Antena LIVE
Video

Incendiile de vegetaţie fără precedent fac prăpăd în Hawaii. Mărturia unui pilot: "Arătă ca o zonă care a fost bombardată, ca o zonă de război"

Hawaii este mistuit de incendii fără precedent în ultima jumătate de secol. Cel puţin 56 oameni au murit şi peste o mie de clădiri au fost distruse de incendiile de vegetaţie alimentate de uraganul Dora. Vorbim despre un bilanţ provizoriu, pentru că salvatorii nu au acces în zonele izolate de cele trei incendii simultane. Preşedintele Joe Biden a decretat "starea de dezastru major" şi i-a asigurat pe sinistraţi că vor primi tot ajutorul pe care îl poate da guvernul. 

De la 11.08.2023, 14:32
Galerie (11)
Incendiile de vegetaţie fără precedent fac prăpăd în Hawaii. Mărturia unui pilot: "Arătă ca o zonă care a fost bombardată, ca o zonă de război"

Oraşul istoric Lahaina, cândva capitala regatului Hawaii, iar apoi un obiectiv turistic foarte popular, nu mai este acum decât un câmp de ruine fumegânde. Clădirile din lemn, unele construite acum câteva secole, au fost distruse cu tot ce se afla în ele. Cei care au fugit ca să scape cu viaţă, uneori în ultima clipă, spun că li s-a părut că străbat o zonă de război. O filmare din elicopter a portului nimicit de flăcări a devenit un simbol al dezastrului. 

"O, Doamne! Uită-te la port!"

"O, Doamne!" 

Zeci de răniţi sunt în stare gravă, cu arsuri extinse. Reprezentanţii autorităţilor avertizează că bilanţul catastrofei ar putea creşte, deoarece salvatorii ajung abia acum în unele sate izolate de cele trei incendii majore simultane. Oricum, statul Hawaii nu s-a mai confruntat cu o tragedie de asemenea proporţii din anul 1960, când a fost lovit de un tsunami. 

Pe acelaşi subiect

 Richie Olsten, pilot: "E ceva de necrezut. Zbor peste Maui de 52 de ani şi, cu toate incendiile care au fost aici în 52 de ani, nu am văzut nimic care să reprezinte măcar unu la sută din devastarea de acum." 

În vremuri normale, insula Maui era vizitată în fiecare an de peste două milioane de turişti. Cei mai mulţi veneau chiar în Lahaina, oraşul care va trebui probabil reconstruit din temelii. Acum, peste 11.000 de turişti au fost evacuaţi în grabă din calea flăcărilor. Unii, cazaţi în hoteluri mai izolate, mărturisesc că nici nu şi-au dat seama de amploarea dezastrului decât în autocarele care i-au dus la aeroport. 

Turistă: "Din maşină nu se mai vedea nici structura clădirilor, totul era distrus, ca şi cum ar fi explodat o bombă. Toate maşinile care aveau rezervoarele pline când a ajuns focul la ele au explodat." 

Autorităţile, neputincioase în faţa flăcărilor

Incendii de vegetaţie izbucnesc în fiecare an în Hawaii. Dar cele de acum s-au extins mult mai rapid ca de obicei. Vegetaţia uscată de secetă a devenit combustibil iar rafalele de vânt deosebit de puternice, efect al uraganului Dora, au propagat flăcările cu o viteză uimitoare. Ministerul român de externe a emis o atenţionare de călătorie pentru cetăţenii români care se află în Hawaii sau intenţionează să se deplaseze acolo. Între timp, uraganul Dora s-a mai îndepărtat de arhipelag ceea ce îi ajută pe pompieri să stăpânească flăcările. 

Flăcările înalte şi de câţiva metri au determinat zeci de mii de localnici şi de turişti să părăsească oraşul istoric Lahaina, unul dintre cele mai vizitate locuri de pe insula Maui. Panicaţi, unii oameni au sărit, pur şi simplu, în apă, în timp ce alţii au fugit cu maşinile. Majoritatea s-au refugiat pe aeroport, de unde speră acum să plece cât mai repede.

Autorităţile privesc neputincioase cum paradisul tropical este distrus de incendiu. Focul este prea mare şi prea periculos pentru ca pompierii să încerce să îl stingă din aer, iar de la sol, flăcările sunt imposibil de controlat. 

Speedy Bailey, director ambulanţa aeriană: "Este cel mai înfiorător foc pe care l-am văzut. Am mai văzut incendii de vegetaţie, dar niciodată atât de devastatoare şi cu un asemenea impact."

Sylvia Luke, locotenent al guvernatorului statului Hawaii: "Astăzi am semnat o declaraţie de urgenţă care va descuraja turiştii să mai vină în Maui. Chiar şi în această dimineaţă, avioane pline cu turişti aterizau în Maui. Acesta nu este un loc sigur!"

O filmare dintr-un elicopter a ajuns virală, ca simbol al dezastrului din Hawaii. În imagini se poate vedea portul cuprins în întregime de foc. 

Richie Olsten, pilot: "Nu eram pregătiţi pentru ceea ce am văzut. Ceea ce am văzut arătă ca o zonă care a fost bombardată şi arsă, ca o zonă de război. A fost incredibil."

Ți-a plăcut acest articol?

hawaii incendiu vegetatie joe biden
Întrebarea zilei
V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Ce trebuie să știe toți românii care returnează ambalaje SGR. Este obligația...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate...
CaTine
Publicat 18.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024