Incendii masive în Zona de Excludere Cernobîl. ANM a anunțat în ce direcție o ia norul de fum
Meteorologii români au anunțat că țara noastră va fi ferită de norul de fum din zona Cernobîl, după ce peste 10.000 de hectare de pădure din apropierea centralei nucleare au luat foc. Liudmila Denisova, comisar ucrainean pentru drepturile omului, a avertizat că există "consecințe ireparabile" pentru lume dacă incendiile de vegetație se extind.
De Redactia Observator la 28.03.2022, 16:35Potrivit The Independent, Lyudmila Denisova a spus că incendiile de vegetație au dus la o creștere a nivelului de poluare radioactivă, ceea ce reprezintă un pericol pentru țările vecine cu Ucraina. Acesta a dat vina pe luptele duse de militarii ruși în apropiere de Cernobîl. Până acum au fost localizate 31 de focare, iar Ucraina a cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să trimită pompieri și echipamente pentru a le putea stinge.
"Controlul și stingerea incendiilor sunt imposibile din cauza faptului că rușii au ocupat Zona de Excludere. Ca urmare a arderilor, radionuclizii sunt eliberați în atmosferă, iar apoi transportați de vânt pe distanțe mari", a avertizat Lyudmila Denisova.
Ce spun specialiștii români despre norul toxic de la Cernobîl
"În urma apariției unor materiale de presă privind incendiile din regiunea Cernobîl, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională de Meteorologie fac următoarele precizări:
- Război Rusia - Ucraina, ziua 33 LIVE TEXT. Ruşii încearcă să creeze un "coridor" în jurul Kievului: "Vor să...
- O realizatoare de radio din Kazahstan, concediată după ce l-a invocat pe "unchiul" Putin şi a sugerat o posibilă...
- Ororile războiului: O mamă din Ucraina, violată de mai multe ori în faţa copilului său, la doar câteva minute...
• Autoritățile române monitorizează împreună cu cele europene evoluția efectelor produse de incendiile din pădurile din apropierea zonei Cernobîl.
• Valorile de radioactivitate se mențin în limite normale la nivelul întregului teritoriu european, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivității de Mediu. Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat.
• Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie și cei ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului monitorizează permanent evoluțiile și vor prezenta rezultatele evaluărilor realizate la nivel european.
• Simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28 – 30 martie 2022 estimează că direcția predominantă a vântului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei și ulterior spre Rusia".