Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video UE obţine încă 500 de milioane de doze de vaccin Moderna şi Pfizer: "Vom putea să dăm chiar şi vecinilor"

Uniunea Europeană a anunțat miercuri că a fost de acord să cumpere alte 300 de milioane de doze de vaccin Moderna împotriva COVID-19 și alocă aproape un sfert de miliard de euro (aproape 300 de milioane de dolari) în eforturile de combatere a amenințării noilor variante de coronavirus care se răspândesc pe continent.

de Cristian Ionescu

la 17.02.2021 , 16:21

Transport cu doze de Covid, deschis de un medic, în spital - DPA Images / Marijan Murat via Hepta

UE face provizii de vaccin anti-Covid

Informaţia despre contractul cu Moderna a venit la câteva ore după ce Pfizer și BioNTech au anunţat că au semnat un acord pentru a livra încă 200 de milioane de doze din vaccinul lor către blocul comunitar european, scrie AFP.

Comisia UE a declarat că al doilea contract al său cu Moderna prevede o achiziție suplimentară de 150 de milioane de doze în 2021 și o opțiune de a achiziționa încă 150 de milioane în 2022. În cazul în care UE va avea suficiente provizii până atunci, va lua în considerare donarea vaccinurilor pentru a scădea și țări cu venituri medii.

Articolul continuă după reclamă

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene: "Cu un portofoliu de până la 2,6 miliarde de doze, vom putea oferi vaccinuri nu doar cetățenilor noștri, ci și vecinilor și partenerilor noștri".

Von der Leyen și echipa ei au fost supuşi unor critici intense pentru gestionarea procesului de achiziție a vaccinului. În timp ce blocul celor 27 de națiuni a început să-și vaccineze cetăţenii în urmă cu aproape două luni, rămâne cu mult în urma Marii Britanii, SUA şi alții, în ceea ce privește ponderea populației vaccinate.

Executivul de la Bruxelles a dezvăluit, de asemenea, planuri pentru a detecta mai repede variantele de virus și de a accelera aprobarea vaccinurilor capabile să le contracareze.

Varianta britanică a virusului se răspândeşte rapid în Europa

Întrucât varianta britanică a virusului pare să devină dominantă în UE, autorităţile de la Bruxelles precizează că vor cheltui cel puțin 75 de milioane de euro pentru a sprijini secvențierea genomică și a dezvolta teste specializate pentru noi variante. Alte 150 de milioane de euro vor fi alocate cercetării și schimbului de date.

"Prioritatea noastră este să ne asigurăm că toți europenii au acces la vaccinuri COVID-19 sigure și eficiente cât mai curând posibil. În același timp, noi variante ale virusului apar rapid și trebuie să ne adaptăm răspunsul și mai repede", a spus von der Leyen.

Ministrul german al Sănătății a declarat că varianta de virus detectată pentru prima dată în Marea Britanie anul trecut reprezintă acum mai mult de o cincime din toate testele pozitive din țara sa. Varianta a crescut de la 6% din cazuri la peste 22% în doar două săptămâni.

"Ponderea infecțiilor cu această variantă de virus se dublează aproximativ în fiecare săptămână. Trebuie să presupunem că varianta ar putea deveni în curând dominantă și aici", a spus ministrul Spahn.

În Slovacia, care are acum cea mai mare rată de decese de virus pe populație din lume, autoritățile au declarat că varianta identificată pentru prima dată în Marea Britanie a fost găsită în 74% din eșantioanele sale pozitive.

Oamenii de știință spun că varianta Marii Britanii pare să se răspândească mai ușor și este probabil mai mortală, dar până acum vaccinurile existente par a fi eficiente împotriva acesteia.

Pfizer/BioNTech au confirmat acordul pentru încă 200 de milioane de doze de vaccin

Cele două companii au declarat că aceste doze - așteptate să fie administrate anul acesta, aproximativ 75 de milioane dintre ele în al doilea trimestru - se adaugă celor 300 de milioane de doze de vaccin comandate inițial de bloc. Comisia executivă a UE are opțiunea de a solicita alte 100 de milioane de doze.

Luna trecută, Pfizer a declarat că reduce temporar livrările către Europa și Canada, în timp ce îmbunătățește capacitatea de producție la uzina sa din Belgia.

De asemenea, Agenția Europeană pentru Medicamente analizează o cerere din partea Johnson & Johnson de a autoriza vaccinul împotriva coronavirusului și a declarat că ar putea emite un aviz până la jumătatea lunii martie.

Cristian Ionescu Like
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Evenimente » UE obţine încă 500 de milioane de doze de vaccin Moderna şi Pfizer: "Vom putea să dăm chiar şi vecinilor"