”Invazia Ucrainei a început deja”. Oficial UE: Ce a făcut Vladimir Putin este un „act de război”
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se întâlnesc marți pentru a decide ce sancțiuni să impună Rusiei după ce Vladimir Putin a recunoscut independența celor două regiuni separatiste din sud-estul Ucrainei, a declarat un înalt diplomat al UE.
De Redactia Observator la 22.02.2022, 11:40Șeful politicii externe din UE, Josep Borrell, a declarat că la întâlnirea de la Paris se „vor lua decizii politice în legătură cu răspunsul european” la adresa Rusiei, relatează AP. „În mod clar, acel răspuns va fi sub formă de sancțiuni”, a spus Borrell. A mai spus că nu se dorește impunerea întregului pachet de sancțiuni pe care UE l-a pregătit în cazul în care Rusia invadează Ucraina, ci doar pentru recunoașterea independenței regiunilor Donețk și Lugansk. Întrebat dacă decizia Rusiei de a trimite „trupe de menținere a păcii” echivalează deja cu o invazie, Borrell a răspuns: „Nu aș spune că este o invazie în adevăratul sens, dar trupe ruse se află pe pământ ucrainean”.
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a condamnat marți în termeni fermi demersul președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște republicile separatiste din Ucraina, pe care l-a numit o încălcare a dreptului internațional și a acordurilor de pace de la Minsk. ”Evident, vom lua inițiativa de a impune sancțiuni”, a spus el, adăugând că miniștrii de externe ai UE se vor întâlni „pentru a examina împreună ce măsuri trebuie luate”.
Oficial UE: Ce a făcut Putin este un „act de război”
Un înalt oficial al Uniunii Europene a spus că gestul lui Putin de recunoaștere a regiunilor separatiste ucrainene Lugansk și Donețk ca state independente și trimiterea de trupe în teritorii este un „act de război”. Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, a declarat că cele 27 de membre UE sunt pregătite să pună în aplicare sancțiuni împotriva Rusiei. Reynders a spus că este nevoie de un acord unanim al țărilor membre pentru a fi impuse noi sancțiuni.
- UE urmează să impună noi sancţiuni Rusiei. SUA interzic orice investiţie de către americani în Donbas
- Cotație record a petrolului, după ce Rusia a trimis armata în Ucraina. Barilul Brent, la cel mai ridicat nivel din...
- Conflictul Rusia-Ucraina LIVE TEXT. SUA anunţă sancţiuni majore împotriva Rusiei. Tancuri pentru "menținerea...
El a mai spus că măsurile vor evolua treptat, în funcție de acțiunile Rusiei. Ar consta în interdicții de călătorie pentru anumiți ruși și sancțiuni împotriva entităților economice precum confiscarea activelor în Europa și în străinătate. În plus, Reynders a spus că „va fi necesar să ne asigurăm că nu mai există importuri de bunuri sau servicii din Rusia, cum ar fi energia, și că accesul Rusiei la serviciile financiare globale este terminat”. „Totul este pe masă”, a spus el, adăugând că statele membre discută amploarea sancțiunilor și posibilitatea ca diplomația să uşureze dimensiunea conflictului.
Ministru britanic: Practic a început o invazie rusă a Ucrainei
Un ministru britanic a declarat că practic a început o invazie rusă în Ucraina și că Marea Britanie va răspunde cu sancțiuni pe care le vor anunța marți. Ministrul Sănătății, Sajid Javid, a declarat pentru Sky News că „ne-am trezit într-o zi foarte întunecată în Europa și din ceea ce am văzut deja, rușii, președintele Putin, au decis să atace suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială a acesteia. Am văzut că el a recunoscut aceste regiuni separatiste din Ucraina și putem spune deja că a trimis tancuri și trupe. De aici puteți concluziona că invazia Ucrainei a început deja”. El a spus că prim-ministrul Boris Johnson se va adresa Parlamentului marți pentru a decide noi sancțiuni împotriva Rusiei. Guvernul Marii Britanii a declarat că își coordonează răspunsul cu Uniunea Europeană.
Tancuri, transportoare blindate și alte vehicule militare, fără însemne, au fost filmate luni noapte în mișcare, în apropiere de Donețk
În noaptea de luni spre marţi, convoaie de blindate au fost observate la Makiivka, periferia oraşului Doneţk, în estul Ucrainei, în ”Republica Populară” de la Doneţk, unul dintre cele două teritorii cărora preşedintele rus Vladimr Putin le-a recunoscut independenţa luni într-un discurs şi unde a anunţat că a trimis trupe de ”menţinerea păcii”. Reuters susține că nu a putut stabili clar dacă tancurile observate sunt rusești, dar că este ”foarte probabil”.
Această incapacitate de a stabili originea tancurilor observate nu este ceva nou. Strategia a mai fost folosită de către Rusia în conflictul din Peninsula ucraineană Crimeea, pe care Moscova a invadat-o şi anexat-o în 2014. Potrivit unor analişti, situaţia din Doneţk aminteşte de invazia Crimeei, când primele blindate au sosit fără numere de înmatriculare, puse la loc pe vehicule după referendumul în vederea ”alipirii”. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a înregistrat peste 3.000 de încălcări ale armistiţiului în războiul din Donbas.
Vladimir Putin a ”decis” recunoașterea celor două republici după o sedință simulacru a Consiliului de Securitate care a avut loc luni la Kremlin. În cadrul ei, șeful serviciului de spionaj al Rusiei a fost luat "la rost" de preşedintele Putin după ce s-a bâlbâit. Liderul de la Kremlin i-a cerut acestuia să spună clar dacă sprijină decizia de a recunoaște a celor două regiuni separatiste din Ucraina ca state independente. Decizia finală a fost anunțată lumii și poporului rus de Putin după un discurs lung, de aproape o oră, plin de revizionism istoric și foarte agresiv.