Antena Meniu Search
x

Scandal între Polonia și Germania. Varșovia a dat tancuri vechi Ucrainei crezând că primește unele moderne din Germania. Nemții ridică din umeri

Scandal pe cât de bizar, pe atât de jenant între Polonia și Germania din cauza tancurilor livrate Ucrainei. Varșovia aproape și-a golit stocurile de tancuri din perioada sovietică, trimițându-le armatei ucrainene. A crezut că va primi la schimb tancuri mai moderne din Germania, dar nemții spun că nu au de unde să le dea. Președintele polonez Andrzej Duda a acuzat marți guvernul german că și-a încălcat cuvântul. 

de Redactia Observator

la 26.05.2022, 13:12

Polonia acuză Germania că și-a încălcat promisiunea privind livrarea de tancuri: "Suntem uluiți". Cum se apără nemții: "Trebuie să fie fabicate"
Polonia acuză Germania că și-a încălcat promisiunea privind livrarea de tancuri: "Suntem uluiți". Cum se apără nemții: "Trebuie să fie fabicate" - Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz a introdus luna trecută așa-numitul ”Ringtausch”, o schemă de ajutor prin care țările din estul NATO ar furniza armatei ucrainene tancuri de fabricație sovietică, precum T-72, în schimbul unor tancuri moderne, occidentale de la producători germani, cum ar fi modelul Leopard.

Andrzej Duda a acuzat într-un interviu acordat publicației germane Welt că Berlinul nu și-a îndeplinit angajamentul de a livra noi tancuri pentru a le înlocui pe cele donate Ucrainei pentru a ajuta țara să se apere în războiul împotriva Rusiei

”Nu și-au îndeplinit această promisiune. Și sincer, suntem foarte dezamăgiți de acest lucru”, a declarat președintele polonez la Davos. ”Am furnizat Ucrainei un număr mare de tancuri… pentru că credem că este responsabilitatea noastră ca vecin”, a mai explicat Duda. În total, Polonia ar fi trimis armatei ucrainene cel puțin 240 de tancuri sovietice, potrivit Politico”Ne-am epuizat propriul potențial militar și stocurile”, a mai spus președintele polonez.

Guvernul german a respins acuzațiile președintelui polonez conform cărora Germania și-a încălcat promisiunea privind livrarea de tancuri, pentru a le înlocui pe cele trimise de Varșovia în Ucraina, scrie Politico. ”Suntem uluiți”, a reacționat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Steffen Hebestreit. Potrivit acestuia guvernul german a fost clar de la început, transmițând că va trebui ”să vadă ce poate livra”.

Pe acelaşi subiect

„A existat o cerere clară din partea poloneză de a transfera tancuri Leopard 2A7 de ultimă generație, dar problema este că Bundeswehr ( n.red - forțele militare ale Germanie) în sine are doar un număr mic – aproximativ 50 – de tancuri”, a spus Hebestreit, adăugând că, ”mai multe sunt în pregătire, dar nu stau pe un şantier auto sau în curtea unei fabrici; ele trebuie să fie fabricate”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului german a mai spus că această situație a fost comunicată în mod clar Varșoviei.

Care ar fi de fapt miza scandalului dintre Polonia și Germania 

Un oficial german a sugerat că disputa cu Varșovia ar putea fi legată de faptul că Polonia vrea tancuri mai bune din Germania: Cehia, care a donat și ea tancuri sovietice Ucrainei, a primit în schimb modele Leopard 2A4 construite la sfârșitul anilor 1980 și parțial modernizat de atunci. Însă Polonia vrea modele mai moderne ale tancului, cum ar fi Leopard 2A6, a spus oficialul.

Într-un alt atac la adresa Berlinului, premierul polonez Mateusz Morawiecki l-a criticat pe cancelarul Scholz pentru că a refuzat să meargă la Kiev. „Cred că ar trebui să facă asta. Nu este nimic mai potrivit decât să vizitezi capitala națiunii aflată în luptă pentru a realiza gravitatea situației, pentru a înțelege importanța a tot ceea ce se întâmplă acolo”, a spus Morawiecki pentru Welt. 

Scholz a refuzat pentru moment să călătorească la Kiev, argumentând că a fost deja acolo cu 10 zile înainte de începerea invaziei ruse și că nu ar mai merge ”doar pentru o scurtă vizită și o ședință foto”. ”Dacă (mă duc la Kiev), este mereu pentru lucruri foarte specifice. Și ei trebuie să fie pregătiți”, a declarat Scholz săptămâna trecută pentru televiziunea germană RTL .

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Scandal între Polonia și Germania. Varșovia a dat tancuri vechi Ucrainei crezând că primește unele moderne din Germania. Nemții ridică din umeri