Antena LIVE

Curs valutar

Reuters, despre furnizarea vaccinului Pfizer către UE: cu 30% mai puţine doze faţă de promisiunea iniţială

Întârzierile dozelor de vaccin anti-Covid-19 de la Pfizer afectează toate ţările Uniunii Europene. Potrivit unor surse oficiale UE, citate de Reuters, livrările serului sunt cu 30% sub aşteptări. Mai exact, compania nu a livrat până acum aproximativ 10 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 ce ar fi trebuit să ajungă în luna decembrie a anului trecut.

De la 17.02.2021, 18:19
WhatsApp
Până la jumătatea săptămânii trecute, Pfizer a livrat în UE 23 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 Getty Images

Pfizer nu a livrat încă Uniunii Europene aproximativ 10 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 care urmau să fie primite în luna decembrie, au spus oficialii Uniunii Europene, lăsându-i fără aproximativ o treime din numărul de doze pe care se așteptau să le primească până acum de la compania americană.

Întârzierea este o altă lovitură pentru UE, care a fost afectată și de întârzierile livrărilor de la producătorul anglo-suedez AstraZeneca, dar și de la compania americană Moderna.

Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la justificarea sistemului UE de control al exporturilor de vaccinuri, care a fost instituit la sfârșitul lunii ianuarie, pentru a asigura livrările la timp, dar care nu a fost încă activat, în ciuda deficiențelor de aprovizionare.

Până la jumătatea săptămânii trecute, Pfizer a livrat în UE 23 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, ser dezvoltat împreună cu firma nemţească BioNTech, a declarat un oficial al Uniunii Europene care este direct implicat în discuțiile cu compania americană.

Acest număr de doze este cu aproximativ 10 milioane mai mic decât promisese Pfizer să furnizeze până la jumătatea lunii februarie, a declarat un al doilea oficial care este, de asemenea, implicat în discuții.

Pfizer a refuzat să comenteze, spunând că programele livrărilor sale sunt confidențiale. Comisia Europeană nu a răspuns la comentariile cu privire la deficiențele de livrare.

Cu aproximativ 30% mai puţine doze de vaccin decât era estimat, spun oficialii UE

Oficialii UE au declarat că Pfizer s-a angajat să livreze 3,5 milioane de doze pe săptămână de la începutul lunii ianuarie, pentru un total de 21 de milioane de injectări până la jumătatea lunii februarie. Însă, la jumătatea lui ianuarie, a existat o pauză temporară în ceea ce priveşte aprovizionarea, despre care oficialii UE spun că s-a rezolvat în mare parte tot luna trecută. Dar o mulțime de alte doze care urmau să sosească în decembrie încă lipsesc, au spus cei doi reprezentanţi ai Uniunii Europene.

Vaccinul Pfizer / BioNTech a fost aprobat pentru utilizare în UE pe data de 21 decembrie. A doua zi, BioNTech a declarat că companiile vor livra 12,5 milioane de doze până la sfârșitul lunii. Doar aproximativ 2 milioane din aceste doze, datorate pentru decembrie, au fost administrate, conform calculelor Reuters.

Deficitul s-ar ridica la aproximativ 30% din totalul livrărilor promise pentru respectiva perioadă din decembrie, cu extindere până la jumătatea lunii februarie. Un oficial al UE a subliniat faptul că compania s-a angajat să livreze dozele lipsă până la sfârșitul lunii martie.

Uniunea Europeană are două contracte cu Pfizer pentru furnizarea a 600 de milioane de doze de vaccin. Deși aprovizionarea proprie a Uniunii a scăzut, Comisia Europeană a aprobat toate cererile de export de vaccinuri împotriva COVID-19, în special de la Pfizer / BioNTech, de când și-a creat mecanismul de monitorizare a fluxurilor.

În perioada cuprinsă între 30 ianuarie și 16 februarie, UE a dat undă verde pentru 57 de cereri de export de vaccin către 24 de țări, inclusiv Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite (EAU), a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

Înainte de înființarea schemei de monitorizare, blocul exportase deja milioane de vaccinuri către Israel, Marea Britanie și Canada, printre altele, în special Pfizer, conform datelor vamale citate într-un document al UE. 

Discrepanţe cu privire la aprovizionarea anumitor ţări, în defavoarea altora 

Israelul a folosit prima doză de vaccin la peste 75% din populația sa, arată cifrele statistice de la Universitatea din Oxford, bazate pe centralizarea celor de la ''Our World in Data''. Cifra pentru Emiratele Arabe Unite este de aproximativ 50%, iar pentru Marea Britanie este de peste 20%.

În medie, țările din Uniunea Europeană au vaccinat doar aproximativ 5% din populațiile lor, potrivit ''Our World in Data'', în timp ce ţările cu un număr mare de vaccinări imunizează deja persoanele care nu sunt printre cele mai vulnerabile, în timp ce cei mai nevoiași, din alte zone, nu au beneficiat încă de serul împotriva Covid-19. 

Organizația Mondială a Sănătății și-a stabilit obiectivul: imunizarea a 20% din populația țărilor sărace până la sfârșitul anului.

Andreea Anghel

Andreea Anghel are o experiență de doi ani în presa audiovizuală, iar din octombrie 2020 s-a alăturat echipei observatornews.ro. ...

vaccin covid 19 pfizer biontech moderna astrazeneca uniunea europeana organizatia mondiala a sanatatii
Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025