Hackerii nord coreeni au încercat să fure tehnologia vaccinului anti-COVID Pfizer
Serviciile secrete sud-coreene susțin că hackerii nord coreeni au încercat să fure tehnologia vaccinurilor și tratamentelor anti-COVID, lansând un atac cibernetic asupra companiei Pfizer.
De Iulia Iancu la 17.02.2021, 11:51- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Spionajul digital care vizează companii farmaceutice sau cercetători din domneiul sanitar a luat amploare în timpul pandemiei de coronavirus, pe măsură de grupuri de hackeri au încercat să acceseze cele mai noi cercetări și informații privind tratamentele anti-COVID, scrie Reuters.
Un oficial sud-coreean a declarat că gigantul pharma a fost ținta unei astfel de infracțiuni cibernetice.
“Au existat tentative de furt a tehnologiei vaccinului anti-COVID, iar compania Pfizer a fost una dintre țintele hackerilor”. Oficialul nu a precizat dacă atacul a avut rezultatul scontat.
Nu este prima data când Coreea de Nord este acuzată că apelează la o “armată de hackeri” în încercarea de a obține date privind progresele făcute de cercetători în privința pandemiei. Anul trecut, hackerii nord-coreeni ar fi încercat să fure date de la cel puțin nouă companii farmaceutice, printre care Johnson & Johnson, Novavax Inc și AstraZeneca.
Experții sanitari susțin că hackerii nord-coreeni ar fi mai degrabă interesați să vândă acele informații, decât să le folosească pentru dezvoltarea unui vaccin la nivel local.
Coreea de Nord ar urma să primească aproape 2 milioane de doze de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca, în prima jumătate a anului, în urma schemei COVAX.
Deși, oficial, liderul de la Phenian nu a confirmat niciun caz de infectare cu COVID, serviciile secrete din Coreea de Sud nu exclude ca țara să fie afectată de această pandemie.
Ce este mecanismul COVAX
COVAX, programul global coordonat de OMS, intenţionează să livreze în acest an cel puţin 2 miliarde de doze de vaccinuri pentru Covid-19 la nivel mondial, dintre care cel puţin 1,3 miliarde în ţări sărace.
UE a promis că va direcționa 870 milioane de euro către COVAX și încă 70 milioane de euro pentru a ajuta „partenerii din Balcanii de Vest” să-și asigure dozele. Dar, în ciuda acestui fapt, Bruxelles-ul a fost criticat intens pentru lipsa sa de ajutor pentru țările vecine blocului comunitar.