Antena Meniu Search
x

Țările aflate la "marginea UE", care nu au acces la vaccinul anti-COVID. Cazul atipic al Serbiei

În Europa, la mai bine de o lună de la începerea campaniei de vaccinare, Ucraina, Bosnia și Herțegovina, Kosovo și Republica Macedoniei de Nord sunt printre țările care nu au primit încă nicio doză de vaccin. O parte dintre acestea se bazează pe schema COVAX care ar trebui să le asigure accesul la vaccin, potrivit Euronews.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 04.02.2021, 13:17

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Ţările cu venituri mari - în sensul dat de Banca Mondiale -, care reprezintă doar 16% din populaţia mondială, concentrează 65% dintre dozele administrate în lume. În afară de Israel, este vorba despre ţări nord-americane, europene şi de la Golful Persic.

În Uniunea Europeană, 12,7 milioane de doze au fost administrate unei proporţii de 2,3% din populaţie, scrie News.ro. În top se află Malta (5,4%), Danemarca (3,2%) şu Polonia (3,1%). Franţa se află în plutonul de mijloc cu 1,5 milioane de doze administrate la 2,2% din populaţie.

Țările defavorizate ”se uită şi aşteaptă”, potrivit directorului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, un critic dur al ”naţionalismului vaccinurilor”.

Până în prezent, nicio ţară săracă nu a început vreo campanie de vaccinare masivă. Aceste ţări aşteaptă primele livrări - prevăzute luna aceasta - prin mecanismul Covax, înfiinţat de OMS şi Alianţa pentru vaccinuri Gavi.

Ce este mecanismul COVAX

COVAX, programul global coordonat de OMS, intenţionează să livreze în acest an cel puţin 2 miliarde de doze de vaccinuri pentru Covid-19 la nivel mondial, dintre care cel puţin 1,3 miliarde în ţări sărace.

UE a promis că va direcționa 870 milioane de euro către COVAX și încă 70 milioane de euro pentru a ajuta „partenerii din Balcanii de Vest” să-și asigure dozele. Dar, în ciuda acestui fapt, Bruxelles-ul a fost criticat intens pentru lipsa sa de ajutor pentru țările vecine blocului comunitar.

Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îndeamnă Uniunea Europeană să ajute Kievul şi alte cinci foste republici sovietice să-şi vaccineze populaţia, scrie News.ro.

Ucraina, o ţară cu aproximativ 40 de milioane de locuitori, speră să primească 117.000 de doze de vaccin Pfizer / BioNTech până la jumătatea lunii februarie, care vor fi utilizate pentru a inocula personalul medical din prima linie, potrivit Euronews.

Kievul ar urma să primească și 3,7 milioane de doze AstraZeneca, tot prin intermediul COVAX, în prima jumătate a anului.

În timp ce Kievul nu a dat încă startul campaniei de vaccinare, separatiștii pro-rusi din estul țării au declarat că au început vaccinarea, luni, 1 februarie, folosind vaccinul rusesc Sputnik V

Liderul Republicii Donețk (DNR), Denis Pouchiline, a anunțat sosirea unui prim lot care conține „câteva mii” de doze de Sputnik V, potrivit agenției de presă oficiale a autorităților separatiste, DAN. Din 1 februarie, cadrele medicale, soldații și asistenții sociali vor putea fi vaccinați, potrivit aceleiași surse.

Bosnia și Herțegovina

Bosnia și Herțegovina, cu o populație de 3,3 milioane de locuitori, încă nu a primit nicio doză de vaccin anti-COVID.

Autoritățile de la Sarajevo spun că statul a fost printre primele care s-au înscris în schema COVAX, dar, până la 1 februarie, nu a primit nimic. La fel ca Serbia, țara care a solicitat aderarea la UE în 2016, Bosnia și Herțegovina a anunțat că va comanda vaccinuri direct din China, Rusia și de la compania Pfizer.

„Mă simt ca și când mi-am pierdut orice speranță pentru întoarcerea la o viață normală”, a declarat un cetățean, descriind momentul în care a auzit că în UE a început campania de vaccinare, în timp ce țara sa profund divizată este în continuare în așteptare.

"Bosnia și Herțegovina a fost una dintre primele țări din Europa care a solicitat mecanismul COVAX și a semnat un contract cu COVAX. Din păcate, încă nu am primit niciun transport și suntem printre țările din regiune care nu au început imunizarea populației lor, împreună cu Muntenegru și Macedonia de Nord. Ar trebui să primim primele tranșe în curând. Cu toate acestea, în timp ce așteptăm, am început, prin intermediul Ministerului Federal de Externe, să căutăm informații și posibile contacte cu alți furnizori și producători de vaccinuri, astfel încât să putem obține vaccinuri din alte surse", a declarat un oficial guvernamental.

Kosovo

Kosovo, o fostă provincie a Serbiei care și-a declarat independența în 2008, nu a primit încă nicio doză de vaccin anti-COVID, însă primele doze sunt așteptate până la jumătatea lunii februarie, scrie Euronews. 

"Primele doze de vaccinuri anti-COVID vor ajunge în Republica Kosovo la jumătatea lunii februarie, a declarat ministrul Sănătății, Armat Zema. "Am scris și adoptat strategia de imunizare. Procesul de vaccinare va începe în conformitate cu documentul respectiv. Ne bazăm nu numai pe noi înșine, ci și pe țările din regiune și țările europene".

Kosovo a aderat la schema COVAX în decembrie și se așteaptă să primească suficiente doze pentru a inocula 20% din populația sa.

Edi Rama, prim-ministrul Albaniei, a declarat că va oferi Kosovo "un număr simbolic de vaccinuri" pentru personalul medical din prima linie.

Macedonia de Nord

Nici Macedonia de Nord nu a primit până în prezent doze de vaccin anti-COVID prin intermediul sistemului COVAX. În schimb, Serbia s-a angajat să trimită statului vecin o tranșă cu 8.000 de doze din stocul său.

Venko Filipce, ministrul Sănătății din Macedonia de Nord, a declarat pentru Euronews că guvernul este în „contact permanent cu Ambasada Chinei și încearcă să cumpere vaccinuri din China”.

„Așteptăm detaliile înțelegerii, inclusiv prețul, și cred că vom avea aceste date până la sfârșitul acestei săptămâni".

Macedonia de Nord, o țară de două milioane de cetățeni, a înregistrat peste 2.800 de decese din cauza COVID-19.

Cazul atipic al Serbiei

Serbia, o țară cu aproximativ șapte milioane de cetățeni, are una dintre cele mai mari rate de vaccinare pe cap de locuitor din Europa.

Dar Belgradul nu s-a rezumat la mecanismul COVAX, prin care încă nu s-a livrat niciun vaccin. În schimb, Serbia a cumpărat un milion de doze de vaccin Sinofarm din China, 60.000 de doze de vaccin Sputnik V din Rusia, inclusiv doze de vaccin Pfizer / BioNTech.

Negocierile, facilitate de Polonia, pentru achiziționarea a 800.000 de doze de vaccin AstraZeneca sunt, de asemenea, în desfășurare.

Președintele Aleksandar Vucic a declarat reporterilor că țara sa a fost „prima din regiune care a plătit bani pentru programul COVAX”, dar că încă nu a primit doze de la acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Țările aflate la "marginea UE", care nu au acces la vaccinul anti-COVID. Cazul atipic al Serbiei