Imagini greu de privit din "apartamentele-sicriu". Cum trăiesc oamenii în Hong Kong, în spaţii de 2 metri pătraţi
Hong Kong se află în plină criză a locuințelor. Pe măsură ce prețurile încep să crească și oraşul devine mai dens, unii oameni au recurs la traiul în locuinţe minuscule. Din 2012, fotograful Benny Lam a început să documenteze situația locuințelor din Hong Kong, devenite cunoscute sub numele de „apartamente - sicriu” sau „cabine coşciug”.
De Larisa Andreescu la 09.02.2022, 13:12Hong Kong este orizontul plin de zgârie-nori ale companiilor care fac din oraș unul dintre cele mai importante centre financiare din lume. Totuși, în spatele fațadei pline de farmec, aproximativ 200.000 de oameni, inclusiv 40.000 de copii, locuiesc în spații de dimensiuni cuprinse între 2 și 9 metri pătrați.
INTRĂ ÎN GALERIA FOTO A ACESTUI ARTICOL PENTRU A VEDEA CUM ARATĂ LOCUINŢELE
Cu o populație de aproape 7,5 milioane de locuitori și aproape nici un teren dezvoltabil rămas, piața imobiliară din Hong Kong a crescut, devenind cea mai scumpă din lume. Impulsați de chiriile în creștere, zeci de mii de oameni nu au altă opțiune decât să locuiască în „cutii” de mici dimensiuni, în unități subdivizate în care se îmbină bucătăria și toaleta, iar spaţiul de dormit ţine loc şi pentru şifonier, comodă de televizor, spaţiu de depozitare, etc.
De la gătit până la somn, toate activitățile se desfășoară în aceste spații minuscule
- Garsoniera de 11 metri pătraţi din Cluj s-a închiriat. Cât va plăti persoana care se va muta acolo
- Viaţa într-o garsonieră de 11 metri pătraţi. Paula, o tânără din Cluj, povesteşte cum se descurcă zi de zi
- O agenție imobiliară din Cluj vrea să închirieze o garsonieră de 11mp cu 200 de euro pe lună. Internauții s-au...
Locatarii, care au vârste și sexe diferite, nu își pot permite un apartament de mici dimensiuni, ceea ce totuşi le-ar oferi mai mult spaţiu pentru a sta chiar şi în picioare. Fotografiile realizate de Benny Lam evidențiază realitatea crizei din Hong Kong, în privinţa sărăciei şi supraaglomerării, unde zeci de mii de oameni trăiesc în spaţii înguste, deoarece nu își pot permite locuinţe mai spaţioase.
Apartamentele sunt locuite de cei mai săraci oameni din oraş
Estimativ, 200.000 de persoane din Hong Kong trăiesc în apartamente-sicriu, potrivit Societății pentru Organizația Comunitară (SoCO), un ONG care luptă pentru schimbări politice și standarde de viață decente în oraș.
După patru ani de vizite în peste 100 de apartamente subdivizate în cartierul vechi al orașului, Lam era obișnuit cu casele de 2 metri pătrați, placate cu lemn, cunoscute sub numele de „apartamente - sicriu”. În timp ce fotografia o încăpere ușor mai mare decât de obicei, Lam chiar i-a spus locatarului în mod involuntar: „Ai un sicriu mai mare!”
„M-am simțit atât de rău. A trăi așa nu ar trebui să fie niciodată normal. M-a amorțit gândul”
Apartamentele sicriu sunt locuite de cei mai săraci oameni din oraş. În ultimii 10 ani, numărul „apartamentelor – cuşcă” făcute din plasă sârmoasă, a scăzut, dar au fost înlocuite cu paturi sigilate cu scânduri de lemn. Pentru a crea spaţiile de tip sicriu, un apartament de 37 de metri pătrați este împărțit în mod ilegal de proprietarul său pentru a găzdui 20 de paturi cu etaj, fiecare costând aproximativ 2000 HK $ (peste 250 USD) pe lună chirie, indiferent de faptul că spațiul este prea mic pentru a sta în picioare.
În seria sa numită „Trapped” (captiv), Benny Lam a dorit să fotografieze locuințele înăbușitoare care există acolo unde luminile prosperității Hong Kongului nu ajung. El speră, făcând vizibilă o astfel de lume, că mai mulți oameni vor începe să acorde atenție nedreptăților sociale.
„S-ar putea să vă întrebați de ce ar trebui să ne pese, deoarece acești oameni nu fac parte din viața noastră. Sunt exact oamenii care vin în viața ta în fiecare zi: te servesc ca ospătari în restaurantele în care mănânci, sunt agenții de pază din mall-urile comerciale prin care te plimbi și curierii de pe străzile prin care treci. Singura diferență dintre noi și ei este casa lor. Aceasta este o chestiune de demnitate umană”, a scris Lam pe pagina sa de Facebook.
Benny Lam a dezvăluit pentru National Geographic faptul că o fotografie l-a impresionat în mod special. În ea, un bărbat care se odihnește nu are loc să-și întindă picioarele complet în față, iar genunchii despărțiți ating practic pereții fără ferestre ale apartamentului sicriu. El mănâncă fasole coaptă dintr-o cutie, probabil cina și se uită la un televizor mic care difuzează două curcubee. Rufele atârnă din tavan, puse la uscat.
În acea zi, am venit acasă și am plâns
Pentru Lam a fost exemplul prin excelență pentru a arăta cetățenilor mai privilegiați și guvernului de ce ar trebui să ia măsuri pentru a remedia criza locuințelor din Hong Kong și inegalitatea veniturilor.
Curajul bărbaților, femeilor și familiilor care și-au deschis porțile și și-au împărtășit poveștile cu un străin este ceva care a rămas în inima lui Lam. Mulți dintre ei se simt rușinați că trăiesc în astfel de spații înguste, spune el, dar speră că odată ce oamenii vor vedea aceste imagini, vor primi un sprijin.
Potrivit The Guardian, seria Trapped a lui Benny Lam a fost selectată pentru premiul Pictet 2017.