Iranienii i-au atacat pe americani în Siria cu o dronă kamikaze. Pentagonul s-a răzbunat cu lovituri aeriene
SUA au executat în noapte de joi spre vineri lovituri aeriene în estul Siriei după un atac cu dronă asupra unei baze militare, soldat cu moartea unui civil american (subcontractor) şi rănirea a cinci militari americani. Atacul a fost atribuit de oficiali unor militanţi susţinuţi de Iran. Tensiunile au scăzut în regiune în ultimele luni, dar atacurile rămân o preocupare semnificativă pentru SUA.
De Redactia Observator la 24.03.2023, 16:35O dronă kamikaze, de origine iraniană, a lovit joi o poziție a militarilor americani din apropiere bazei Hasakah din Siria. În atac a murit un subcontractor american. Doi militari americani răniţi au fost tratați la fața locului şi alți trei precum și un alt subcontractor american au fost evacuați la unități medicale din Irak pentru îngrijiri suplimentare.Toţi sunt în stare stabilă, potrivit unei surse citate de Washington Post.
În semn de răzbunare, forţele americane au lansat lovituri aeriene "de precizie" în estul Siriei cu avioane de luptă F-15. Pentagonului a descris atacul american ca având scopul "să protejeze și să apere personalul american" şi a numit acțiunea "proporțională", menită să "limiteze riscul de escaladare și să minimizeze victimele".
Grupul de activiști Deir Ezzor 24, care are surse în regiune, susţine că patru membri a unei miliții susţinute de Iran au fost uciși în atacurile americane din jurul orașului Deir al-Zour și că alte persoane inclusiv cetățeni irakieni, au fost rănite. Atacul cu dronă kamikaze a avut loc joi la prânz şi s-a produs la o instalaţie de mentenanţă a unei baze militare în apropiere de Hasakah, în nord-estul Siriei. Serviciile de informaţii americane consideră că drona era de origine iraniană.
"Am autorizat forţele Comandamentului Central al Statelor Unite să întreprindă lovituri aeriene de precizie în această seară în estul Siriei contra unor instalaţii folosite de grupări afiliate Corpului Gardienilor Revoluţiei" iranian, a declarat şeful Pentagonului, Lloyd Austin.
- Şeful contraspionajului ucrainean contrazice SUA: "Nu cred că Beijingul va accepta să transfere arme Rusiei"
- Gardienii Revoluției din Iran nu au renunțat la uciderea lui Trump, ca răzbunare pentru asasinarea generalului...
- Iranul, tot mai aproape de bomba atomică. Ar fi reușit să îmbogățească uraniul la 84%, potrivit Bloomberg
Mai multe sute de militari americani se află în Siria în cadrul unei coaliţii care luptă împotriva rămăşiţelor grupării Stat Islamic. Ei sunt frecvent ţinta atacurilor unor miliţii. "Aşa cum preşedintele Biden a arătat în mod clar, vom lua toate măsurile necesare pentru a ne apăra cetăţenii şi vom riposta întotdeauna la momentul şi în locul pe care le vom alege", a declarat Austin.
Iranul a lansat 78 de atacuri asupra pozițiilor SUA în Siria din ianuarie 2021
În august 2022, Biden a ordonat represalii similare în provincia siriană Deir Ezzor, bogată în petrol, după un atac cu drone împotriva unui avanpost al coaliţiei, în care nu s-au înregistrat victime. Atacul cu drone a survenit în aceeaşi zi în care presa de stat iraniană a anunţat moartea unui general al Gardienilor Revoluţiei, ucis cu câteva zile mai devreme "în timpul unei misiuni în Siria în calitate de consilier militar".
Iranul afirmă că a desfăşurat forţe în Siria la invitaţia Damascului şi doar în calitate de consilieri. Corpul Gardienilor Revoluţiei constituie braţul ideologic al armatei iraniene şi a fost desemnat grupare teroristă de către Washington. Potrivit oficialilor americani, Iranul a lansat 78 de atacuri asupra pozițiilor SUA în Siria din ianuarie 2021. Teheranul deține în prezent cel mai mare și mai divers arsenal de rachete din Orientul Mijlociu și cea mai mare și mai capabilă forță de drone din regiune.