Antena Meniu Search
x

Cine este "Generalul Armaghedon", numit de Putin să conducă războiul din Ucraina. Un fost subaltern s-a sinucis de frica lui

Generalul Surovikin a fost numit, sâmbătă, de către Ministerul Apărării al Rusiei, comandant general al trupelor ruse în Ucraina, potrivit Reuters. Numirea lui Surovikin la comanda ofensivei din Ucraina a fost salutată de o parte din elita militară rusească, care devenea din ce în ce mai furioasă față de eșecurile militare din ultimele săptămâni, scrie The Guardian

de Redactia Observator

la 11.10.2022, 12:00

Serghei Surovikin (st.) și Vladimir Putin (dr.)
Serghei Surovikin (st.) și Vladimir Putin (dr.) - Profimedia Images

Deși nu este clar cine a decis ca Surovikin să conducă ofensiva din Ucraina, un lucru este cert: „generalul Armaghedon” este cunoscut pentru actele de cruzime față de civili. 

Un fost oficial din Ministerul rus al Apărării care a lucrat cu Surovikin a declarat pentru The Guardian că nu a fost surprins de atacurile mortale asupra capitalei Ucrainei, în care au murit cel puțin cinci persoane. „Surovikin este nemilos, cu un minim de interes față de viețile civillor. Mâinile lui sunt acoperite cu sânge ucrainean”.

Potrivit New York Times, Surovikin a condus trupele ruse în Siria, în timpul războiului civil de la începutul anilor 2000. Organizația Human Rights Watch a declarat că generalul rus a ordonat atacurile asupra caselor, școlilor, piețelor și spitalelor din Idlib. În urma ofensivei au murit cel puțin 1.600 de civili. 

În Siria, Surovikin a legat o relație puternică cu grupul Wagner, iar numirea sa la conducerea trupelor ruse din Ucraina a fost Salutată de oficialii militari care au criticat eșecurile din ultimele săptămâni înregistrate de armata lui Putin.

Pe acelaşi subiect

Surovikin, poreclit "generalul Armaghedon"

În 2004, presa rusă a raportat că un colonel care servea sub conducerea lui s-a sinucis după ce a fost certat de Surovikin. În acea perioadă, colegii săi și subalternii i-au dat porecla sumbră de „Generalul Armaghedon”, scrie The Guardian.

Principala provocare a lui Surovikin în Ucraina, spun experții, va fi să rezolve problemele structurale care afectează armata rusă, care se confruntă cu o contraofensivă ucraineană aprigă.

Gleb Irisov, un fost locotenent al forțelor aeriene care a lucrat cu Surovikin până în 2020, a spus că noul general a fost unul dintre puținii oameni din armată care „a știut să supravegheze și să eficientizeze diferitele ramuri ale armatei”.

„Este foarte crud, dar și un lider competent”, a spus Irisov. „Dar el nu va putea rezolva toate problemele. Rusia nu mai are arme și nici suficiente resurse umane”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cine este "Generalul Armaghedon", numit de Putin să conducă războiul din Ucraina. Un fost subaltern s-a sinucis de frica lui