Antena Meniu Search
x

Rezultatul vaccinării rapide în Israel depășește orice așteptări: Scădere cu 53% a cazurilor noi, cu 39% a spitalizărilor și cu 31% a cazurilor severe - studiu

Lansarea rapidă a vaccinului anti-Covid în Israel a făcut din campania de vaccinare cel mai mare studiu al eficienței vaccinului COVID-19 de la Pfizer. Rezultatele încep să se vadă și sunt promițătoare.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 10.02.2021, 14:15

- Profimedia

Rezultate foarte bune pe toate planurile

Mai mult de jumătate dintre israelienii eligibili - aproximativ 3,5 milioane de oameni - au fost acum vaccinați complet sau parțial. Grupurile mai în vârstă și cu risc, primii inoculați, înregistrează o scădere dramatică a îmbolnăvirilor.

La prima categorie complet vaccinată a existat o reducere cu 53% a cazurilor noi, o scădere cu 39% a spitalizărilor și o scădere cu 31% a îmbolnăvirilor severe, de la mijlocul lunii ianuarie până la 6 februarie, a declarat Eran Segal, cercetător de date la Institutul Weizmann, Israel.

În aceeași perioadă, în rândul persoanelor cu vârsta sub 60 de ani care au devenit eligibile pentru vaccinare mai târziu, cazurile noi au scăzut cu 20%, dar spitalizările și infecțiile severe au crescut cu 15%, respectiv 29%.

Reuters a intervievat oameni de știință de vârf din Israel și din străinătate, oficiali israelieni din domeniul sănătății, șefi de spitale și doi dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din țară despre ceea ce arată datele noi din cea mai eficientă campanie de vaccinare din lume.

Când și cum se obține imunitatea la coronavirus

Campania de vaccinare a oferit o bază de date care oferă informații despre cât de eficiente sunt vaccinurile în afara studiilor clinice controlate și în ce moment țările ar putea obține o imunitate căutată, dar evazivă, a efectivului.

Se vor ști mai multe în două săptămâni, pe măsură ce echipele analizează eficacitatea vaccinului la grupurile mai tinere de israelieni, precum și la populațiile vizate, cum ar fi persoanele cu diabet, cancer și femeile însărcinate, într-o bază de pacienți de cel puțin 10 ori mai mare decât cele din studiile clinice.

"Trebuie să avem suficientă varietate de oameni în acel subgrup și suficient timp de urmărire, astfel încât să puteți trage concluziile corecte și ajungem la acest punct", a declarat Ran Balicer, director inovație HMO Clalit, care acoperă mai mult de jumătate din populația israeliană.

Pfizer monitorizează campania de vaccinare israeliană

Fiind o țară mică, cu asistență medicală universală, capacități avansate de date și promisiunea unei vaccinări rapide, Israel a oferit Pfizer o oportunitate unică de a studia impactul real al vaccinului dezvoltat cu BioNTech din Germania.

Dar compania a spus că a rămas dificil de prognozat momentul precis în care protecția efectivului poate începe să se manifeste din cauza multor variabile în joc, inclusiv măsuri de distanțare socială și numărul de noi infecții generate de fiecare caz, cunoscut sub numele de rata de reproducere.

Chiar și Israelul, în avangarda impulsului global de vaccinare, și-a redus așteptările de a ieși rapid din pandemie din cauza cazurilor în creștere.

Un al treilea blocaj național a fost menit să oprească transmisia, atribuită variantei cu răspândire rapidă la virusul din Marea Britanie. Pe o notă pozitivă, vaccinul Pfizer / BioNTech pare să fie eficient împotriva ei.

"Am identificat până acum aceeași eficacitate de 90% până la 95% împotriva tulpinii britanice. Este încă devreme, pentru că abia acum am terminat prima săptămână după a doua doză. Este prea devreme să spunem ceva despre varianta sud-africană", a declarat Hezi Levi, director în ministerul israelian al Sănătății.

S-ar putea să existe semne timpurii că vaccinările diminuează transmiterea virusului, spun experții.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rezultatul vaccinării rapide în Israel depășește orice așteptări: Scădere cu 53% a cazurilor noi, cu 39% a spitalizărilor și cu 31% a cazurilor severe - studiu