Video Armata israeliană a bombardat noi ținte în Liban. Liderul Hezbollah promite răzbunare, după ce 37 de oameni au murit, iar 3.000 au fost răniţi în ultimele două zile
Orientul Mijlociu fierbe şi este mai aproape ca oricând în ultimii 50 de ani de un război regional. 37 de oameni au murit şi peste 3.000 au fost răniţi în două zile în Liban, după ce Mossad ar fi detonat pe rând pagere şi staţii walkie-talkie folosite de membrii grupării teroriste Hezbollah. Aseară, Israelul a continuat atacurile. Armata lui Netanyahu a reuşit să bombardeze mai multe ţinte Hezbollah din sudul Libanului, depozite de muniție și zeci de lansatoare de rachete. Liderul grupării teroriste promite răzbunare.
Armata lui Netanyahu a nimicit aseară mai multe ţinte Hezbollah din sudul Libanului, depozite de muniţie şi zeci de lansatoare de rachete. Liderul grupării teroriste şi-a ţinut discursul sub o ploaie de proiectile. Mai multe avioane militare ale Israelului au survolat Beirutul la o altitudine atât de joasă încât au spart bariera sunetului.
Hezbollah promite răzbunare
"În această operaţiune, inamicul a încălcat toate regulile, legile şi liniile roşii. Nu le-a păsat deloc de nimic, nici moral, uman sau legal", a declarat Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah.
Noile tensiuni au stârnit un val de reacţii în întreaga lume. Marea Britanie şi-a avertizat cetăţenii să părăsească de îndată Libanul, până nu va fi prea târziu. Statele Unite au refuzat să facă orice comentariu după atentatul cu walkie-talkie şi au declarat că vor căuta soluţii pentru a preveni escaladarea.
- Oamenii din Liban se tem să mai deschidă orice dispozitiv, după explozia pagerelor. Medic: Cine a făcut asta este...
- Israelul declară începutul unei noi faze a războiului, după explozia pagerelor din Liban....
- Atacul cu pagere din Liban. Armata libaneză detonează dispozitivele "suspecte" şi interzice transportul lor la...
Israelul nu pare însă că are de gând să se oprească. Aseară, oficialii de la Tel Aviv au anunţat că războiul a intrat într-o nouă eră.
Val de reacţii în lume
"Scopul nostru este să asigurăm întoarcerea în siguranţă în casele lor a comunităţilor din nordul Israelului", a declarat Yoav Gallant, ministrul Apărării al Israelului.
Escaladarea conflictului ar putea fi dezastruoasă pentru Orientul Mijlociu şi nu numai.
"Un conflict care se extinde dincolo de locul în care există, se extinde în regiune. Dacă se răspândește în regiune, se răspândește în lume. Iar acesta nu este un scenariu pe care cineva ar vrea să-l vadă", a declarat Prinţul Khalid Bin Bandar, ambasadorul Arabiei Saudite în Marea Britanie.
Inclusiv Spania a condamnat operaţiunile israeliene. Iar o reacţie a venit şi din partea Franţei. "În această durere, Franța este alături de voi", a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.
În Liban, unde locuiesc şi 1500 de cetăţeni români, oamenii spun că trăiesc sub o teroare de neimaginat. Se tem acum să îşi folosească telefoanele mobile, laptopurile sau aparatele electrocasnice, iar autorităţile le-au interzis pasagerilor să urce cu pagere şi walkie talkie în avioane.
"Toate magazinele și instituțiile sunt închise. Mișcarea în oraș s-a oprit. Afacerile au fost foarte afectate, comerțul a scăzut cu aproximativ 80 la sută", a declarat un localnic.
Staţiile radio detonate în ultimele zile au fost produse în Japonia. Ele au ajuns în Liban în urmă cu cinci luni, în acelaşi timp cu pagerele care au sărit în aer marţi. Timp de zece ani, 160.000 de bucăţi au ajuns pe piaţă, dar niponii nu pot spune dacă cele cu explozibili în ele sunt reale sau contrafăcute.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰