Antena LIVE

Curs valutar

SUA trimit Ucrainei o armă controversată, interzisă în 100 de ţări. Germania se opune livrării

Război în Ucraina. Preşedintele Joe Biden a aprobat furnizarea către Ucraina a controversatelor muniţii cu fragmentaţie şi va face vineri un anunţ oficial în acest sens. În acest timp Germania transmite că se opune trimiterii de muniţie cu dispersie.  Acest tip de muniţie, numit şi cluster, este interzis în 123 de ţări. 

De la 08.07.2023, 08:14
WhatsApp
Vezi și:

Germania se opune trimiterii de muniţie cu dispersie Ucrainei, a declarat vineri la Viena şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, după ce oficiali americani au afirmat că Washingtonul intenţionează să livreze Kievului astfel de arme, respinse pe scară largă pentru faptul că ucid şi mutilează civili.

Majoritatea ţărilor lumii, mai exact 123 de state s-au alăturat Convenţiei privind munițiile cu dispersie. 111 state au ratificat-o și alte 12 state au semnat convenția, dar nu au ratificat-o încă. Convenţia interzice folosirea, stocarea, producerea și transferul muniţiei cu fragmentare.

Pe lista celor 16 țări care refuză să semneze convenția și produc muniții cu dispersie se află Brazilia, China, Egipt, Grecia, Iran, Israel, India, Coreea de Nord, Pakistan, Polonia, România, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, Statele Unite și Turcia.

Organizaţiile pentru drepturile omului se opun trimiterii acestor muniţii în Ucraina, iar ministrul de externe german a subliniat că ţara sa, care este unul statele părţi ale Convenţiei privind muniţiile cu dispersie, se opune la rândul său. 

Pe acelaşi subiect

De ce este controversată muniţia cu dispersie sau cu fragmentaţie 

Convenţia privind muniţia cu dispersie, deschisă semnării în 2008 la Oslo, interzice folosirea, stocarea, producţia şi transferul de astfel de muniţie. Casa Albă a afirmat că "examinează activ" trimiterea de muniţie cluster în Ucraina, dar nu are de făcut un anunţ în acest sens. Preşedintele Joe Biden va lua parte săptămâna viitoare la summitul NATO din Lituania, care va fi dominat de războiul din Ucraina, menţionează Reuters.

Organizaţia Human Rights Watch a îndemnat Rusia şi Ucraina să pună capăt utilizării muniţiei cu dispersie şi a cerut SUA să nu livreze acest tip de armament, precizând că acesta a fost folosit atât de forţele ruse, cât şi de cele ucrainene.

Muniţia cu dispersie se divizează în numeroase proiectile de mici dimensiuni care pot semăna moartea pe o zonă întinsă, punând în pericol civili, iar proiectilele neexplodate continuă să prezinte pericol ani la rând după încheierea conflictului.

Casa Albă: Furnizarea de muniţii cu fragmentaţie Ucrainei este "examinată activ"

Administraţia preşedintelui american Joe Biden încă analizează dacă să ofere Ucrainei muniţii cu fragmentaţie, a declarat presei joi un purtător de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, citat de Reuters, în timp ce alţi doi oficiali americani au declarat acestei agenţii de presă că un anunţ oficial ce va confirma furnizarea unor asemenea muniţii către Kiev ar urma să fie făcut vineri, odată cu anunţarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

Ideea de a furniza Ucrainei muniţii cu fragmentaţie pentru a le folosi în războiul cu Rusia este "examinată activ", dar deocamdată Washingtonul nu are de făcut niciun anunţ concret cu privire la aceasta, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

New York Times sugerase mai devreme joi că administraţia preşedintelui Biden urma să confirme în cursul zilei furnizarea unor astfel de muniţii pentru armata ucraineană, care a lansat în urmă cu o lună o contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de trupele ruse, dar care până în prezent a înregistrat doar înaintări minore.

Între timp, doi oficiali americani au declarat agenţiei Reuters, cu condiţia anonimatului, că un nou pachet de ajutor militar american pentru Ucraina, care va include şi obuze cu fragmentaţie de calibrul 155 mm, este aşteptat să fie anunţat vineri.

Acest pachet, ale cărui detalii nu ar fi încă definitivate, ar avea o valoare de peste 500 de milioane de dolari şi va mai cuprinde, printre altele, muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS, vehicule de luptă de infanterie Bradley şi transportoare blindate Stryker, afirmă unul dintre oficialii citaţi.

Washingtonul nu a aprobat deocamdată furnizarea de muniţii cu fragmentaţie Ucrainei din cauza restricţiilor Congresului şi îngrijorărilor din rândul aliaţilor, dar Kievul a insistat pe lângă responsabilii americani să dea undă verde acestor livrări.

Interzise de mai mult de 120 de ţări, muniţiile cu fragmentaţie eliberează un mare număr de submuniţii de mici dimensiuni care pot ucide nediscriminatoriu pe o zonă extinsă, fiind astfel o ameninţare pentru populaţia civilă. Atât Rusia cât şi Ucraina au folosit astfel de muniţii în războiul lor aflat în desfăşurare, omorând numeroşi civili, a avertizat tot joi Human Rights Watch, care a cerut SUA să nu livreze muniţii de acest fel Kievului.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina munitie fragmentatie munitie dispersie
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025