Antena Meniu Search
x

Bloggeri militari ruşi, furioşi că Putin nu a declarat azi oficial război în Ucraina. Igor Girkin: "Bla, bla, bla, nu are rost să-l mai ascultăm"

Un fostul comandant al separatiştilor pro-ruşi din Donbas, în prezent blogger militar, Igor Girkin, a criticat discursul de azi al lui Vladimir Putin pentru că președintele rus nu a vorbit despre eşecurile armatei ruse în Ucraina. În plus, acesta spera ca Putin să declare oficial război, o speculaţie răspândită în ultimele zile în rândul "milbloggerilor" ruşi. 

de Redactia Observator

la 21.02.2023, 17:43

Bloggeri militari ruşi, furioşi că Putin nu a declarat azi oficial război în Ucraina. Igor Girkin: "Bla, bla, bla, nu are rost să-l mai ascultăm"
Igor Girkin - Pravda

Igor Girkin, supranumit şi "Măcelarul din Slaviansk, este un fost comandant al militanților pro-ruși din Donbas şi un fost agent FSB care a participat în 2014 la anexarea Crimeii. În prezent este un popular blogger militar (sau ceea ce experţii occidentali numesc milblogger), urmărit în special pentru criticile aduse Kremlinului faţă de modul în care Moscova conduce invazia din Ucraina, dar şi pentru disputa cu liderul Wagner, Evgheni Prigojin.

"Ok, este clar: operațiunea militară specială va continua în modul curent obscur. Nu a fost şi nici nu va fi declarat război sau chiar operațiune antiteroristă", a scris Girkin într-o postare pe Telegram. "Totul este bine în armată și va fi și mai bine. Nici un cuvânt despre eșecuri și înfrângeri. Bla, bla, bla, nu are rost să-l mai ascultăm", a spus el la jumătatea discursului de aproape 2 ore al lui Putin.

Reamintim că Igor Girkin precum și alți bloggeri militari pro-război l-au acuzat pe ministrul rus al Apărării Şoigu de neglijență criminală și au cerut demisia acestuia. Luni, Girkin s-a declarat furios că "tataie" Joe Biden a ajuns la Kiev: "Joe Biden a sosit la Kiev. Nu voi fi surprins dacă îl vor aduce pe tataie (nu e bun de nimic oricum, cu excepția provocărilor necomplicate) și la Bahmut... şi nimic nu i se va întâmpla" a scris el pe Telegram. În plus, Girkin s-a remarcat recent prin atacurile repetate la adresa finanţatorului Grupării de mercenari Wagner.  

La rândul său, Prigojin l-a acuzat pe fostul comandat al militanților pro-ruşi din Donbas că în urmă cu 9 ani, în 2014, "a predat oraşul Slaviansk", "a luat de bani de la Ahmetov" (Rinat Akhmetov este cel mai bogat om de afaceri al Ucrainei – n.red.) și şi-a abandonat oamenii în luptă. Cei doi se insultă regulat prin intermediul canalelor de Telegram.

Pe acelaşi subiect

Girkin a jucat un rol cheie în anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și pe tot parcursul conflictului din Donbas, ajutând la organizarea grupurilor separatiste în regiunile Donețk și Lugansk. El a fost, de asemenea, acuzat de crimă de autoritățile olandeze fiind găsit vinovat de implicare în doborârea avionului Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014. 

Reamintim că asediul din Slaviansk a fost o operațiune a Forțelor Armate ale Ucrainei de recucerire a orașului din regiunea Donețk de la separatiştii pro-ruși care îl ocupaseră pe 12 aprilie 2014. Orașul a fost recucerit pe 5 iulie 2014, după bombardamente de artilerie și lupte grele. Luptele de la Slaviansk au marcat prima confruntare militară majoră între separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene, în prima serie de lupte din 2014.

În 2014, Girkin a câștigat influență, fiind numit în funcția de ministru al Apărării în aşa-numita Republică Populară Donețk, dar a căzut în dizgraţie după doborârea avionului Malaysia Airlines. A reintrat în atenţie în 2022 după ce a criticat în repetate rânduri modul slab în care Kremlinul a abordat ceea ce ruşii numesc "operaţiunea militară specială din Ucraina" şi a cerut Moscovei să adopte o poziție mai dură.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Bloggeri militari ruşi, furioşi că Putin nu a declarat azi oficial război în Ucraina. Igor Girkin: "Bla, bla, bla, nu are rost să-l mai ascultăm"