Imagini apocaliptice din Ceasiv Iar, surprinse de o dronă. Ruşii au pârjolit totul, nicio casă nu mai este întreagă
Război în Ucraina. Luni de atacuri necruțătoare ale ruşilor au devastat aproape complet Ceasiv Iar, oraș strategic din estul Ucrainei, situat la mai puţin de 30 km sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din Doneţk aflat sub control ucrainean. Imaginile filmate cu o dronă arată că aproape nicio clădire nu mai este intactă în oraşul care avea 12.000 de oameni înainte de război, relatează Associated Press.
De Redactia Observator la 02.05.2024, 12:15- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Imaginile apocaliptice filmate la Ceasiv Iar amintesc de orașele Bahmut și Avdiivka, cucerite de ruşi după luni de bombardamente și pierderi uriașe de ambele tabere. Oraşul Ceasiv Iar are o importanţă strategică şi este lovit de forțele ruse de luni de zile. Capturarea sa ar oferi controlul asupra unor înălţimi de pe care ruşii pot ataca alte orașe care formează coloana vertebrală a apărării ucrainene în Doneţk.
Cucerirea sa ar pregăti scena pentru o ofensivă mai amplă a ruşilor despre care oficialii ucraineni spun că ar putea avea loc chiar în luna mai. Forţele ruse au lansat aici valuri de atacuri ale infanteriei și cu vehicule blindate împotriva trupelor ucrainene rămase fără muniție.
ISW: Ruşii ar putea transfera în estul Ucrainei paraşutişti din Zaporojie
Potrivit datelor analizate de experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), armata rusă ar putea transfera în estul Ucrainei părți ale unor divizii de paraşutişti din regiunea Zaporojie, pentru a întări și a intensifica operațiunile ofensive actuale. Ar reprezenta un risc semnificativ pentru capacitatea Ucrainei de a încetini operațiunile ofensive rusești în curs în următoarele săptămâni, până la sosirea ajutorului american.
AP descrie scene cutremurătoare. Zeci de blocuri au fost înnegrite de explozii, găurite de bombe şi rachete sau reduse la grămezi de moloz. Casele și clădirile publice sunt grav avariate. Cupola de aur a unei biserici a rămas intactă, dar clădirea pare grav deteriorată. Niciun soldat sau civil nu apare în filmarea realizată luni (29 aprilie) și obținută în exclusivitate de AP, cu excepţia unui bărbat singuratic care mergea pe mijlocul unui drum între clădirile distruse.
Guvernatorul regional Vadim Filashkin a declarat miercuri la televiziunea ucraineană că la Ceasiv Iar trăiesc încă 682 de locuitori în condiții foarte dificile, fără apă, curent şi ajutorul umanitar. Orașul avea o populație de peste 12.500 de locuitori înainte de război.
Distrugerea Ceasiv Iar este un nou exemplu de tactică a pământului pârjolit folosită de Rusia în războiul care a intrat în al treilea an. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut luni că întârzirera ajutorului militar occidental către Ucraina a lăsat țara la mila trupelor ruse mai numeroase și mai bine echipate.
Ucraina și aliaţii aleargă să trimită pe front armament critic care poate ajuta la oprirea sau încetinirea înaintării lente, dar constante a Rusiei, precum și la contracararea atacurilor cu drone și rachete.
Rusia loveşte necruţător oraşele ucrainene de luni de zile şi a avansat pe frontul de est din Ucraina înainte de sosirea armelor americane, cruciale pentru Kiev. În portul Odesa, cel puțin 13 persoane au fost rănite după ce o rachetă balistică rusă a lovit miercuri seara orașul, declanșând un incendiu major.
Nova Poshta, companie ucraineană de poștă și curierat, a declarat că unul dintre depozitele sale de sortare a fost lovit, dar susţine că printre cei răniți nu se numără niciun angajat al ei. Rusia susţine că loveşte acumulări de soldaţi şi sedii de comandament.