Germania, acuzată că nu s-a ținut de promisiune și a livrat puține arme Ucrainei în ultimele două luni
Germania a livrat puţine arme Ucrainei în ultimele două luni, în pofida angajamentului guvernului cancelarului Olaf Scholz de a-i oferi sprijin militar, potrivit ziarului Die Welt. Ucrainenii au recunoscut săptămâna trecută că sunt depășiți de ruși la capitolul înarmare în Donbas. Război Rusia - Ucraina, ziua 96 LIVE TEXT
De Redactia Observator la 30.05.2022, 18:11Între 30 martie şi 26 mai, nu au existat decât două transporturi dinspre Berlin, unul cu piese de schimb pentru mitraliere şi altul cu mine antitanc, conform documentelor executivului de la Kiev, la care ziarul german susţine că a avut acces, potrivit Agerpres.
Din partea Ucrainei au existat critici cu privire la presupusa lipsă de sprijin din partea Germaniei, întrucât, potrivit guvernului preşedintelui Volodimir Zelenski, forţele armate ucrainene au primit până acum doar o mică parte din materialele promise şi nu întotdeauna în stare bună. Și Polonia a acuzat Germania că nu și-a respectat promisiunea. Varșovia a dat tancuri vechi Ucrainei crezând că primește unele moderne din Germania, dar nemții le-au transmis că nu au.
Potrivit Die Welt, ultimul transport semnificativ a avut loc cu două luni în urmă, la 25 martie, şi conţinea 2.000 de proiectile pentru lansatoare de rachete antitanc şi 1.500 de rachete antiaeriene de tip Strela.
Guvernul german, care refuză să ofere detalii despre transporturile sale de armament din motive de securitate, susţine tot timpul că furnizează material de război pe baza stocurilor de care dispune şi în baza acordului tacit în cadrul NATO de a nu trimite arme ofensive pentru a evita implicarea directă în război.
La sfârşitul lunii aprilie, Germania a anunţat livrarea a 30 de autotunuri antiaeriene Gepard, dar, după cum a raportat recent Ministerul german al Apărării, primele 15 bucăţi nu vor fi livrate decât la sfârşitul lunii iulie, deoarece acestea trebuie recondiţionate. Cancelarul Olaf Scholz a subliniat vineri necesitatea de a sprijini Ucraina pentru ca "nedreptatea să nu triumfe şi ca legea celui mai puternic să nu se impună".