Investigaţie scandaloasă în lumea şahului: Americanul Hans Niemann ar fi trişat în peste 100 de partide de pe chess.com
Hans Niemann, aflat în centrul unui enorm scandal de înșelăciune care zguduie lumea șahului, ar fi trișat în peste 100 de jocuri online, potrivit unei investigaţii chess.com.
De Larisa Andreescu la 05.10.2022, 14:01Şahistul Hans Niemann a fost acuzat de campionul mondial Magnus Carlsen că a trişat, deși nu au fost prezentate dovezi.
Acum, o investigație efectuată de Chess.com confirmă că există o probabilitate uriaşă ca Niemann să fi trişat „de mult mai multe ori” decât ar fi recunoscut iniţial, relatează BBC. Nu au fost însă găsite dovezi că ar fi „jucat murdar” în meciul împotriva lui Carlsen sau în orice joc „over-the-board”.
Americanul de 19 ani a recunoscut că a trișat în jocuri neoficiale când era mai mic, la vârsta de 12 și 16 ani, dar neagă că a făcut acest lucru în jocurile competitive. El a susţinut într-un comentariu pentru BBC că totul este doar o făcătură şi că Magnus Carlsen încearcă doar să-i ruineze cariera fără o bază solidă în spatele acuzaţiilor.
De la ce a pornit scandalul dintre Niemann şi Carlsen
Scandalul a început la începutul acestei luni după ce şahistul norvegian, considerat de mulți ca fiind cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, a fost învins de Niemann la Cupa Sinquefield, punând astfel capăt unui record de 53 de partide fără înfrângere la șahul clasic.
Norvegianul a făcut acuzații voalate la adresa lui Niemann la momentul respectiv, înainte de a-l acuza deschis săptămâna trecută. Acum, Chess.com a publicat un document de 72 de pagini care conţine un întreg research asupra jocurilor purtate de Niemann pe site, meciuri în care concurează jucători de top din lume, inclusiv pentru premii în bani.
Site-ul, care i-a interzis accesul lui Niemann în urma presupusei acuzaţii de înşelăciune, susţine că este foarte probabil ca şahistul să fi trişat chiar şi în 2020, nu doar în anii adolescenţei, ba mai mult, chiar şi în competiţiile cu bani şi împotriva unor jucători cunoscuţi, foarte bine cotaţi în lumea şahului.
Analiza a comparat mutările lui Niemann cu cele sugerate de computerele de şah, acestea fiind mult mai puternice chiar şi decât cei mai buni jucători, precum şi probabilitatea reală a rezultatelor sale, printre alţi factori.
„În general, am descoperit că Hans a înșelat probabil în peste 100 de jocuri de șah online, inclusiv în mai multe competiţii cu premii în bani”, se arată în raport. „Avea deja 17 ani când probabil a trișat în unele dintre aceste partide. De asemenea, era în streaming online în 25 dintre aceste jocuri”.
Acuzaţii de înşelăciune la adresa lui Neimann, într-un document de 72 de pagini publicat de chess.com
Raportul contrazice declarațiile făcute anterior de Niemann conform cărora a trișat în jocuri neoficiale de pe site doar când avea 12 și 16 ani, dar niciodată în jocuri competitive sau când făcea streaming pe platforme de streaming precum Twitch. Cu toate acestea, deși rezultatele sale sunt „extraordinare din punct de vedere statistic”, Chess.com a spus că nu există „dovezi directe” care să ateste că americanul a trişat în partida câştigată cu Carlsen sau în alte meciuri pe tablă, în trecut.
În declarația sa de săptămâna trecută, Carlsen a sugerat că Niemann a trișat în partida cu el de la Sinquefield Cup, din Missouri, spunând că „nu era încordat și nici măcar concentrat pe deplin”, în timp ce făcea mutări „într-un fel în care cred că doar o mână de jucători o pot face”. El a mai spus că a devenit suspicios față de Niemann pentru că a făcut progrese „neobișnuite” în ultimii ani. Alții au susținut că progresul tânărului, deși rapid, este comparabil cu al altor jucători de juniori de top.
Chess.com susţine că au existat „anumite aspecte” ale jocului care erau „suspecte”, inclusiv explicațiile aduse de Niemann ulterior partidei. Site-ul a notat, de asemenea, „anomalii” în rata de îmbunătățire a parcursului competiţional a lui Niemann, urcând în clasamentul de șah clasic de la aproximativ 800 în lume până în primele 50 de poziţii, în mai puțin de doi ani.
Potrivit acestora, această creștere a fost cea mai rapidă din „istoria modernă înregistrată” și a avut loc „mult mai târziu în viață decât semenii săi”.
Carlsen, gest în semn de protest faţă de Niemann, în timpul unei partide
Site-ul a negat, de asemenea, că a fost presat de Carlsen, şahistul care a dominat tabla de mai bine de un deceniu, pentru a-l elimina pe Niemann. Carlsen a insistat că nu va mai juca cu americanul de 19 ani, iar la începutul acestei luni a cedat partida în semn de protest după o singură mișcare, când s-au reîntâlnit într-un turneu online.
Într-o declarație postată pe Twitter, Carlsen a explicat: "Sunt frustrat. Vreau să continui să joc șah la cel mai înalt nivel în cele mai bune evenimente. Cred că trișatul în șah este o mare problemă și o amenințare existențială pentru joc. Cred că Niemann a înșelat mai mult și mai recent decât a recunoscut public".
Când controversa a izbucnit la începutul acestei luni, Niemann a negat ferm, spunând că este dispus să joace gol pentru a demonstra că nu ascunde dispozitive electronice care i-ar putea permite să trișeze. "Nu-mi pasă, pentru că știu că sunt nevinovat. Vrei să joc într-o cutie închisă cu transmisie electronică zero, nu-mi pasă. Sunt aici pentru a câștiga și acesta este scopul meu, indiferent de orice", a declarat el.
O analiză statistică a jocurilor over-the-board ale lui Niemann de către profesorul Kenneth Regan, considerat pe scară largă ca fiind cel mai important expert mondial în înşelăciune din domeniul şahului, nu a găsit nicio dovadă că ar fi folosit mijloace nepermise pentru a câştiga meciurile.
Larisa Elena Andreescu face parte din echipa Observator de peste 7 ani şi este în prezent Editor de Content pentru site-ul observatornews.ro. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și