Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 96 LIVE TEXT. Gazprom nu va mai livra gaze naturale Olandei. Zelenski, mesaj pentru UE: "Certurile interne trebuie să înceteze"

Război Rusia - Ucraina, ziua 96. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, l-a demis pe şeful regional al Serviciului Ucrainean de Informaţii din Harkov. Zelenski a fost nemulţumit de faptul că şeful SBU din Harkov nu a luat măsuri mai bune de protecţie a oraşului încă de dinaintea începutului războiului. Chiar dacă Zelenski a făcut o declaraţie publică în acest sens, SBU nu a confirmat înlocuirea directorului biroului lor din Harkov. De cealaltă parte, ruşii continuă ofensiva în Lugansk şi speră să cucerească oraşul Severodonetsk, ultimul mare oraş al regiunii, pentru a putea anunţa că deţin controlul total al regiunii.

de Redactia Observator

la 30.05.2022, 22:48

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:30. Zelenski, mesaj pentru europeni: "Certurile interne trebuie să înceteze"

"Certurile interne trebuie să înceteze", a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, adresându-se ţărilor Uniunii Europene şi îndemnându-le la "o mai mare unitate" care să permită adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, informează AFP.

"Europa trebuie să-şi arate forţa. Pentru că Rusia înţelege doar forţa ca argument. (...) Este timpul ca voi să nu fiţi divizaţi, să nu fiţi fragmentaţi, ci un tot întreg", a declarat Zelenski într-un mesaj video difuzat în timpul unui summit extraordinar al UE la Bruxelles.

Pe acelaşi subiect

"Doar prin cea mai mare unitate se vor putea găsi răspunsuri eficace la tot ce face Rusia împotriva noastră şi împotriva voastră", a subliniat preşedintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski i-a încurajat pe cei 27 de membri ai UE să voteze un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, "inclusiv asupra petrolului (...), pentru ca voi să deveniţi în sfârşit independenţi de arme energetice ruse". "Este evident că trebuie să existe progrese în sancţiunile împotriva agresiunii (ruse)", a declarat el.

Premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară este foarte dependentă de petrolul rus, a afirmat cu toate acestea, luni, că "nu există compromis acceptabil deocamdată" în ceea ce priveşte un embargo european asupra petrolului rus.

"Din nefericire, dintr-un motiv care îmi scapă, nu suntem încă acolo", a deplâns Vladimir Zelenski în mesajul său video.

Potrivit lui, Rusia nu vrea să vadă o UE unită, ci "27 de state divizate, 27 de bucăţi care nu se pot uni". "Aceasta este dorinţa lor" (a ruşilor), a subliniat preşedintele Zelenski.

În ceea ce priveşte candidatura Ucrainei pentru aderare la UE, Zelenski s-a declarat "sigur" că "statele reticente (...) îşi vor schimba opinia", în condiţiile în care mai mulţi reprezentanţi europeni, inclusiv francezi, au formulat rezerve asupra unei aderări rapide a Ucrainei la UE.

"Vrem ca Ucraina să primească statutul de candidat. Noi am îndeplinit toate criteriile necesare pentru aceasta", a afirmat Zelenski, potrivit AGERPRES.

UPDATE 20:55. Vladimir Putin, dispus să faciliteze exporturile libere de cereale din porturile ucrainene (Kremlin)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, că Rusia este dispusă să faciliteze exportul liber de cereale din porturile ucrainene fără obstacole, în coordonare cu Turcia, anunţă Kremlinul după convorbirea liderului rus cu omologul său turc, Recep Tayyig Erdogan, relatează Reuters.

”În timpul discuţiei despre situaţia din Ucraina, s-a pus accent pe asigurarea unei navigaţii sigure în Marea Neagră şi Azov şi pe eliminarea ameninţării minelor din apele lor”, a transmis Kremlinul, cu privire la convorbirea lui Putin cu Erdogan.

”Vladimir Putin a remarcat disponibilitatea părţii ruse de a facilita tranzitul maritim de mărfuri liber în coordonare cu partenerii turci. Acest lucru este valabil şi pentru exportul de cereale din porturile ucrainene”, mai precizează Kremlinul.

Putin, potrivit Kremlinului, a adăugat că dacă sancţiunile ar fi ridicate, atunci Rusia ar putea ”exporta volume semnificative de îngrăşăminte şi produse agricole” din Ucraina.

Nu a fost imediat clar la ce porturi ucrainene a făcut referire preşedintele rus Vladimir Putin. Principalele porturi ucrainene prin care se exportă cereale ale Ucrainei includ Ciornomorsk, Nicolaev, Odesa, Herson şi Iujne.

UPDATE 19:50. Noile sancţiuni împotriva Rusiei pun paie pe foc la summitul UE de la Bruxelles

Reuniţi la un summit la Bruxelles, liderii celor 27 de state membre ale UE vor discuta un compromis elaborat luni dimineaţă şi care ar permite adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei. Ideea acestui compromis este ca şefii de stat şi de guvern să convină în principiu pentru un embargo asupra petrolului rusesc, dar să lase pentru mai târziu detaliile implementării acestuia, relatează AFP şi Reuters.

"Cred că ne îndreptăm către un acord asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni" împotriva Rusiei, a declarat la sosirea la summit preşedintele francez Emmanuel Macron. Alţii s-au arătat însă mai sceptici: "Încă nu am ajuns acolo. Dar sunt încrezătoare că ulterior va exista o posibilitate", a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. La rândul său, premierul belgian, Alexander De Croo, a atras atenţia că "nu sunt decizii uşoare". Dar "nu am nicio îndoială că în următoarele zile şi săptămâni vor fi luate deciziile", a adăugat el, potrivit Agerpres.

UPDATE 18:45. Rușii taie gazele pentru Olanda

Rusia va înceta să mai furnizeze gaze către Țările de Jos de marți, 31 mai 2022, după ce compania susținută de guvern GasTerra a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble. Aproximativ 15% din gazul olandez provine din Rusia.

UPDATE 18:05. Situație dificilă în Severodonețk, recunosc ucrainenii

”Rusia și-a angajat toate forțele și a încercat să încercuiască trupele noastre în regiunile Donețk și Lugansk”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Oleksandr Motuzianyk.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Potrivit acestuia, cea mai dificilă situație este acum în direcțiile Severodonețk, Bakhmut și Kurahove.

UPDATE 17:50. Ucrainenii se laudă: Am primit atât de multe rachete Harpoon încât putem scufunda întreaga flotă rusă de la Marea Neagră

Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, arme care vor întări armata care luptă împotriva Rusiei, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. 

Un oficial militar din Odessa s-a lăudat că ucrainenii au primit atât de multe rachete Harpoon încât pot scufunda întreaga flotă rusă de la Marea Neagră.

Apărarea de coastă a ţării noastre nu doar va fi întărită cu rachete Harpoon - ele vor fi folosite de echipe ucrainene instruite”, a scris sâmbătă ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pe pagina sa de Facebook. El a afirmat că rachetele Harpoon vor fi folosite alături de cele ucrainene Neptun pentru apărarea coastei ucrainene, inclusiv a portului sudic Odessa.

UPDATE 17:20. Un jurnalist francez a fost ucis în timpul eforturilor de evacuare, în Severodoneţk

Jurnalistul francez Frédéric Leclerc Imhoff a fost ucis după ce o maşină a fost atacată în apropiere de Sievierodoneţk, în timpul eforturilor de evacuare, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, pe contul de Telegram, luni, relatează The Guardian.

”Astăzi, vehiculul nostru blindat de evacuare urma să ridice 10 oameni din zonă, dar a fost asaltat de focul inamicului”, a afirmat Serghei Gaidai.

El a mai spus că schijele obuzului ”au străpuns maşina blindată”, iar jurnalistul francez Frédéric Leclerc Imhoff, care realiza materiale despre evacuare, a fost rănit mortal. 

UPDATE 16:15. Rușii se pregătesc să atace la scară largă orașul Slaviansk, baza forțelor ucrainene din est

Forţele ruse pregătesc o ofensivă la scară largă în jurul oraşului Sloviansk, bază a forţelor de apărare ucrainene în Donbas (estul Ucrainei), din mai multe direcţii, a declarat luni Statul Major ucrainean, citat de DPA.

Trupele ruse transferă noi unităţi în timp ce se pregătesc să atace Sloviansk atât dinspre Izium, controlat de ruşi, un oraş aflat la aproximativ 50 de kilometri mai la nord, cât şi dinspre orăşelul Liman, recent capturat, se menţionează în buletinul zilnic al Statului Major ucrainean cu privire la evoluţiile situaţiei de pe front.

În decurs de mai multe săptămâni, Moscova şi-a concentrat resursele militare în estul Ucrainei şi în pofida unei rezistenţe puternice din partea forţelor ucrainene, Rusia câştigă treptat teren.

Sloviansk şi Kramatorsk, care se află puţin mai la sud, constituie cea mai mare zonă urbană din Donbas aflată încă sub controlul Kievului, transmite AGERPRES. Sloviansk este, de asemenea, baza forţelor armate ucrainene în estul ţării. Capturarea de către Rusia a acestor oraşe-gemene ar marca un punct de cotitură semnificativ în război, notează dpa.

Potrivit părţii ucrainene, Rusia a adus 250 de vehicule militare în zona Izium şi a reparat un pod feroviar deteriorat pentru a accelera liniile de aprovizionare.

Între altele, înaltul comandament ucrainean a indicat că o escadrilă de elicoptere de atac Ka-52 a fost de asemenea dislocată la nord de Izium. Ka-52 sunt considerate cele mai avansate elicoptere de atac grele din Rusia.

Pe lângă Sloviansk, zona dintre Severodoneţk şi Lisiceansk continuă să fie în centrul eforturilor ruseşti în Donbas. Kievul afirmă că Moscova se focalizează pe tăierea liniilor de aprovizionare ucrainene în apropiere de Severodoneţk.

Severodoneţk a fost ţinta atacurilor ruseşti de luni de zile şi este considerat cel mai mare oraş din Donbas controlat încă de Ucraina.

Şeful administraţiei militare din Sloviansk, Vadim Liah, a indicat pe canalul său Telegram că o parte din cartierele oraşului sunt deconectate de la curentul electric, în timp ce sistemul de alimentare cu apă a fost avariat. În acest context, el le-a cerut locuitorilor din Sloviansk să plece din oraş, potrivit publicaţiei Gordon.ua.

"În această situaţie, cea mai bună soluţie pentru populaţie este evacuarea. Mâine (luni) exista posibilitatea de a vă înscrie la o cursă de evacuare către regiunea Rivne pentru relocare", recomandase responsabilul ucrainean.

UPDATE 16:05. Prețul petrolului european a depășit 120 de dolari barilul. Șoferii plătesc prețuri record pentru motorină și benzină - FT

Prețul petrolului european Brent a crescut luni la peste 120 de dolari pe baril, cel mai înalt nivel din ultimele două luni, relatează Financial Times. Cea mai mare valoare atinsă vreodată de petrolul Brent a fost de 147,5 dolari/baril, în timpul crizei financiare din 2008. Potrivit Reuters, liderii UE depun eforturi în ceasul al unsprezecelea pentru un acord cu privire la sancționarea petrolului din Rusia. 

UPDATE 15:35. Contraofensivă ucraineană în zona orașului Herson

Armata ucraineană a lansat o contraofensivă majoră în zona orașului Herson, în încercarea de a întrerupe liniile rusești de comunicație și aprovizionare. "Așteaptă Herson, venim", au scris reprezentanții forțelor armate, duminică, pe Twitter. Herson a fost primul oraș important care a căzut în mâinile rușilor, de la începutul invaziei. De atunci, orașul a fost folosit de Moscova drept un hub strategic, de unde s-au pornit ofensivele din sud, transmite The Telegraph. Întreaga zonă este păzită de forțe rusești inferioare ca număr și dotare celor ce luptă acum în Donbas. Contraofensiva armatei ucrainene a vizat satele Andriivka, Bilohirka și Bila Krinția, precum și rutele de aprovizonare rusești de peste râul Nipru.

UPDATE 14:36 Regiunea Herson controlată de ruşi a început să exporte cereale în Rusia

Regiunea ucraineană Herson, controlată de ruşi, a început să exporte în Rusia cereale recoltate anul trecut, a transmis luni agenţia de ştiri TASS, care a citat un oficial local de rang înalt, potrivit Reuters, citat de Agerpres. "Avem loc pentru a depozita (noua recoltă), chiar dacă avem o mulţime de cereale aici. Acum oamenii o scot parţial, după ce au făcut aranjamente cu cei care o cumpără din partea rusă'', a spus Kiril Stremusov, adjunct al şefului Administraţiei Militare-Civile. Stremusov a declarat, de asemenea, că administraţia lucrează la furnizarea de seminţe de floarea-soarelui către fabricile de procesare locale şi ruseşti.

UPDATE 13:45 Coșmarul lui Putin s-a întors. O nouă divizie Azov, creată în Harkov

La Harkov a fost creată o nouă divizie Azov. Duminică, soldaților li s-au înmânat emblemele militare. Tot duminică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat trupele de linia frontului de est. Coșmarul lui Vladimir Putin s-a întors. Pe linia frontului de est, în Ucraina, s-a format un nou batalion Azov – SSO Azov Harkov. Duminică, soldații și-au primit emblemele militare, potrivit publicației TpyxaNews. „Pe aceleași principii și fundamente ideologice ca și legendarul regiment AZOV, formăm noi unități. În fiecare zi devin mai numeroși și mai profesioniști”, este mesajul soldaților ucraineni.

UPDATE 13:43 Soldaţii ruşi trimişi cu forţa în prima linie l-au ameninţat cu moartea pe generalul care a dat ordinul

Într-o zonă ocupată temporar de Rusia în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), soldaţi angajaţi prin contract în armata rusă i-au ameninţat cu moartea pe generalul Valeri Solodciuk şi pe gărzile sale de corp, provenind din trupele speciale, după ce acesta venise pentru a-i forţa să reia un atac împotriva unor poziţii ucrainene, relatează publicaţia ucraineană Liga.net, citată de Agerpres.

Aceste detalii provin dintr-o interceptare a unei discuţii telefonice între un soldat rus şi soţia sa din Rusia, făcută publică luni de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) Soldaţii au refuzat să se supună ordinului generalului, care a ţipat un timp la ei şi în cele din urmă a plecat din prima linie a frontului. "Unitatea noastră nu s-a supus aproape în întregime. El a început să agite pistolul, să tragă în aer: 'Eu, ne zice, vă ucid pe toţi, dacă ... nu vă duceţi acolo!' (...) Un băietan i-a spus: 'Pleacă, cară-te!' Apoi a scos o grenadă, căreia i-a îndepărtat inelul de siguranţă şi i-a zis: 'Ei, bine, haide împuşcă-mă! Vom sări în aer împreună!' ", îi povesteşte soldatul soţiei sale.

UPDATE 13:20 Doi răniţi într-un "atentat" cu maşină-capcană la Melitopol, atribuit Kievului de către autorităţile proruse

O maşină-capcană a explodat luni la Melitopol şi a rănit două persoane, anunţă administraţia prorusă a acestui oraş situat în sudul Ucrainei, ocupat de către forţele ruse, care acuză Kievul că se află în spatele acestui ”atentat”, relatează AFP, citat de news.ro. Luni, ”către ora (locală) 9.00 (şi ora României), o maşină-capcană a explodat în centrul oraşului”, anunţă administraţia din Melitopol, oraş situat în apropierea Mării Azov. Două persoane, în vârstă de 25 şi 28 de ani, au fost rănite, ”voluntari care aduceau ajutoare umanitare”, potrivit aceleiaşi surse.

UPDATE 12:46 Rusia ar înregistra pierderi devastatoare în rândurile ofiţerilor de rang inferior

Rusia pare să fi suferit pierderi devastatoare în rândurile ofiţerilor de rang mediu şi inferior în conflictul cu Ucraina, existând perspectiva unei eficienţe militare mai slabe în viitor, a declarat Ministerul Apărării britanic luni, citează Agerpres. Comandanţii de brigadă şi de batalion au fost desfăşuraţi probabil în cele mai periculoase aliniamente, în timp ce ofiţerii de rang inferior au fost nevoiţi să conducă acţiuni tactice de nivel redus, a indicat ministerul pe Twitter în noua actualizare a informaţiilor de pe frontul ucrainean furnizate de serviciile sale secrete.

UPDATE 12:35 Ce pregătesc rușii pe Insula Șerpilor, la 45 km de România. Imaginille din satelit arată o barjă rusească cu o macara

Noi imagini din satelit arată o activitate intensă pe Insula Șerpilor, unde rușii trimit echipamente militare și soldați. Forțele ruse încearcă probabil să întărească și mai mult apărarea pe insulă pentru a împiedica armata ucraineană să preia controlul. În imaginile din satelit publicate de Planet.com și Maxar Technologies se observă o barjă rusească cu o macara și o navă de debarcare. Au fost aduse, de asemenea, aproximativ 14 vehicule suplimentare pe insulă. În ultimele săptămâni, barja a făcut mai multe transporturi pe insula strategică, potrivit bloggerului Tim Ehrhart, citat de Odessa Journal.

UPDATE 12:33 Unitatea UE începe să se prăbușească în fața sancțiunilor asupra Rusiei, avertizează Germania

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, și-a exprimat duminică temerile că unitatea Uniunii Europene "începe să se prăbușească”. Liderii UE se întâlnesc luni și marți pentru a discuta un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar putea include, un embargo parţial asupra petrolului, și un program care urmărește să accelereze încetarea dependenței de combustibilii fosili, inclusiv de gazul rusesc. Unitatea Europei privind sancțiunile impuse Rusiei 'începe să se prăbușească”, a avertizat ministrul german al Economiei. UE se chinuie să găsească un compromis cu privire la un embargou privind importurile de petrolul din Rusia, relatează Financial Times.

UPDATE 11:07 Negocierile de pace ruso-ucrainene, în continuare într-un punct mort, după o convorbire între Macron, Scholz şi Putin

Încercări de mediere între Moscova şi Kiev în Războiul rus din Ucraina se află în continuare într-un punct mort, după o convorbire telefonică între preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin, pe care occidentalii l-au îndemnat să înceapă ”negoiceri directe serioase” cu Volodimir Zelenski.

Macon şi Scholz i-au cerut de asemenea lui Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de combatanţi ucraineni care s-au baricadat în oţelăria Azovstal, la Mariupol (sud-est), care s-au predat forţelor ruse şi au fost luaţi prizonieri. Liderul de la Kremlin le-a dat asigurări că Rusia rămâne ”deschisă unei reluări a dialogului” cu Ucraina în vederea unei soluţionări a conflictului armat, în pofida faptului că negocieri de pace ruso-ucranene se află într-un pucnt mort din martie. Occidentul continuă să-şi revizuiască politicile apărării împotriva ameninţării ruse.

UPDATE 11:00 Ruşii avansează către centrul oraşului Severodoneţk

Forţe ruse au avansat către centrul oraşului Severodoneţk, un oraş situat în estul Ucrainei, bombardat intensiv de săptămâni de zile, în care au loc lupte de stradă, anunţă luni guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, relatează AFP, citat de news.ro. ”Ruşii înantează către mijlocul Sievierodoneţkului. Luptele continuă, situaţia este foarte dificilă”, anunţă într-o postare pe Telegram Gaidai.

Două persoane au fost rănite luni, după ce maşina în care se aflau a fost luată drept ţintă, însă se aflau ”în siguranţă”, anunţă el. Trei medici au fost daţi dispăruţi, mai anunţă Gaidai. ”Infrastructura critică a oraşului Severodoneţk este distrusă, 60% dintre locuinţe nu mai pot fi refăcute”, denunţă Gaidai. Drumul care asigură o legătură între Severodoneţk, Lisichansk şi Bahmut, mai la sud, este considerat prea ”periculos” în vederea evacuării unor civili şi unor transporturide ajutor umanitar.

Serghii Gaidai a semnalat duminică un atac vizând Severodoneţk şi lupte de stradă. El a anunţat, de asemenea, că situaţia la Lisichansk s-a ”agravat puternic”. Severodoneţk, un oraş cu 100.000 de locuitori înainte de război, este bombardat intensiv de săptămâni de zile de către armata rusă şi separatişti proruşi care luptă alături de aceasta. Zeci de civili au fost ucişi în oraş. Severodoneţk şi Lisichansk se află la 80 de kilometri est de Hramatorsk, care a devenit centrul administrativ al Donbasului ucrainean după ce separatişti proruşi susţinuţi de Moscova au cucerit partea de est a acestui mare bazin carbonifer în 2014.

UPDATE 10:15 Rusia trimite zece blindate de tip BMP-T "Terminator" în Donbas

Rusia a desfăşurat în Donbas, în estul Ucranei, o nouă blindată, ”Terminator”, care nu este însă robotul ucigaş, aşa cum sugerează numele hollywoodian al acesteia, însă este una dintre ultimele blindate ruseşti, o bijuterie a tehnologiei, menită să apere tancurile pe care le însoţeşte, relatează AFP, citat de news.ro. Este vorba, de fapt, despre un vehicul de luptă de susţinere a tancurilor - BMP-T.

Rusia a desfăşurat zece astfel de blindate de asalt la Sivierodoneţk, potrivit Ministerului britanic al Apărării. ”Compania operaţională BMP-T Terminator probabil a fost desfăşurată pe axa Sivierodoneţk”, a anunţat duminică, într-un mesaj postat pe Twitter ministerul. Forţe ruse avansează şi câştigă teren încet în Donbas. Linia apărării ucrainene întâmpină dificultăţi serioase. Situaţia militară este mai rea decât se spune, declara joi ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, care cerea Occidentului să livreze Ucrainei armament greu, mai necesar ca niciodată.

UPDATE 09:50 Zelenski acuză Rusia că a distrus 90% din locuinţele din Severodoneţk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de distrugeri masive provocate la Severodoneţk, cel mai mare oraş din Donbas, unde bombardamentele ruse au distrus întreaga infrastructură critică, în timp ce armata ucraineană anunţă că a început să recâştige teren în zona sudică Herson, potrivit DPA şi AFP. "90% din case sunt avariate. Peste două treimi din spaţiul locativ este complet distrus", a declarat Zelenski în mesajul său video cotidian, din noaptea de duminică spre luni, adresat ucrainenilor. Atacuri constante sunt lansate asupra oraşului, adaugă el, menţionând că armata rusă încearcă cu disperare să cucerească Severodoneţk. "Şi nu le pasă câte de multe vieţi vor trebui să plătească pentru această încercare".

"Rusia s-a apropiat prea mult de el. Forţe prea mari au fost concentrate în Donbasul nostru. Ei s-au pregătit foarte mult pentru o ofensivă acolo. Consider simbolic faptul că armata rusă şi-a început tentativa de a cuceri Severodonţeţk intrând la început în hotelul 'Mir' ('Pacea'). Pacea este într-adevăr prima ţintă a Rusiei. După ce ne-au luat-o în 2014, ocupanţii vor să ne ia şi restul. De fapt, vor să ne ia totul şi să nu ne lase nimic: libertatea, casele, vieţile", a afirmat Volodimir Zelenski în mesajul său, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

UPDATE 08:40 Ruşii atacă în valuri în estul Ucrainei

Armata rusă a bombardat regiunea de est a Ucrainei toată noaptea de 29 spre 30 mai. Două rachete au lovit în Odessa, iar tiruri de artilerie au fost auzite pe tot parcursul nopţii în Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski l-a dat afară pe şeful Serviciului de Securitate din Harkov pentru că “nu a muncit la apărarea oraşului, ci s-a gândit doar la el personal”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, duminică, în discursul său către naţiune, că l-a dat afară pe şeful Serviciului de Securitate al regiunii Harkov, notează news.ro. “L-am demis pe şeful Serviciului de Securitate al regiunii. Pentru că nu a muncit pentru a apăra oraşul din primele zile ale războiului, ci s-a gândit doar la el personal. Care au fost motivele? Oamenii legii vor afla”, a explicat Zelenski.

El s-a adresat în discursul său în special oraşelor Harkov, Kiev, Severodoneţk şi Krivoi Rog, vorbind despre distrugerile înregistrate şi despre faptul că războiul nu s-a sfârşit.

“În primul meu discurs de preşedinte, în urmă cu trei ani, am spus că fiecare dintre noi este preşedinte. Iar acum acest lucru se simte cel mai mult. Pentru că viitorul nostru depinde nu doar de acţiunile mele în acest birou de preşedinte al Ucrainei, ci şi de ce se face în alte birouri din Kiev. Dar şi de ce se face la Karhov, Sumî, Krivoi Rog şi Odesa, Lviv şi Ujhorod, Luţk şi Vinnîţea, Mikolaiv şi Dnipro, Jîtomîr şi Cernihiv, Poltava şi Kropîvnîţkîi, Cernăuţi, Frankivsk, Ternopil, Rivne, Hmelniţki şi Cerkasî. Bineînţeles, şi în Herson, în regiunea Zaporojie, şi în teritoriile din Donbas şi Crimeea.

Am văzut cu ochii mei unitatea, astăzi, la Harkov. Eroismul pe care soldaţii noştri îl arată în fiecare zi în Donbas. Determinarea Krivoi Rog-ului. Aceasta este calea noastră. Calea de a ne asigura că pacea vieţii se simte mereu în Ucraina şi că zâmbetele vor guverna mereu, nu sunetele artileriei”, a precizat Zelenski.

Lavrov spune că Putin nu este bolnav

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, duminică, pentru TF1, că preşedintele Vladimir Putin nu este bolnav, notează news.ro. Sănătatea preşedintelui Putin şi viaţa sa personală sunt subiecte tabu în Rusia, aproape niciodată menţionate în public. Însă Lavrov a răspuns printr-un comunicat unei întrebări a TF1 cu privire la sănătatea lui Putin: “Nu cred că vreun om cu capul limpede poate vedea la această persoană semnele unei boli sau ale unei afecţiuni oarecare”.

Serghei Lavrov a precizat că Vladimir Putin, care va împlini 70 de ani în octombrie, apare zilnic în public. “Puteţi să îl vedeţi pe ecrane, să citiţi sau să ascultaţi discursurile sale. Îi las pe cei care răspândesc astfel de zvonuri pe seama propriei lor conştiinţe, în ciuda oportunităţilor zilnice pe care o au pentru a verifica situaţia”, a adăugat el. La jumătatea lunii mai, şeful serviciilor secrete ucrainene, general-maiorul Kyrylo Budanova afirma că o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Vladimir Putin este deja în curs în Rusia, iar liderul rus este grav bolnav de cancer.

Apărătorii ucraineni rezistă în orașul din Donbas, unde se dau lupte grele

Forțele ucrainene au rezistat duminică unui asalt rusesc asupra orașului ȘâSievierodonețk, cel mai mare oraș pe care îl mai dețin în regiunea Luhansk din Donbas, dar au îndurat lovituri grele de artilerie, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters, potrivit Mediafax. Bombardamentele au fost atât de intense încât nu a fost posibil să se evalueze victimele și pagubele, a declarat guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai. Zeci de clădiri au fost distruse în ultimele zile. „Situația a escaladat extrem de mult”, a declarat Gaidai. Între timp, guvernul ucrainean a îndemnat Occidentul să îi furnizeze mai multe arme cu rază de acțiune mai lungă pentru a schimba cursul războiului, aflat acum în a patra lună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 96 LIVE TEXT. Gazprom nu va mai livra gaze naturale Olandei. Zelenski, mesaj pentru UE: "Certurile interne trebuie să înceteze"