Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 33 LIVE TEXT. Cel puţin 5.000 de morţi în Mariupol, de la începutul invaziei, susţin oficialii ucraineni

Război Rusia - Ucraina, ziua 33. Ruşii îşi continuă agresiunea armată, în timp ce forțele ucrainene contraatacă şi recâştigă mai multe oraşe, inclusiv la est de Harkov şi la nod-est de Mariupol. În ciuda faptului că Rusia a anunţat că își va concentra invazia spre est, armata lui Vladimir Putin a lovit cu rachete Liovul, iar primarul din Cernihiv spune că oraşul din nordul Ucrainei este complet încercuit de forţele ruse. Începând de astăzi, timp de trei zile, atenţia se îndreaptă spre Turcia, acolo vor avea loc noi runde de negocieri, în format fizic, între Rusia şi Ucraina. Până acum, discuţiile între cele două părţi au avut loc în Belarus. Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs, că nimeni nu va putea ascunde interesele Ucrainei în birouri politice şi a subliniat că ţara sa îşi doreşte pacea "fără întârziere".

de Redactia Observator

la 29.03.2022, 14:02

UPDATE 21:55. Guvernul ucrainean estimează la peste 500 de miliarde de euro pierderile cauzate de războiul rus

Guvernul ucrainean estimează luni la peste 500 de miliarde de euro cuanumul pierderilor economice cauzate de războiul cu Rusia, cele mai importante la nivelul infrastructurii, a anunţat într-o postare pe Facebook ministrul ucrainean al Economiei Iulia Sviridenko, relatează AFP, citat de news.ro. Ministrul estimează la ”564,9 miliarde de dolari (515,8 miliarde de euro) ”impactul direct al distrugerilor” de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie. Acestora li se adaugă ”efectele indirecte ale luptelor” asupra economiei, legate de o ”explozie” a şomajului, o scădere puternică a consumului gospodăriilor şio scădere a veniturilor statului.

UPDATE 21:38. Serviciile secrete americane spun că Abramovici e afectat de factori „de mediu" și nu de otrăvire

Pe acelaşi subiect

Noi detalii ale presupusei otrăviri a miliardarului rus Roma Abramovici sunt scoase la iveală. Conform unui unui oficial american, citat de Reuters, serviciile de informații sugerează că Abramovici și negociatorii de pace ucraineni s-au îmbolnăvit din cauza unui factor de mediu și nu a otrăvirii, notează Mediafax.

UPDATE 19:17. Oficialii ucraineni susţin că cel puţin 5.000 de oameni au murit în Mariupol

Autorităţile ucrainene au declarat pentru AFP că, de la începutul invaziei şi până acum, cel puţin 5.000 de oameni şi-au pierdut viaţa doar în Mariupol.

UPDATE 18:10. Rusia vrea să interzică intrarea în ţară cetăţenilor care vin ţări "neprietenoase"

Rusia vrea să restricţioneze accesul în ţară tuturor cetăţenilor care vin din ţări "neprietenoase", potrivit The Guardian. Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a anunţat că pe această listă se află toate ţările din Uniunea Europeană, alături de Marea Britanie şi Statele Unite.

UPDATE 15:45. Forţele ruse încearcă să stabilească un "coridor" în jurul Kievului – oficial ucrainean

Forţele ruse încearcă să stabilească un ”coridor” în jurul capitalei ucrainene pentru a bloca rutele de aprovizionare, pe fondul luptei continue în suburbiile Kievului, a declarat, luni, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, conform CNN, citat de news.ro.

”Inamicul încearcă să facă un coridor în jurul Kievului şi să blocheze rutele de transport”, a declarat Hanna Maliar. ”Apărarea Kievului continuă. Sunt implicate forţe terestre, forţe de asalt aerian, forţe de operaţiuni speciale, apărare teritorială. Locuitorii Kievului sunt, de asemenea, foarte activi în apărarea Kievului. Este foarte greu pentru inamic. Însă trebuie să discutăm sincer: La urma urmei, inamicul nu renunţă la eforturile de a ocupa Kievul. Pentru că a cuceri Kievul înseamnă, în esenţă, a cuceri Ucraina. Deci, acesta este scopul lor (trupelor ruse)”, a explicat oficialul ucrainean.

Administraţia militară regională din Kiev a anunţat, luni, într-un comunicat, că zonele din jurul suburbiilor Bucha, Irpin, Hostomel şi Makariv (vest), precum şi ruta dinspre şi către oraşul Jîtomîr (vest) şi zonele la nord de Vîşhorod au rămas foarte periculoase şi predispuse să fie ţintele bombardamentelor forţelor ruse. ”În ultimele 24 de ore, au avut loc peste 40 de bombardamente ale trupelor ruse în zone de reşedinţă şi infrastructură socială”, se mai arată în comunicat.

UPDATE 15:00. Kievul renunţă la orice culoar umanitar luni, în urma unui avertisment al spionajului ucrainean

Kievul a anunţat luni că renunţă la orice culoare de evacuare a civililor, de teama unor ”provocări ruse”, înaintea unei noi runde de negocieri faţă în faţă între negociatori ruşi şi ucraineni, în Turcia.

”Potrivit informaţiilor noastre clasificate, pot avea loc provocări din partea ocupanţilor pe ruta culoarelor imanitare. Prin urmare, din mortive de securitate pentru civili, niciun culoar umanitar nu va deschis azi”, anunţă într-o postare pe Telegram vicepremierul Irina Vereşciuk, potrivit News.ro.

Culoare umanitare sunt organizate, de obicei, zilnic, din cele mai afectate oraşe de contruntări armate, în vederea unei evacuări a civililor. Ucraina a denunţat în mai multe rânduri atacuri ruse asupra acestor culoare, mai ales în zona oraşului asediat şi devastat Mariupol, în sud.

UPDATE 14:30. Lavrov: Relaţiile Rusiei cu China sunt la cel mai puternic nivel din toate timpurile

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că relaţiile Rusiei cu China sunt la cel mai puternic nivel din toate timpurile, în condiţiile în care naţiunile occidentale încearcă să izoleze Moscova cu sancţiuni fără precedent din cauza Ucrainei.

Beijingul şi-a exprimat în repetate rânduri opoziţia faţă de sancţiuni, insistând că va menţine schimburile economice şi comerciale normale cu Rusia şi a refuzat să condamne acţiunile Moscovei în Ucraina, în condițiile în care guvernul se teme ca firmele chinezeşti să nu se lovească de sancţiuni.

UPDATE 13:35. Război Rusia - Ucraina. Mariupolul este în pragul unei catastrofe umanitare

Oraşul Mariupol (din sudul Ucrainei), controlat de forţele ruse, este în pragul unei catastrofe umanitare şi trebuie evacuat complet, a declarat, luni, primarul oraşului, Vadym Boichenko, citat de Reuters. El a afirmat că aproximativ 160.000 de civili sunt blocaţi în oraş, fără energie electrică.

26 de autobuze aşteptau să evacueze civili, dar forţele ruse nu au fost de acord să le acorde trecere în siguranţă, a continuat el. ”Federaţia Rusă se joacă cu noi”, a spus Boichenko.

Rusia neagă că a vizat civili şi învinuieşte Ucraina pentru eşecul repetat de a conveni asupra unor coridoare sigure pentru evacuarea civililor.

UPDATE 13:05. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, anunţă o relaxare a restricţiilor de circulaţie în capitală

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunţat, luni, o uşoară relaxare a restricţiilor de circulaţie în capitala Ucrainei. Interdicţia de circulaţie va intra în vigoare cu o oră mai târziu şi se va încheia cu o oră mai devreme, relatează CNN.

”Prieteni! Informaţii importante! Interdicţia de circulaţie se schimbă în Kiev şi în regiune. Începând de astăzi, 28 martie, restricţia va începe cu o oră mai târziu şi se va încheia cu o oră mai devreme. Şi va dura de la 21.00 (ora locală) până la 6.00”, a spus Klitschko într-o postare pe pagina de Facebook.

UPDATE 12:20. Peste 3,8 milioane de persoane au părăsit Ucraina, potrivit ONU

Peste 3,8 milioane de persoane au părăsit Ucraina, iar alte6,5 milioane de persoane au fost strămutate intern în Ucraina, potrivit ONU, citată de Sky News. Aproximativ 13 milioane de ucraineni sunt blocați în zonele de luptă și nu pot pleca.

Se estimează că 160.000 dintre aceștia se află în orașul Mariupol din sudul țării, potrivit primarului acestuia. În ultima oră, Ucraina a declarat că nu va deschide niciun coridor umanitar astăzi, din cauza preocupărilor legate de posibile "provocări" rusești.

UPDATE 11.40. Creştere bruscă a numărului de naşteri premature în unele zone ale Ucrainei

Medicii ucraineni au declarat pentru BBC News că au observat o creștere bruscă a numărului de naşteri premature în unele zone ale țării invadate de armata rusă. 

Clinici prenatale din Harkov şi Liov au raportat că rata naşterilor premature s-a dublat sau s-a triplat în ultimele câteva săptămâni, ca urmare a stresului şi a problemelor medicale asociate războiului.

UPDATE 11:10. 40.000 de ucraineni ar fi fost răpiţi şi trimişi la muncă silnică, în Rusia

Primarul din Mariupol lansează acuzaţii îngrijorătoare la adresa Rusiei, după mai bine de o lună de la izbucnirea războiului. Din buncărul unde se adăposteşte de bombardamente, Sergei Orlov a declarat că aproximativ 40.000 de ucraineni au fost capturaţi şi obligaţi la muncă silnică în Rusia

"Am luat legătura cu oameni care ne-au spus tot ce se întâmplă. Sunt trimişi la muncă în Rusia, în pustietate. Este muncă forţată. Trebuie să se supună dacă vor să supravieţuiască. Partea cea mai rea e că ruşii despart părinţii de copii şi scot oamenii din oraş", a declarat Sergei Orlov.

UPDATE 10:05. Zelenski cere din nou negocieri directe între el și Vladimir Putin

Volodimir Zelenski s-a arătat dispus să declare Ucraina stat neutru şi să-şi asume că nu va avea sau găzdui armament nuclear. A cerut însă ca negocierile să fie purtate între el şi Vladimir Putin, fiind de acord chiar să semneze cu sânge un tratat, dacă acest lucru va duce la retragerea trupelor ruseşti.

"Pentru a ajunge la un acord, trebuie să vină pe propriile sale picioare şi să se vadă cu mine. Acordul dintre noi va fi suficient. Parafat cu semnături, cu ştampile, chiar şi cu sânge, va fi suficient pentru ca forţele să fie retrase", a spus Zelenski.

UPDATE 9:34. Crucea Roșie nu poate ajunge în Mariupol

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a anunțat că în continuare nu poate ajunge în Mariupolul asediat, solicitând Rusiei și Ucrainei să garanteze trecerea în siguranță.

"Părțile trebuie să ofere garanții și să aibă un acord care să permită trecerea în siguranță. Trebuie să facă public traseul și să lase mai mult timp oamenilor să evacueze", a declarat pentru BBC News purtătorul de cuvânt al CICR, Matt Morris. Dreptul internațional umanitar, spune Morris, "cere ca oamenilor să li se permită să plece, dar să nu fie forțați să plece". Mulți mariupoleni stau adăpostiți în subsoluri de săptămâni întregi, fără alimente, apă și medicamente.

CICR susține că nu asistă niciodată la evacuări forțate și a negat orice plan de a ajuta Rusia să "filtreze" refugiații ucraineni din Mariupol.

UPDATE 9:22. Aproape 8.000 de ucraineni au intrat în România duminică, în scădere cu 13% faţă de ziua precedentă

Poliţia de Frontieră anunţă luni dimineaţă că 7.776 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară duminică, în scădere cu 13% faţă de ziua precedentă.

"În data de 27.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 69.759 de persoane, dintre care 7.776 cetăţeni ucraineni (în scadere cu 13% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.022 cetăţeni ucraineni (în scadere cu 16%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.292 cetăţeni ucraineni (scădere cu 2,9%)", transmite Poliţia de Frontieră.

De la declanşarea acestei crize, până la data de 27.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 562.942 cetăţeni ucraineni. În prezent, controlul de frontieră la intrarea în România  prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare, arterele de control fiind acoperite cu poliţişti de frontieră români pana la capacitate maximă, precizează Poliţia de Frontieră.

UPDATE 8:45. Următoarea rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina va avea loc marţi, în Istanbul, potrivit preşedinţiei turce

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat duminică, pentru CNN, că negocierile vor avea loc marţi. Cu toate acestea, negociatorul ucrainean David Arahamia a declarat în cursul zilei de duminică că întâlnirea va avea loc luni.

Rundele anterioare de negocieri nu au avut rezultatele dorite. Erdogan şi Putin au discutat despre ”cea mai recentă situaţie din războiul Rusia-Ucraina” şi despre eforturile de negociere dintre Rusia şi Ucraina, conform comunicatului. ”În timpul întâlnirii, preşedintele Erdogan a subliniat necesitatea încetării focului şi stabilirii păcii între Rusia şi Ucraina cât mai curând posibil şi îmbunătăţirii situaţiei umanitare din regiune şi a afirmat că Turcia va continua să contribuie în orice mod posibil pe parcursul acestui proces”, se adaugă în comunicat.

UPDATE 8:00. Școlile din Kiev se redeschide online de astăzi

Elevii din Kiev vor putea relua școala astăzi - prin învățarea la distanță, online. Primarul capitalei ucrainene a anunțat redeschiderea duminică, spunând că școala va fi "adapataă la condițiile actuale... folosind diferite platforme educaționale”.

"O sarcină importantă astăzi ca orașul să trăiască și să lucreze chiar și în condiții atât de dificile ale legii marțiale. Ei încearcă să ne intimideze. Asta nu va funcționa!", a spus Vitali Klitschko într-o postare pe Telegram.

ONU estimează că mai mult de jumătate dintre copiii din Ucraina au fugit din țară în timpul războiului.

UPDATE 7:58. Bursa din Moscova va relua luni tranzacţiile în regim normal, dar doar pentru o jumătate de zi

Banca centrală rusă a declarat că Bursa din Moscova va relua luni tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni ruseşti în regim normal, dar doar pentru o jumătate de zi, transmite Reuters.

Şedinţa de tranzacţionare va dura de la 9:50 a.m. până la 1:50 p.m. ora Moscovei (06:50-10:50 GMT). Piaţa rusă se redeschide treptat şi revine la normal după o suspendare cauzată de sancţiunile occidentale ample care au fost impuse după lansarea, pe 24 februarie, a ceea ce Rusia numeşte ”o operaţiune specială” în Ucraina. Joia trecută, Rusia a reluat, parţial, unele tranzacţii cu acţiuni, după o pauză de aproape o lună. Vineri, acţiunile au scăzut în a doua zi de tranzacţionare, cu pierderi conduse de toperatorul aerian Aeroflot. Nerezidenţii vor trebui totuşi să aştepte – acestora li se va interzice vânzarea acţiunilor şi a obligaţiunilor OFZ în ruble până la 1 aprilie. A fost menţinută şi interdicţia vânzării în lipsă.

UPDATE 7:16. Rușii au părăsit oraşul în care locuieşte personalul centralei de la Cernobîl

Forţele ruse au părăsit oraşul ucrainean Slavutici, în care locuieşte personalul centralei nucleare de la Cernobîl, după ce şi-au încheiat misiunea de a-l inspecta, a anunţat primarul Iuri Fomicev, potrivit Reuters. “Şi-au terminat treaba pe care o aveau. Au inspectat oraşul, astăzi au terminat şi au plecat. Nu mai este niciun soldat în oraş acum”, a precizat Fomicev într-un mesaj în social media.

Oraşul Slavutici a fost ocupat sâmbătă de forţele ruse. Localnicii i-au întâmpinat pe soldaţii roşi cu proteste. Slavutici, oraş cu 25.000 de locuitori, situat la 160 de kilometri nord de capitala ucraineană, a fost construit după accidentul nucear de la Cernobîl, în 1986.

UPDATE 7:00. Armata ucraineană: Rusia a retras trupe din jurul Kievului, după “pierderi semnificative”

Armata ucraineană a anunţat, în cel mai recent raport operaţional, că Rusia a retras trupe care se aflau în jurul Kievului, după ce a suferit “pierderi semnificative”, scrie The Guardian.

Retragerea a “micşorat semnificativ” intensitatea agresiunii Rusiei şi a forţat unele unităţi să se regrupeze în Belarus. Ucrainenii au adăugat că ei cred că Rusia transportă rachete Iskander către Kalinkocichy, în regiunea Gomel din sud-estul Belarusului.  

UPDATE 6:50. Volodimir Zelenski: Vrem pacea. Volnovaha, Mariupol nu mai există

În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, orașe precum Volnovaha, Mariupol și așezări mai mici din regiunea Kiev nu mai există. Declarația a fost făcută de președintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat presei ruse, relatează Ukrinform.

"Din nefericire, să vedem consecinţele, rezultatul. Rezultatul este: nu mai există Mariupol. Pur şi simplu. Nu mai există Volnovaha. Nu mai există oraşele mici de lângă Kiev, din regiunea Kiev. Oraşele noastre mici... Care bănuiesc că sunt ca ale voastre. Nu mai există. Pământul este pârjolit. Complet", a afirmat Volodimir Zelenski.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Președintele a publicat pe pagina sa oficială de Facebook mai multe fotografii care arată dimensiunea distrugerilor provocate în Ucraina de atacurile rușilor.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Site-ul preşedinţiei Ucrainei, president.gov.ua, Volodimir Zelenski a vorbit pentru canalul de YouTube Zygar, pentru televiziunea Rain, portalul Meduza, Kommersant şi Novaya Gazeta.

Potrivit lui Zelenski, orașul Volnovaha a fost distrus complet. Nu mai există străzi, nu mai există case. În Mariupol, cu o populație de circa 500.000 de locuitori, 90% din clădiri au fost avariate.

"Ei merg și ard, pur și simplu ard. Nici măcar nu știu pe cine a mai tratat armata rusă așa. Nu. Nu am văzut. Poate că eram prea tânăr atunci – și războaiele din Cecenia, nu îmi amintesc atât de profund toate imaginile. A fost oribil, dar scuzați-mă... Este o scară pe care nu o putem compara", a mai spus președintele Volodimir Zelenski.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 33 LIVE TEXT. Cel puţin 5.000 de morţi în Mariupol, de la începutul invaziei, susţin oficialii ucraineni