Video Ce efect va avea scăderea dobânzii de referință în SUA. Argumentele Federal Reserve
Banca Centrală a Statelor Unite a redus dobânda de referinţă cu jumătate de punct. De peste un an, dobânda se stabilise la 5,3 la sută, cel mai ridicat nivel din 2001. Decizia este un semn de încredere în economia americană, mai ales că inflaţia va continua să se reducă, potrivit specialiştilor. Relaxarea politicii monetare va stimula investițiile și consumul, dar va aduce şi scăderea ratelor la ipoteci.
Banca Centrală a SUA a redus pentru prima dată dobânzile în era Joe Biden, ceea ce a dus la incertitudini legate de starea economiei, în contextul inflației și al alegerilor ce bat la ușile americanilor.
Banca Centrală a SUA (FED) a decis să reducă dobânzile pentru prima dată în mandatul președintelui Joe Biden, într-un context economic marcat de nemulțumirea americanilor față de costul tot mai ridicat al vieții, scrie CNN.
Decizia vine după trei ani de creștere a cheltuielilor guvernamentale sub conducerea lui Biden, cererii mari de bunuri sau problemelor în lanțurile de aprovizionare.
Cum a argumentat Fed scăderea dobânzii de referință
Banca Centrală a SUA a spus că această scădere demonstrează, de fapt, controlul asupra inflației, dar sugerează și că economia, care dă semne de stres, necesită un impuls.
Deși majoritatea economiștilor cred că o recesiune nu este iminentă, există îngrijorări cu privire la starea economiei, potrivit sursei menționate anterior
Reducerea dobânzilor a fost urmată de scepticism, unii întrebându-se dacă nu cumva Banca Centrală a acționat prea târziu, având în vedere presiunea din partea investitorilor și economiștilor cu privire la creșterea șomajului și semnele de încetinire a pieței muncii.
Președintele Băncii Centrale, Jerome Powell, a spus că slăbirea pieței muncii ar putea accelera deciziile privind ratele dobânzilor. Totuși, chiar și cu această tăiere, unii investitori consideră că Banca Centrală ar putea să fi reacționat cam târziu.
Decizia de a reduce dobânzile cu 0,5 puncte procentuale, luată fără unanimitate, nu ar face altceva decât să sporească incertitudinile cu privire la direcția viitoare a politicii monetare și încrederea investitorilor în capacitatea SUA de a menține creșterea economică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰