Antena LIVE

Curs valutar

Reuters, despre furnizarea vaccinului Pfizer către UE: cu 30% mai puţine doze faţă de promisiunea iniţială

Întârzierile dozelor de vaccin anti-Covid-19 de la Pfizer afectează toate ţările Uniunii Europene. Potrivit unor surse oficiale UE, citate de Reuters, livrările serului sunt cu 30% sub aşteptări. Mai exact, compania nu a livrat până acum aproximativ 10 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 ce ar fi trebuit să ajungă în luna decembrie a anului trecut.

De la 17.02.2021, 18:19
WhatsApp
Până la jumătatea săptămânii trecute, Pfizer a livrat în UE 23 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 Getty Images

Pfizer nu a livrat încă Uniunii Europene aproximativ 10 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 care urmau să fie primite în luna decembrie, au spus oficialii Uniunii Europene, lăsându-i fără aproximativ o treime din numărul de doze pe care se așteptau să le primească până acum de la compania americană.

Întârzierea este o altă lovitură pentru UE, care a fost afectată și de întârzierile livrărilor de la producătorul anglo-suedez AstraZeneca, dar și de la compania americană Moderna.

Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la justificarea sistemului UE de control al exporturilor de vaccinuri, care a fost instituit la sfârșitul lunii ianuarie, pentru a asigura livrările la timp, dar care nu a fost încă activat, în ciuda deficiențelor de aprovizionare.

Până la jumătatea săptămânii trecute, Pfizer a livrat în UE 23 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, ser dezvoltat împreună cu firma nemţească BioNTech, a declarat un oficial al Uniunii Europene care este direct implicat în discuțiile cu compania americană.

Acest număr de doze este cu aproximativ 10 milioane mai mic decât promisese Pfizer să furnizeze până la jumătatea lunii februarie, a declarat un al doilea oficial care este, de asemenea, implicat în discuții.

Pfizer a refuzat să comenteze, spunând că programele livrărilor sale sunt confidențiale. Comisia Europeană nu a răspuns la comentariile cu privire la deficiențele de livrare.

Cu aproximativ 30% mai puţine doze de vaccin decât era estimat, spun oficialii UE

Oficialii UE au declarat că Pfizer s-a angajat să livreze 3,5 milioane de doze pe săptămână de la începutul lunii ianuarie, pentru un total de 21 de milioane de injectări până la jumătatea lunii februarie. Însă, la jumătatea lui ianuarie, a existat o pauză temporară în ceea ce priveşte aprovizionarea, despre care oficialii UE spun că s-a rezolvat în mare parte tot luna trecută. Dar o mulțime de alte doze care urmau să sosească în decembrie încă lipsesc, au spus cei doi reprezentanţi ai Uniunii Europene.

Vaccinul Pfizer / BioNTech a fost aprobat pentru utilizare în UE pe data de 21 decembrie. A doua zi, BioNTech a declarat că companiile vor livra 12,5 milioane de doze până la sfârșitul lunii. Doar aproximativ 2 milioane din aceste doze, datorate pentru decembrie, au fost administrate, conform calculelor Reuters.

Deficitul s-ar ridica la aproximativ 30% din totalul livrărilor promise pentru respectiva perioadă din decembrie, cu extindere până la jumătatea lunii februarie. Un oficial al UE a subliniat faptul că compania s-a angajat să livreze dozele lipsă până la sfârșitul lunii martie.

Uniunea Europeană are două contracte cu Pfizer pentru furnizarea a 600 de milioane de doze de vaccin. Deși aprovizionarea proprie a Uniunii a scăzut, Comisia Europeană a aprobat toate cererile de export de vaccinuri împotriva COVID-19, în special de la Pfizer / BioNTech, de când și-a creat mecanismul de monitorizare a fluxurilor.

În perioada cuprinsă între 30 ianuarie și 16 februarie, UE a dat undă verde pentru 57 de cereri de export de vaccin către 24 de țări, inclusiv Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite (EAU), a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

Înainte de înființarea schemei de monitorizare, blocul exportase deja milioane de vaccinuri către Israel, Marea Britanie și Canada, printre altele, în special Pfizer, conform datelor vamale citate într-un document al UE. 

Discrepanţe cu privire la aprovizionarea anumitor ţări, în defavoarea altora 

Israelul a folosit prima doză de vaccin la peste 75% din populația sa, arată cifrele statistice de la Universitatea din Oxford, bazate pe centralizarea celor de la ''Our World in Data''. Cifra pentru Emiratele Arabe Unite este de aproximativ 50%, iar pentru Marea Britanie este de peste 20%.

În medie, țările din Uniunea Europeană au vaccinat doar aproximativ 5% din populațiile lor, potrivit ''Our World in Data'', în timp ce ţările cu un număr mare de vaccinări imunizează deja persoanele care nu sunt printre cele mai vulnerabile, în timp ce cei mai nevoiași, din alte zone, nu au beneficiat încă de serul împotriva Covid-19. 

Organizația Mondială a Sănătății și-a stabilit obiectivul: imunizarea a 20% din populația țărilor sărace până la sfârșitul anului.

Andreea Anghel

Andreea Anghel are o experiență de doi ani în presa audiovizuală, iar din octombrie 2020 s-a alăturat echipei observatornews.ro. ...

vaccin covid 19 pfizer biontech moderna astrazeneca uniunea europeana organizatia mondiala a sanatatii
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024