Antena Meniu Search
x

Update Primele consecințe pentru Rusia, după ce Putin a recunoscut regiunile separatiste. Front comun UE - SUA - NATO

Un război în Europa, nu departe de frontierele României, pare mai aproape ca oricând. Vladimir Putin a semnat aseară decretul care recunoaşte independenţa autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii din estul Ucrainei, și a primit acceptul Parlamentului de a trimite armata peste granițele Federației Ruse. În replică, UE a anunțat un prim pachet de sancțiuni, la fel ca și Statele Unite. Joe Biden a declarat că este dispus să înăsprească primele măsuri de constrângere, în funcție de deciziile lui Vladimir Putin.

de Redactia Observator

la 22.02.2022, 21:46

Primele consecințe pentru Rusia, după ce Putin a recunoscut regiunile separatiste. Front comun UE - SUA - NATO
Primele consecințe pentru Rusia, după ce Putin a recunoscut regiunile separatiste. Front comun UE - SUA - NATO - Profimedia Images
  • Vezi AICI cum s-au desfăşurat evenimentele zilei de luni în conflictul Rusia-Ucraina şi care au fost urmările anunţului făcut de preşedintele rus, Vladimir Putin.

Europa stă pe un butoi cu pulbere. Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk și a trimis deja "forțe de menținere a păcii", o decizie care stârnit un val de reacții la nivel internațional. Presiunea se adună asupra regimului de la Moscova, însă președintele rus nu pare a da înapoi, în ciuda sancțiunilor din Vest.

Joe Biden a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei

Președintele Rusiei, Joe Biden, a anunțat marți seară noi sancțiuni împotriva Rusiei, după ultimele mișcări făcute de regimul de la Kremlin. "Cine, în numele Domnului, îi dă lui Putin dreptul să facă noi așa zise țări, din teritoriul vecinilor? E o încălcare flagrantă a dreptului internațional", a declarat liderul de la Casa Albă.

Pe acelaşi subiect

Câteva dintre declarațiile lui Joe Biden:

- Vom impune sancțiuni asupra VEB și băncii militare

​-  Sancțiuni asupra datoriei publice a Rusiei. Nu mai poate lua bani din Vest

​- De mâine, impunem sancțiuni asupra elitelor ruse și asupra familiilor lor

​- Lucrăm cu Germania, Nord Stream 2 nu va merge mai departe

​- Nu avem nicio intenție de a ne lupta cu Rusia. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor NATO

NATO a pus peste 100 de avioane de vânătoare în alertă maximă

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a făcut o serie de declaraţii după reuniunea de urgenţă a alianţei, cu privire la criza ucraineană şi la acţiunile de escaladare a conflictului luate de Rusia, afirmând că este cel mai periculos moment pentru securitatea Europei.

Principalele declaraţii ale secretarului general al NATO: 

- Rusia a trecut de la încercări ascunse de a destabiliza Ucraina la acţiuni militare deschise. Aceasta este o escaladare gravă a Rusiei şi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional.

- NATO este hotărâtă şi unită în angajamentul său de a proteja şi apăra toţi aliaţii. În ultimele săptămâni, aliaţii au desfăşurat 1000 de trupe suplimentare pe flancul de est şi au pus mai multe în aşteptare. Avem peste 100 de avioane în alertă maximă şi sunt peste 120 de nave ale aliaţilor pe mare, din punctul nordic, până în Marea Mediterană.

- Forţa de răspuns a NATO a fost activată. Suntem în stare de alertă ridicată. Am trimis unităţi din partea unor ţări aliate – SUA a trimis soldaţi în România, Germania a trimis în Lituania. Regatul Unit are trupe prezente în Estonia.

- Ne bucură decizia Germaniei de a opri certificarea Nord Stream 2.

- Nu vom compromite valorile de bază ale NATO – dreptul naţiunilor de a-şi alege propria cale.

- Când Rusia spune că trebuie să semnăm un acord şi să ne retragem din Europa de est, nu putem accepta asta.

- Războiul este un risc real. Avertizăm de luni de zile. Ce am prezis, s-a întâmplat, dar e posibil ca Rusia să nu invadeze. Ucraina e un partener foarte apreciat. Le oferim sprijin militar şi politic. Însă, când vine vorba despre aliaţii NATO, oferim securitate absolută.

Uniunea Europeană a anunțat un prim pachet de sancțiuni

Miniștrii de Externe ai țărilor membre UE au convenit, marți, să sancționeze 27 de persoane fizice și juridice din Rusia, precum bănci sau sectoare din domeniul apărării, transmite Reuters. Toți membrii Dumei, camera inferioară a Parlamentului Federației Ruse, vor fi afectați de sancțiuni - de obicei interzicerea călătoriilor și înghețarea conturilor. Pachetul de sancțiuni a fost aprobat în unanimitate și va afecta Rusia, crede Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene.

Banca Centrală a Rusiei a dat asigurări marţi că este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini stabilitatea financiară, în condiţiile în care activele ruseşti sunt afectate de escaladarea tensiunilor geopolitice. Deprecierea severă a rublei ar urma să alimenteze inflaţia deja ridicată, una dintre principalele temeri ale cetăţenilor ruşi. "Banca Centrală a Rusiei ţine sub control evoluţia situaţiei de pe piaţa financiară şi este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini stabilitatea financiară", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Ursula von der Leyen: UE va interzice comerţul cu regiunile separatiste

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis, marţi, că Uniunea Europeană a convenit asupra unei serii de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv restricţii care vizează limitarea accesului Moscovei la pieţele financiare ale UE, conform Politico. Şefa executivului UE a subliniat răspunsul Uniunii la decizia preşedintelui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatise Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi de a desfăşura trupe în acele teritorii.

„Acest pachet solid conţine o serie de măsuri calibrate. Este un răspuns clar la încălcările dreptului internaţional de către Kremlin”, a precizat von der Leyen. Noul pachet include sancţiuni care „vizează direct persoanele şi companiile implicate în aceste acţiuni”, precum şi „băncile care finanţează aparatul militar rus şi contribuie la destabilizarea Ucrainei”, a adăugat ea. „Limităm capacitatea guvernului rus de a strânge capital pe pieţele financiare ale UE. Vom îngreuna pe cât posibil continuarea acţiunilor agresive din partea Kremlinului”, a spus von der Leyen.

Preşedinta UE a mai comunicat că statele membre UE au ajuns la un „acord politic” cu privire la sancţiunile impuse, iar acum vor putea „finaliza rapid” pachetul. UE va interzice, de asemenea, comerţul cu regiunile separatiste, potrivit preşedintei Comisiei. În finalul declaraţiilor, Von der Leyen a emis şi un avertisment către Kremlin. „Acţiunea noastră de astăzi este un răspuns la comportamentul agresiv al Rusiei. Dacă Rusia continuă să escaladeze această criză pe care a creat-o, suntem gata să răspundem cu măsuri suplimentare. Uniunea Europeană este unită şi acţionează rapid”, a conchis ea.

Vladimir Putin anunță că va oferi sprijin militar separatiștilor din estul Ucrainei. Ce propune pentru detensionarea situației

Rusia va acorda "republicilor populare" Doneţk şi Lugansk sprijin militar, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, la scurt timp după ce senatorii ruşi au aprobat cererea sa pentru trimiterea de trupe ruse în Donbas, informează TASS şi AFP.

"În legătură cu utilizarea de forţe armate în străinătate. Păi cum altfel, doar noi am semnat ieri acorduri, iar în aceste acorduri şi cu Republica Populară Doneţk şi cu Republica Populară Lugansk sunt prevederi corespunzătoare, care spun că noi le vom acorda acestor republici ajutor inclusiv militar", a spus Putin. Totodată, Vladimir Putin a subliniat că nu a anunţat că trupe ruse vor fi trimise imediat în Donbas. "Nu am spus că trupele se vor duce acolo chiar acum", a precizat el, potrivit AGERPRES.

Potrivit lui Putin, Moscova a auzit declaraţiile privind intenţiile Ucrainei de a primi din nou pe teritoriul său arme nucleare. "Înţelegem că aceste cuvinte ne-au fost adresate în primul rând nouă. Şi eu vreau să spun că noi le-am auzit", a spus el. Apariţia de arme nucleare tactice în Ucraina va însemna o ameninţare strategică pentru Rusia, a adăugat Putin.

Vladimir Putin a subliniat că Rusia este împotriva aderării Ucrainei la NATO şi că cea mai bună soluţie ar fi ca Ucraina să-şi declare neutralitatea. "Cea mai bună soluţie a acestei probleme este ca actualii lideri de la Kiev să renunţe ei înşişi la aderarea la NATO. De fapt, să realizeze ideea neutralităţii", a spus preşedintele rus, întrebat ce ar contribui la dezescaladarea relaţiilor dintre Occident şi Ucraina.

Parlamentarii ruşi au aprobat în unanimitate cererea lui Putin de a desfășura trupe în afara Rusiei

Camera superioară a parlamentului Rusiei a votat în unanimitate, marți după-amiază, în favoarea acordării lui Vladimir Putin autoritatea de a desfășura forțele armate ale Rusiei în străinătate pentru ceea ce a descris ca fiind ”o misiune de menținere a păcii în două regiuni separatiste din estul Ucrainei”, scrie The Guardian.

Votul îi permite oficial lui Vladimir Putin să trimită trupe în regiunea Donbas din Ucraina. Decizia intră în vigoare imediat, a spus unul dintre parlamentari în timp ce discutau moțiunea.Casa Albă a descris mișcările de trupe rusești drept "o invazie"

Casa Albă a numit mișcările de trupe rusești în estul Ucrainei drept "o invazie", după ce inițial ezitase să folosească acest termen, transmite Associated Press. Este o linie roșie despre care președintele american Joe Biden a avertizat în trecut și care va duce la sancțiuni severe împotriva Moscovei.

Mai mulți lideri europeni au anunțat, la rândul lor, că armata rusă a intrat în regiunile controlate de separatiști, imediat după ce Vladimir Putin a recunoscut independența și suveranitatea "republicilor" Donețk și Lugansk, însă unii au indicat că nu este vorba încă despre temuta invazie la scară largă.

"Credem că, da, este începutul unei invazii, ultima invazie a Rusiei în Ucraina. O invazie este o invazie și asta are loc acum", a declarat Jon Finer, consilier american pe securitate națională.

UE vrea să sancționeze băncile rusești și să interzică Rusiei accesul la piețele europene

UE a propus marți să interzică autorităților ruse accesul la piețele și serviciile financiare europene și să vizeze băncile care finanțează operațiuni militare rusești în regiunile separatiste ucrainene a căror independență a fost recunoscută de Moscova, potrivit unui comunicat al Comisiei și al Consiliului European, citat de Le Figaro. Cele două instituții vor să-i sancționeze pe „cei care sunt implicați” în această recunoaștere „ilegală și inacceptabilă” și să vizeze comerțul dintre cele două regiuni separatiste și UE. Aceste propuneri de sancțiuni vor fi înaintate miniștrilor europeni ai Afacerilor Externe reuniți marți la Paris.

Sancţiunile impuse de UK Rusiei

Marea Britanie a anunțat că va sancționa cinci bănci și mai mulți oligarhi din Rusia, după ce Vladimir Putin a trimis trupe "pentru menţinerea păcii" în Donbas. Este vorba de: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și Black Sea Bank. Marea Britanie a sancționat și trei oligarhi Gennady Timchenko, Boris Rotenberg și Igor Rotenberg, ale căror conturi vor fi înghețate și care nu vor mai puatea călători în UK.

Mesajul lui Putin pentru fostele republici sovietice

Preşedintele Vladimir Putin a afirmat marţi că Rusia respectă suveranitatea altor republici ex-sovietice, iar Ucraina constituie o excepţie deoarece se află sub control străin, transmite agenţia TASS, preluată de Reuters. ”Am prevăzut că vor exista speculaţii cum că Rusia se pregăteşte să reconstitue un imperiu”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri, la Kremlin. ”Asta nu e realitatea”, dă el asigurări.

Ucraina ia în considerare ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că are în vedere ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, acuzând-o că pregăteşte continuarea agresiunii militare împotriva Ucrainei, după ce omologul său rus Vladimir Putin a recunoscut luni autoproclamatele republici proruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi a dispus desfăşurarea trupelor ruse în provincia Donbas cu scopul de a asigura menţinerea păcii.

"Am primit o solicitare din partea Ministerului de Externe de a examina problema ruperii relaţiilor diplomatice între Ucraina şi Rusia", a declarat Zelenski în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său estonian Alar Karis. "Voi analiza această chestiune imediat, după conferinţa noastră de presă", a spus preşedintele ucrainean, adăugând că va examina şi paşii pe care îi va face Kievul împotriva escaladării ruse.

Duma de Stat a ratificat ''tratate de prietenie" între Rusia şi Doneţk şi Lugansk

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus - n.r.) a ratificat marţi aşa-numitele ''tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc'' între Federaţia Rusă şi autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, a căror independenţă a fost recunoscută luni de preşedintele rus Vladimir Putin, informează EFE. Decizia a fost aprobată în unanimitate, notează EFE.

Mai devreme, marţi, ''parlamentele'' autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au votat tot în unanimitate în favoarea ratificării tratatelor de prietenie şi cooperare cu Rusia, semnate de ''liderii'' lor luni cu şeful statului rus.

Germania suspendă certificarea Nord Stream 2

Germania va opri imediat procedura de certificare a conductei de gaze Nord Stream 2, susținută de Rusia, a anunțat cancelarul german Olaf Scholz, după ce Moscova a recunoscut cele două regiuni separatiste din Donbas, Donețk și Lugansk. Într-o declarație emisă marți, Scholz a spus că nu se poate da undă verde pentru fluxul de gaze prin conductă, având în vedere conflictul actual dintre Rusia și Ucraina.

Preţurile la gaze naturale au crescut cu până la 13%

Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale au crescut marţi cu până la 13%, urmând o tendinţă generală de apreciere a cotaţiilor la materii prime, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seara armatei ruse "să menţină pacea" în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa, citează Agerpres.

Chiar dacă nu există detalii cu privire la numărul soldaţilor sau când anume vor ajunge soldaţii ruşi în în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina, un conflict ar putea perturba livrările de gaze naturale ruseşti destinate Europei, din care o treime trec în mod normal prin conductele din Ucraina. În plus, sancţiunile impuse Moscovei ar putea întrerupte tranzacţiile cu energie iar diminuarea capacităţii Rusiei de a face tranzacţii în valută va perturba pieţele de materii prime, de la petrol şi gaze şi până la metale şi produse agricole.

"Asta înseamnă preţuri mai mari la gaze pentru o perioadă mai îndelungată, în contextul în care piaţa este de mai multe luni foarte tensionată. Este posibil să urmeze şi unele sancţiuni impuse de SUA şi UE", a declarat Katja Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies.

”Invazia Ucrainei a început deja”

Un ministru britanic a declarat că practic a început o invazie rusă în Ucraina și că Marea Britanie va răspunde cu sancțiuni pe care le vor anunța marți. Ministrul Sănătății, Sajid Javid, a declarat pentru Sky News că „ne-am trezit într-o zi foarte întunecată în Europa și din ceea ce am văzut deja, rușii, președintele Putin, au decis să atace suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială a acesteia. Am văzut că el a recunoscut aceste regiuni separatiste din Ucraina și putem spune deja că a trimis tancuri și trupe. De aici puteți concluziona că invazia Ucrainei a început deja”. El a spus că prim-ministrul Boris Johnson se va adresa Parlamentului marți pentru a decide noi sancțiuni împotriva Rusiei. Guvernul Marii Britanii a declarat că își coordonează răspunsul cu Uniunea Europeană.

SUA și UE pregătesc sancțiuni pentru Rusia

Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană vor adopta, marți, sancțiuni împotriva Rusiei după recunoașterea independenței regiunilor separatiste din Donbas și pentru desfășurarea în continuare a trupelor pe teritoriul Ucrainei, a declarat Josep Borrell.

Și Statele Unite au dezvăluit luni primele sancţiuni - limitate -, după recunoaşterea de către Moscova a independenţei regiunilor separatiste din Ucraina şi a trimiterea unor forţe ruse ”de menţinerea păcii” în aceste teritorii..

Preşedintele american Joe Biden a emis un decret care interzice orice investiţie, schimb comercial sau finanţare de către americani, destinate, provenind sau în regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, situate în sud-estul Ucrainei.

Ucraina așteaptă un sprijin ''clar'' din partea aliaţilor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat, marţi, într-un discurs adresat naţiunii, o încălcare a "suveranităţii şi integrităţii teritoriale" a Ucrainei după recunoaşterea independenţei celor două "republici" separatiste de către Moscova, de care el susţine că nu îi este "frică".

"Ucraina numeşte cele mai recente acte ale Rusiei o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru”, a spus el, adăugând că ucrainenii sunt "pe pământul lor" şi "nu se tem de nimic sau de nimeni” şi nu vor ceda "o singură bucată" din ţară, informează lefigaro.fr.

Preşedintele ucrainean a adăugat că se aşteaptă  la un sprijin "clar" şi "eficient" din partea aliaţilor occidentali pentru ţara sa împotriva Rusiei,. "Aşteptăm un sprijin clar şi eficient din partea partenerilor noştrii. Este foarte important să vedem acum cine este adevăratul nostru prieten”, a adăugat el.

Tancuri în apropiere de Donețk

Convoaie de tancuri şi blindate au fost observate, marţi, în Doneţk, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut independența celor două republici din Donbas. Vehiculele militare nu aveau niciun însemn, ceea ce sugerează că ele ar putea aparține separatiștilor, dar în zilele precedente nu au mai fost semnalate tancuri în regiunile separtiste

Barilul Brent, la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani

Prețul barilului de petrol Brent a ajuns la 97 de dolari, atingând astfel cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, relatează Financial Times. Cotația record a țițeiului vine după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, luni seară, armatei ruse să intre în estul Ucrainei, pentru misiuni de "menţinere a păcii" în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk.

SUA pregătesc „mama tuturor sancțiunilor” împotriva Rusiei

Administrația Biden spune că amenințarea cu „consecințe economice grave ” ar putea descuraja Rusia să invadeze Ucraina, o decizie pe care  oficialii americani consideră că ar putea fi iminentă. Alături de ceilalţi aliaţi, SUA urmează să anunţe marţi sancțiuni economice împotriva Rusiei.

Ca răspuns, SUA au declarat că ar putea  interzice exportul de microcipuri  și alte tehnologii în sectoare critice precum inteligența artificială și aerospațiul și  ar putea îngheța bunurile personale  ale președintelui rus Vladimir Putin, printre alte sancțiuni. Între timp, Senatul  își pregătește „mama tuturor sancțiunilor”  – care ar avea în vizor băncile din Rusia și a datoria guvernamentală, care ar putea intra în vigoare chiar dacă Putin va renunța în cele din urmă la o confruntare militară.

Australia îşi mută oficialii diplomatici din Ucraina în România

Guvernul australian a anunțat că a mutat toți oficialii diplomatici din Ucraina în estul Poloniei și în România. Ministrul de externe Marise Payne a confirmat mișcarea „din cauza riscului crescut” pe fondul preocupărilor tot mai mari de conflict. „Australia este solidară cu Ucraina și continuă să solicite Rusiei să înceteze și să inverseze atacul său neprovocat asupra vecinului său democratic”, a spus Payne.

SUA consideră că mobilizarea trupelor în regiunile separatiste este "un truc"

Statele Unite consideră drept un "nonsens" pretextul invocat de Rusia pentru a mobiliza trupe în regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, afirmă Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul american la Naţiunile Unite, scrie Mediafax.

"Vladimir Putin a anunţat că va desfăşura trupe ruse în aceste regiuni. Ei le numesc trupe de menţinere a păcii. Este un nonsens. Noi ştim ce sunt de fapt", a acuzat Linda Thomas-Greenfield, în cursul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, luni seară, armatei ruse să intervină pentru ceea ce Moscova cataloghează drept misiuni de "menţinere a păcii" în regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, după recunoaşterea independenţei acestora. Rusia a mobilizat aproximativ 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei şi este acuzată de Statele Unite şi Marea Britanie că pregăteşte o invazie.

"Regret decizia recunoaşterii independenţei regiunilor separatiste, precum şi ordinul desfăşurării de trupe în estul Ucrainei. Următoarele ore şi zile vor fi critice. Riscul unui conflict major este real şi trebuie evitat cu orice preţ", a declarat Rosemary DiCarlo, adjunct al secretarului general ONU responsabil de Afaceri Politice.

Reacţia Occidentului după anunţul lui Putin

Unităţi ale armatei ruse urmează să fie trimise în cele două teritorii, în aşa-zise "misiuni de menţinere a păcii". Pe reţelele sociale au apărut deja imagini ale unor convoaie militare ruseşti în Donbas, deşi prezenţa lor nu a fost confirmată oficial la Moscova. 

Statele occidentale, NATO şi Uniunea Europeană condamnă decizia Rusiei şi trec deja la sancţiuni. Iar ministerul român de externe a ridicat nivelul de alertă cu privire la Ucraina la gradul maxim. "Părăsiţi imediat ţara!", sună avertismentul MAE.

Recunoaşterea republicilor separatiste, proclamate în 2014 pe fondul unor lupte grele cu armata ucraineană, pune capăt, practic, negocierilor pentru pace în Donbas. Decretul a fost semnat după o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, transmisă în direct şi atent pusă în scenă pentru a arăta că decizia este susţinută de întreaga conducere. 

Statele Unite au ripostat imediat prin sancţiuni economice impuse celor două teritorii rebele şi au avertizat că vor urma şi alte măsuri similare. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a relevat că Putin nu şi-a respectat angajamentele asumate faţă de el şi l-a acuzat de "derivă ideologică" şi chiar "consideraţii paranoice". Statele occidentale au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, prezidat, întâmplător, chiar de Rusia. Liderii NATO, cei ai Uniunii Europene şi numeroşi şefi de stat şi de guvern au condamnat şi ei decizia Kremlinului. 

Cum justifică Vladimir Putin decizia de a recunoaște Donețk și Lugansk

Vladimir Putin şi-a început discursul într-o notă istorică, făcând referire la "greşelile trecutului". Preşedintele Rusiei l-a criticat pe fostul lider comunist Vladimir Lenin, numindu-l "autorul şi arhitectul" Ucrainei. Putin a adăugat că asta a "dezavantajat" Rusia.

"O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia. A fost făcută din părți date de Lenin din Rusia. După, înainte și după Al Doilea Război Mondial Stalin a dat Ucrainei părți din România, Polonia și Ungaria. În 1954 Hrușciov a dăruit Crimeea Ucrainei. Așa a fost formată Ucraina modernă", a declarat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin crede că Rusia a fost "furată" la dezintegrarea Uniunii Sovietice, în 1991. Este un discurs pe care Putin l-a mai avut în trecut, atunci când a numit prăbușirea URSS drept o "catastrofă geopolitică""NATO a transformat Ucraina într-un teatru de război", a fost de părere Putin, în discursul televizat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Primele consecințe pentru Rusia, după ce Putin a recunoscut regiunile separatiste. Front comun UE - SUA - NATO