Armata privată a lui Kadîrov a semnat contracte cu Ministerul rus al Apărării. Prigojin l-a umilit iar pe Şoigu: Nu poate conduce Wagner
Război în Ucraina. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat pe 10 iunie că toate formațiunile de voluntari trebuie să semneze contracte militare cu Ministerul Apărării al Rusiei până pe 1 iulie. Evgheni Prigojin a declarat imediat că militarii Grupului Wagner nu vor semna contracte cu Ministerul Apărării. În schimb gruparea cecenă Ahmat a semnat cu Ministerul rus al Apărării. Potrivit ISW, Republica Cecenă a format două noi regimente, Ahmat-Rusia și Ahmat-Cecenia, dotate cu echipamente şi blindate chinezești disponibile în comerţ.
De Redactia Observator la 12.06.2023, 17:47Ministerul rus al Apărării a declarat luni că a semnat un contract cu gruparea Ahmat a forţelor speciale cecene, la o zi după ce şeful grupului Wagner de mercenari ruşi, Evgheni Prigojin, a refuzat să facă acest lucru, relatează Reuters.
Semnarea a urmat unui ordin prin care toate "unităţile de voluntari" ar trebui să semneze contracte până la 1 iulie care să le aducă sub autoritatea ministrului apărării, Serghei Şoigu, în timp ce Moscova încearcă să îşi impună controlul asupra armatelor private care luptă în numele său în Ucraina.
În schimb, luptătorii voluntari ar urma să primească aceleaşi beneficii şi protecţii ca şi trupele regulate, inclusiv sprijin pentru ei şi familiile lor în cazul în care sunt răniţi sau ucişi.
Prigojin a refuzat ca Şoigu să conducă Gruparea Wagner
- Prigojin dă de pământ cu Armata rusă: "Am distrus toată planeta, de 5 ori". Şeful Wagner spune că Ucraina...
- Prigojin tună și fulgeră din cauza ofensivei ucrainene: "Trupele fug în tăcere, este o ruşine! Şoigu,...
- Wagner a capturat un ofiţer rus care ar fi tras asupra mercenarilor în Bahmut. Comandantul rus şi-ar fi ameninţat...
Duminică, Prigojin, care a purtat o dispută continuă cu Ministerul Apărării pe care l-a acuzat că nu a reuşit să ofere muniţiile necesare mercenarilor săi Wagner din Ucraina, a declarat că va refuza să semneze un astfel de contract. El a spus că Şoigu "nu poate gestiona în mod corespunzător formaţiuni militare".
Contractul pe care Ministerul Apărării l-a semnat luni a fost cu gruparea paramilitară Ahmat, care a fost adesea numită armata privată a lui Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei. Spre deosebire de Prigojin, Kadîrov s-a abţinut recent de la critici la adresa Ministerului Apărării. Membrii celor două grupuri s-au certat în mod deschis, iar joi unul dintre aliaţii apropiaţi ai lui Kadîrov l-a catalogat pe Prigojin drept un blogger care ţipă tot timpul despre probleme.
Comandantul Ahmat, Apti Alaudinov, care a luat parte la semnarea contractului, a declarat că unitatea a "pregătit şi trimis zeci de mii de voluntari" în Ucraina în ultimele 15 luni. Moscova a declarat vineri că forţele Ahmat au desfăşurat o ofensivă în apropiere de oraşul Marinka, în regiunea estică ucraineană Doneţk.
"Cred că acesta este un lucru foarte bun", a declarat Alaudinov, citat de site-ul ministerului apărării după semnarea acordului. Şeful adjunct al Statului Major General al Rusiei, generalul-colonel Aleksei Kim, a afirmat după semnarea acordului cu cecenii că speră că şi alte unităţi de voluntari vor urma exemplul.
Culisele războiului dintre Şoigu şi Prigojin
Potrivit unei analize a think tank-ului american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin a caracterizat planul Ministerului rus al Apărării de a oficializa formațiunile de voluntari până la 1 iulie drept un atac asupra lui și asupra forțelor sale.
Prigojin a continuat să-l critice pe Șoigu și structura Forțelor Armate Ruse și a precizat că Wagner este în întregime subordonat intereselor Rusiei și ale președintelui rus, Vladimir Putin. Mesajul pare să fie un răspuns faţă de o acuzaţie voalată lansată de Ramzan Kadîrov într-o postare publicată pe Telegram pe 9 iunie. Liderul cecen se apăra spunând că şi el a criticat în trecut Ministerul rus al Apărării, dar a tras linie la Putin.
Prigojin a mai transmis că Grupul Wagner își coordonează acțiunile cu comandamentul militar rus prin intermediul generalului de armată Serghei Surovikin, afiliat Wagner.
Unii membri din comunitatea de veterani ai Rusiei susţin că planul lui Şoigu nu are scopul de a viza Grupul Wagner. Un membru din Comitetul de Apărare al Dumei de Stat (şi fost comandant de armată) Viktor Sobolev a declarat chiar că măsura anunţată de Şoigu exclude Grupul Wagner.
Sobolev este un critic acerb al Grupului Wagner, despre care spune că este format din mercenari, nu din voluntari. Fostul ofițer rus ultranaționalist Igor Girkin, duşman declarat al lui Prigojin, susţine măsura Ministerului Apărării și transmite că războaiele sunt câştigate de armatele unite, nu de detașamentele separate sau companiile militare private.
Un cunoscut blogger militar rus, The Grey zone, afiliat Wagner, a comentat scandalul susţinând, fără a aduce dovezi, că Wagner nu este un grup militar privat și că un decret secret ar fi legalizat existența grupului în Rusia. Acesta a mai transmis că Şoigu și Ministerul Apărării îl folosesc pe Igor Girkin pentru a-l împiedica pe Prigojin să aibă mai multă autoritate și să declanşeze o epurare la vârful ministerului.