Germania trimite Ucrainei un sistem Patriot şi 100 de rachete. Şi SUA au decis să furnizeze Kievului un nou sistem Patriot
Război în Ucraina. SUA au decis să trimită la Kiev un nou sistem Patriot, desfăşurat în prezent în Polonia. În plus, Germania și alte trei țări furnizează o sută de rachete și un sistem de apărare Patriot. O parte din proiectile au fost deja trimise, iar restul va ajunge în săptămânile și lunile următoare, a transmis cancelarul german Olaf Scholz.
De Redactia Observator la 12.06.2024, 11:52Preşedintele american Joe Biden intenţionează să pună la dispoziţia Kievului un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot pentru ca Ucraina să se protejeze de atacurile ruseşti, a informat marţi New York Times, citând surse guvernamentale americane anonime. Biden a luat decizia după o serie de întâlniri la nivel înalt săptămâna trecută, a precizat publicaţia. John Kirby, directorul de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, nu a confirmat informaţia atunci când a fost întrebat despre acest subiect.
Ar fi al doilea sistem Patriot fabricat în SUA furnizat Kievului de către Washington
Conform New York Times, sistemul în cauză se află în Polonia şi ar putea fi desfăşurat pe linia frontului în câteva zile. Dacă va fi confirmat, acesta ar fi al doilea sistem Patriot fabricat în SUA furnizat Kievului de către Washington. Biden a dat undă verde pentru primul sistem în urmă cu aproximativ 18 luni, când preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat în SUA pentru prima dată după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina pentru a se adresa Congresului SUA. SUA au furnizat, de asemenea, Ucrainei rachete Patriot.
Germania furnizează Ucrainei o sută de rachete și un sistem Patriot
- Ce aşteptări are România de la NATO, dacă cedează Ucrainei un sistem Patriot. Iohannis va convoca CSAT: "Aici...
- CSAT, convocat de Iohannis pe 20 iunie pentru a discuta despre sistemul Patriot cerut de Ucraina
- SURSE: MApN nu vrea să donăm un sistem Patriot Ucrainei. CSAT, convocat după alegeri
- Ucraina confirmă că avioanele F-16 vor fi staţionate şi în ţări terţe. România, posibilă bază de...
Totodată Germania a anunţat şi ea că va furniza Ucrainei un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot, dar și muniţie pentru el constând în o sută de rachet. Câteva zeci de rachete au ajuns în ultimele două zile în Ucraina.
Cancelarul german Olaf Scholz a transmis, în cadrul unei conferințe comune de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Germania va trimite Ucrainei, în următoarele săptămâni și luni, echipamente de apărare antiaeriană, în special o baterie Patriot și muniții. Ministrul german al Apărării a anunțat, de asemenea, că împreună cu Danemarca, Olanda și Norvegia, Germania a livrat deja 32 de rachete pentru sistemele Patriot și că, în săptămânile următoare, vor fi furnizate alte 68.
Patriot este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de rachete de apărare antiaeriană din războiul modern. Poate fi folosit pentru combaterea avioanelor, rachetelor balistice şi rachetelor de croazieră inamice. Rachetele de apărare pot lovi ţinte la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri, la altitudini de până la 30 de kilometri.
Germania a furnizat, de asemenea, Ucrainei două astfel de sisteme şi s-a angajat să trimită un al treilea. Zelenski, care s-a aflat marţi la Berlin pentru a participa la o conferinţă pentru reconstrucţia Ucrainei, le-a făcut, de asemenea, o vizită soldaţilor ucraineni care sunt instruiţi în prezent în Germania pentru a folosi Patriot.
Scholz: Nu va exista o pace dictată de Putin
Olaf Scholz a declarat marţi că nu va exista "nicio victorie militară" a Rusiei şi "nicio pace dictată" de preşedintele rus Vladimir Putin în războiul său împotriva Ucrainei, la o conferinţă internaţională la Berlin, în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
"Promovarea acestei conştientizări este miza summitului de pace care va avea loc în weekend în Elveţia", a spus liderul german. "Împreună cu parteneri din toate regiunile lumii, ne vom face auzită vocea în mod clar: susţinem dreptul internaţional şi Carta ONU! Aceasta înseamnă că sprijinim Ucraina atacată - atât timp cât este necesar", a continuat el.
Scholz le-a cerut aliaţilor occidentali să facă mai mult pentru a permite Ucrainei să se apere împotriva bombardamentelor ruseşti asupra infrastructurii sale vitale şi civile. "Ceea ce armata ucraineană are nevoie cel mai mult astăzi sunt muniţii şi arme, în special pentru apărarea aeriană", a spus el. "Aş dori să le cer tuturor celor care se află astăzi aici să sprijine iniţiativa noastră de apărare aeriană ucraineană, cu tot ce este posibil", a spus el.