Antena Meniu Search
x

O realizatoare de radio din Kazahstan, concediată după ce l-a invocat pe "unchiul" Putin şi a sugerat o posibilă invazie rusă

Un post de radio din Kazahstan a concediat-o luni pe una dintre angajatele sale după ce aceasta a afirmat că 'îl vom chema pe unchiul Vova dacă veţi vorbi prea mult' într-o dezbatere aprinsă pe Facebook despre invazia rusă în Ucraina, într-o referire la preşedintele rus Vladimir Putin şi la ideea unei invazii ruseşti, relatează Reuters, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 28.03.2022, 16:11

O realizatoare de radio din Kazahstan, concediată după ce l-a invocat pe "unchiul" Putin şi a sugerat o posibilă invazie rusă
- Profimedia

Kazahstanul, care are a doua cea mai lungă graniţă din lume cu Rusia şi întreţine relaţii economice şi politice foarte strânse cu Moscova, face parte din blocurile comerciale şi militare conduse de Rusia. Această fostă republică sovietică din Asia Centrală are pe teritoriul său o importantă comunitate etnică rusă, iar războiul din Ucraina a stârnit dezbateri aprinse pe social media între susţinătorii ambelor tabere. După un protest public, postul de radio 'Europa Plus Kazahstan' s-a distanţat de afirmaţiile realizatoarei Liubov Panova pe Facebook, anunţând luni rezilierea contractului cu aceasta.

Kazahstanul a evitat să critice invazia Rusiei în Ucraina

'Vova' este un diminutiv afectuos al prenumelui 'Vladimir', iar Panova făcuse acest comentariu într-o reacţie la criticile unui alt utilizator de Facebook faţă de sprijinul afişat pentru Rusia şi Putin. Adjunctul procurorului general Bulat Dembaiev i-a avertizat, într-o declaraţie, pe utilizatorii reţelelor de social media împotriva comentariilor care îi îndeamnă pe kazahi să se alăture conflictului ruso-ucrainean sau care incită la ură etnică.

'Mai mult, unii utilizatori ai reţelelor de socializare, între care cetăţeni kazahi, publică sloganuri separatiste făcând referire la integritatea teritorială a ţării noastre', a spus el, avertizând că astfel de acţiuni constituie o infracţiune. Kazahstanul a evitat să critice invazia Rusiei în Ucraina, chiar dacă preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat luna aceasta că toate ţările trebuie să respecte cu stricteţe normele şi principiile Cartei ONU.

Companiile care părăsesc Rusia din cauza războiului din Ucraina sunt binevenite să se relocheze în Kazahstan, a declarat viceministrul de externe kazah, Roman Vasilenko, într-un interviu acordat ziarului german Die Welt. Kazahstanul nu ar dori să fie de partea greşită a unei noi 'Cortine de Fier', a afirmat el. Rusia numeşte invazia sa în Ucraina drept 'operaţiune specială militară' de dezarmare şi 'denazificare' a ţării vecine. Kievul şi Occidentul consideră aceasta drept un pretext pentru o invazie neprovocată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vă este teamă să cumpăraţi conserve din magazine?
Observator » Stiri externe » O realizatoare de radio din Kazahstan, concediată după ce l-a invocat pe "unchiul" Putin şi a sugerat o posibilă invazie rusă