Antena Meniu Search
x

Zelenski se întâlneşte vineri cu Erdogan, în Turcia, în ajunul împlinirii a 500 de zile de război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlneşte vineri cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Istanbul, în ajunul celei de-a 500-a zile de la invazia rusă în Ucraina şi înaintea unui summit crucial al NATO.

de Redactia Observator

la 07.07.2023, 10:27

Zelenski se întâlneşte vineri cu Erdogan, în Turcia, în ajunul împlinirii a 500 de zile de război
Zelenski se întâlneşte vineri cu Erdogan, în Turcia, în ajunul împlinirii a 500 de zile de război - Profimedia Images

"Avem nevoie de onestitate în relaţiile noastre" cu Alianţa Nord-Atlantică, a declarat joi Zelenski la Praga, alături de preşedintele ceh Petr Pavel. Este timpul să demonstrăm "curajul şi forţa acestei alianţe", a adăugat el.

În cursul acestei prime vizite în Turcia a şefului de stat ucrainean din februarie 2022, Zelenski şi Erdogan vor discuta, potrivit cotidianului proguvernamental Sabah, despre acordul privind exporturile de cereale ucrainene, semnat în iulie 2022 sub patronajul Naţiunilor Unite şi al Turciei, dar pe care Rusia nu vede "niciun motiv" pentru a-l prelungi după expirarea sa, la 17 iulie. Moscova se plânge de mai multe luni că nu a fost implementat un alt acord - bilateral - semnat în iulie anul trecut cu ONU privind exporturile sale de îngrăşăminte.

Vizita lui Zelenski la Ankara are loc cu patru zile înainte de deschiderea summitului anual al NATO de la Vilnius, care se va desfăşura pe 11 şi 12 iulie, liderii Alianţei Nord-Atlantice sperând să convingă Ankara să ridice veto-ul asupra aderării Suediei.

Zelenski, mini-turneu european

Pe acelaşi subiect

Joi, Zelenski s-a deplasat la Praga după o vizită în Bulgaria, pentru a discuta despre aderarea ţării sale la NATO şi pentru a pleda pentru o accelerare a livrării de arme în plină contraofensivă a Kievului.

Liderul de la Kiev a declarat că doreşte ca Ucraina să primească un "semnal clar" că va adera la NATO. "Cred că este necesar să se demonstreze forţa şi unitatea Alianţei", a arătat el.

Aliaţii caută în continuare o linie comună cu privire la garanţiile de securitate pe care sunt dispuşi să le ofere Kievului şi la invitaţia adresată Ucrainei de a adera în cele din urmă la NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Zelenski se întâlneşte vineri cu Erdogan, în Turcia, în ajunul împlinirii a 500 de zile de război