Antena Meniu Search
x

Cotație record a petrolului, după ce Rusia a trimis armata în Ucraina. Barilul Brent, la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani

Prețul barilului de petrol Brent a ajuns la 97 de dolari, atingând astfel cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, relatează Financial Times. Cotația record a țițeiului vine după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, luni seară, armatei ruse să intre în estul Ucrainei, pentru misiuni de "menţinere a păcii" în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 22.02.2022, 09:09

Cotație record a petrolului, după ce Rusia a trimis armata în Ucraina. Barilul Brent, la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani - Profimedia

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut la 97 de dolari, după ce Vladimir Putin a ordonat, luni seară, lansarea unei "operațiuni de menținere a păcii" în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Cele două decrete ale preşedintelui rus solicită Ministerului Apărării ca "forţele armate din Rusia să îndeplinească funcţiile de menţinere a păcii pe teritoriul republicilor populare" Donetsk şi Lugansk. Vladimir Putin a decis luni să recunoască independenţa separatiştilor pro-ruşi din Ucraina. Această recunoaştere rusă a separatiştilor scurtcircuitează procesele de pace rezultate în urma acordurilor de la Minsk în 2015, semnate de Rusia şi Ucraina, mediate de Franţa şi Germania, şi care urmăreau tocmai o revenire sub suveranitatea ucraineană a acestor zone. Liderii occidentali au promis sancţiuni contra Moscovei în caz de recunoaştere unilaterală a acestor teritorii din estul Ucrainei, unde trăiesc în jur de trei milioane de persoane.

Piețele asiatice se prăbușesc pe crizei Rusia - Ucraina

Și piețele din Asia s-au prăbușit marți dimineață, în condițiile în care tensiunile dintre Ucraina și Rusia au continuat să escaladeze. Indicele de referință japonez Nikkei 225 a scăzut cu 2%. Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 2,2%, în timp ce indicele Kospi din Coreea a pierdut 1,4%. Indicele Shanghai Composite din China și S&P/ASX 200 din Australia au scăzut cu peste 1%. 

Prăbușirea din Asia a fost precedată de o scădere similară pentru contractele futures ale acțiunilor americane mai devreme, luni seara, ora locală, potrivit CNN.

Contractele futures Dow au scăzut cu 443 de puncte, sau 1,3%. Contractele futures S&P 500 au scăzut cu aproximativ 2,2%, în timp ce contractele futures Nasdaq au scăzut cu 3,26%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Cotație record a petrolului, după ce Rusia a trimis armata în Ucraina. Barilul Brent, la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani