Antena LIVE

Curs valutar

Momentul în care Xi Jinping îl îmbrăţişează pe Vladimir Putin. Ce mesaj trimite China Occidentului prin acest gest rar

Dacă Occidentul mai avea vreo speranţă că Beijingul va reacţiona la avertismente şi va opri ajutorul pentru Vladimir Putin şi maşina de război a Rusiei, Xi Jinping a părut că spulberă orice urmă de îndoială. Într-un gest rar, liderul Chinei l-a îmbrăţişat pe Vladimir Putin la despărţire. SUA au avertizat că nu acceptă un joc al Chinei pe două terenuri. Şi cu Occidentul, şi cu Rusia în acelaşi timp.

De la 17.05.2024, 12:42

Prima zi a vizitei președintelui rus în China s-a încheiat cu Vladimir Putin și Xi Jinping luând ceaiul într-o atmosferă casual la Beijng. Cei doi lideri au fost filmaţi, fără cravată, plimbându-se într-un parc de la Zhongnanhai, doar cu doi însoţitori sau interpreţi oficiali lângă ei, unul rus şi unul chinez, care duceau şi celebrele serviete.

Cei doi s-au aşezat apoi la o masă exterioară pentru tradiţionala ceremonie a ceaiului. La despărţire cei doi şi-au dat mâna, iar liderul Chinei l-a îmbrăţişat pe Vladimir Putin, care a părut chiar luat prin surprindere de gest. Mesajul lui Xi pare a fi acela că cele două ţări nu renunţă la colaborare, în ciuda sancţiunilor şi ameninţărulor Occidentului. 

Xi Jinping l-a primit pe Vladimir Putin, după ce preşedintele chinez a efectuat un turneu european în care s-a întâlnit cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen care i-au cerut să nu mai ajute Rusia. 

Cu toate astea, Rusia și China au anunțat joi planuri de aprofundare a legăturilor lor militare și economice, un parteneriat strategic care are obiectivul de a provoca ordinea mondială condusă de SUA, potrivit analiştilor occidentali.

Pe acelaşi subiect

Potrivit Financial Times, legăturile militare tot mai mari dintre China și Rusia îngrijorează Occidentul. Oficialii americani au tras un semnal de alarmă în legătură cu cooperarea ruso-chineză într-un alt teatru cheie de securitate: mările din jurul Taiwanului.

SUA trebuie să se adapteze la o cooperare tot mai strânsă între armata chineză și cea rusă, a declarat în Senat şi Jeffrey Kruse, directorul Agenției de Informații pentru Apărare. "Nu trebuie să lupte fizic împreună pentru a fi eficienți în sensul războiului", a comentat Oriana Skylar Mastro, profesor la Universitatea Stanford.

SUA avertizează că nu acceptă un joc al Chinei pe două terenuri

Washingtonul nu este de acord ca preşedintele chinez Xi Jinping să "joace pe două terenuri", adică să consolideze legăturile Chinei atât cu Occidentul cât şi cu Rusia, a transmis joi diplomaţia americană.

China nu poate fi şi cu varza unsă şi cu slănina în pod, a spus în faţa presei un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

China "nu poate juca pe două terenuri şi să dorească relaţii (mai bune) cu Europa şi cu alte ţări (occidentale), în timp ce continuă să alimenteze cea mai mare ameninţare pentru securitatea europeană", a indicat oficialul american, făcând referire la războiul declanşat prin invazia rusă în Ucraina.

SUA: China susţine indirect industria de apărare a Rusiei

În timp ce Occidentul sprijină deschis Ucraina în acest conflict cu arme şi muniţii, China încearcă să menţină o poziţie de echilibru pentru a păstra relaţii bune politice şi economice cu ambele tabere. Totuşi, potrivit Washingtonului, deşi China nu furnizează arme Rusiei, susţine indirect industria de apărare a acesteia din urmă prin vânzarea de diferite piese, componente şi echipamente, inclusiv componente de microelectronică.

Întrebat despre dorinţa exprimată recent de preşedintele chinez Xi Jinping de a vedea revenirea păcii pe continentul european, acelaşi purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a răspuns: "Din punctul nostru de vedere, soluţia este simplă: Rusia nu are decât să se retragă din Ucraina".

Xi Jinping şi Vladimir Putin consideră relaţia între Rusia şi China un factor de pace şi stabilitate mondială

Preşedinţii chinez şi rus, Xi Jinping, respectiv Vladimir Putin, au susţinut joi că relaţiile între ţările lor contribuie la pacea şi stabilitatea mondială, transmite AFP. Xi, care l-a întâmpinat pe Putin la Beijing în prima vizită în străinătate din noul mandat prezidenţial al acestuia, a declarat că legăturile între China şi Rusia "nu sunt doar în interesul fundamental al celor două ţări şi al celor două popoare, ci şi benefice pentru pace", iar "China este gata să colaboreze cu Rusia pentru (...) a susţine echitatea şi dreptatea în lume".

"Relaţia actuală între China şi Rusia a fost obţinută cu greu, iar ambele părţi trebuie să o aprecieze şi să o susţină", a adăugat el. La rândul său, Putin a afirmat - conform unui comunicat al Kremlinului - că legătura între Moscova şi Beijing este "un factor de stabilitate pe scena internaţională" şi nu este nici oportunistă, nici îndreptată împotriva altcuiva. "Împreună, susţinem principiile dreptăţii şi o ordine democratică mondială care să reflecte realităţile multipolare, bazată pe legislaţia internaţională", a declarat el.

După dialogul bilateral, cei doi şefi de stat au semnat un comunicat comun pentru întărirea "parteneriatului strategic global" chino-rus, a informat agenţia de presă oficială chineză Xinhua, preluată de AFP. Cele două părţi consideră necesară evitarea oricărei decizii care ar putea contribui la "prelungirea ostilităţilor şi la o nouă escaladare a conflictului" din Ucraina.

Vizita de două zile în China, începută marţi dimineaţa de Putin, este a doua în ultimele şapte luni şi prima după realegerea sa ca preşedinte al Rusiei, în martie anul acesta. Cu câteva ore înainte de semnarea comunicatului alături de Xi, liderul de la Kremlin îşi exprimase satisfacţia faţă de progresele ofensivei ruse pe frontul ucrainean.

China, "un colac de salvare" economică pentru Rusia afectată de sancţiunile occidentale

AFP apreciază că formularea din comunicat referitoare la conflict pare să se refere la europeni şi americani; agenţia reaminteşte că Rusia şi China au susţinut de mai multe ori că livrările de armament occidental pentru Ucraina prelungesc războiul.

Tot conform AFP, China este "un colac de salvare" economică pentru Rusia afectată de sancţiunile occidentale. Xi, revenit recent dintr-un turneu în Europa, a susţinut dreptul ţării sale de a menţine relaţii economice normale cu partea rusă.

La o conferinţă de presă comună a celor doi preşedinţi, Putin şi-a exprimat "recunoştinţa" faţă de China pentru iniţiativele de pace în Ucraina, au transmis agenţiile de presă ruse preluate de AFP. Beijingul cere periodic respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor - implicit şi a Ucrainei, subliniază AFP - dar în acelaşi timp şi luarea în considerare a preocupărilor de securitate ale Rusiei.

Xi a declarat la aceeaşi conferinţă de presă că "ambele părţi sunt de acord că o soluţie politică la criza din Ucraina este calea de urmat", iar China "speră că pacea şi stabilitatea vor fi restabilite rapid pe continentul european" şi "va continua să joace un rol constructiv în acest sens".

Putin a mai apreciat că orice alianţă politică şi militară "închisă" în regiunea Asia-Pacific este dăunătoare. În teatrul respectiv, China concurează cu Statele Unite, care încearcă alături de Australia şi Regatul Unit să contrabalanseze influenţa Beijingului. Preşedintele rus s-a mai întâlnit joi după-amiază la Beijing şi cu premierul chinez Li Qiang, care a declarat că Beijingul doreşte să "continue aprofundarea cooperării în diferite domenii" cu Moscova.

Relaţiile ruso-chineze strânse sunt privite cu tot mai multă suspiciune în Occident, menţionează AFP. Washingtonul a stabilit o linie roşie pentru Beijing în privinţa livrării de armament pentru Moscova şi susţine că până acum nu există dovezi privind astfel de tranzacţii.

Schimburile comerciale ruso-chineze au explodat însă după ce Rusia a invadat Ucraina; în 2023, volumul comerţului bilateral a fost de 220 de miliarde de euro, conform datelor autorităţilor vamale din China. Exporturile chineze au scăzut ulterior, în martie şi aprilie anul acesta, sub ameninţarea unor sancţiuni americane.

Un decret din decembrie anul trecut al preşedintelui american Joe Biden permite în prezent Statelor Unite să aplice sancţiuni secundare băncilor străine legate de efortul de război al Rusiei; acestea pot fi excluse de Trezoreria SUA din sistemul financiar mondial bazat pe dolar. Ca urmare, mai multe bănci chineze şi-au întrerupt sau redus tranzacţiile cu clienţii ruşi, afirmă cetăţeni din ambele ţări implicaţi în comerţul bilateral.

În acelaşi timp, China încearcă să îşi refacă legăturile cu SUA şi ar trebui, după aprecierea unor analişti cu care a discutat AFP, să limiteze întărirea cooperării cu Rusia. Vineri, Putin urmează să îşi continue vizita în China cu o etapă la Harbin, în nord-est, unde va vizita o expoziţie dedicată comerţului şi investiţiilor. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

vladimir putin xi jingping rusia china
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024