Antena Meniu Search
x

Cel puţin 56 de morţi şi câteva mii de persoane lăsate fără casă de incendiile de vegetaţie din Hawaii. Flăcările au distrus un întreg oraş-staţiune

Bilanţul deceselor cauzate de incendiile devastatoare din arhipelagul Hawaii continuă să crească şi a ajuns la cel puţin 53, potrivit autorităţilor, care se tem că dezastrul riscă să devină unul din cele mai mortale din istoria acestui stat american, transmite AFP. Între timp, preşedintele Jo Biden a declarat, în mod oficial, întreaga situaţie un dezastru natural, ceea ce va permite creşterea finanţării pentru ajutarea celor afectaţi de incendii şi procesul ulterior de reconstrucţie, notează Agerpres.

de Adrian Popovici

la 11.08.2023, 07:12

Comitatul Maui a informat într-un comunicat despre 17 noi decese."Aceasta ridică numărul morţilor la 53". Bilanţul ar putea creşte în continuare, a avertizat la CNN guvernatorul Josh Green.

Incendiile care aproape au devastat un oraş din arhipelagul Hawaii au lăsat mii de persoane fără adăpost, a explicat guvernatorul acestui stat american. Alimentate de vânturi puternice şi de forţa uraganului Dora care traversează în prezent Oceanul Pacific, incendiile afectează în principal insula Maui şi într-o măsură mai mică Hawaii.

Oraşul-staţiune Lahaina de pe coasta de vest a Maui a fost practic redus la cenuşă. Acest oraş istoric, fostă capitală a regatului Hawaii în secolul al XIX-lea, este distrus în proporţie de 80%, potrivit guvernatorului. Autorităţile identifică acum "peste 1.700 de clădiri" distruse sau avariate de flăcări, a spus el.

Incendiul care a distrus oraşul este acum ţinut sub control în proporţie de 80%, potrivit autorităţilor, dar alte două incendii sunt încă în desfăşurare pe insula Maui. Preşedintele Joe Biden a semnat o declaraţie privind existenţa unui dezastru natural prin care se va debloca un ajutor federal semnificativ pentru a finanţa asistenţa, adăposturile de urgenţă şi eforturile de reconstrucţie. Potrivit site-ului PowerOutage, aproximativ 11.000 de locuinţe şi magazine au rămas fără electricitate joi în arhipelag. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Cel puţin 56 de morţi şi câteva mii de persoane lăsate fără casă de incendiile de vegetaţie din Hawaii. Flăcările au distrus un întreg oraş-staţiune