Islanda și alte țări nordice nu vor să reia vaccinarea cu AstraZeneca, în ciuda asigurărilor că vaccinul e sigur și eficient
Autorităţile sanitare din Islanda au anunţat luni că nu vor relua imediat utilizarea vaccinului de la Astraeneca, în ciuda unei hotărâri a autorității europene de reglementare a medicamentelor care arată că serul este „sigur și eficient”.
De Ana Maria Ghiarasim la 22.03.2021, 18:51- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Islanda s-a alăturat Danemarcei și Norvegiei în decizia de a suspenda utilizarea vaccinului AstraZeneca la 11 martie.
- Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat săptămâna trecută că vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficient”.
“Toate ţările nordice, inclusiv Islanda, au decis să ancheteze mai bine asupra subiectului şi să coopereze între ele înainte de a merge mai departe” în vaccinarea cu AstraZeneca, a explicat într-o conferinţă de presă ministrul islandez al sănătăţii, Alma Moeller.
Islanda s-a alăturat Danemarcei și Norvegiei în decizia de a suspenda utilizarea vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford pe 11 martie, în urma unor rapoarte privind apariția unor cheaguri de sânge, hemoragii și niveluri scăzute de trombocite la unele persoane vaccinate care, în unele cazuri rare, s-au dovedit fatale, scrie The Guardian, care citează AFP.
”În viitor vom încerca să evaluăm dacă riscul variază în funcţie, de exemplu, de vârstă şi sex, iar aceasta va sta la baza deciziei asupra continuării utilizării vaccinului AstraZeneca”, a mai spus Alma Moeller.
Decizia Islandei a fost luată în aşteptarea rezultatelor unei evaluări din partea ţărilor nordice asupra efectelor secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19, nu doar în cazul serului suedezo-britanic AstraZeneca, a explicat Alma Moeller.
Vaccinarea cu AstraZeneca este sigură, anunță Agenția Europeană pentru Medicamente
Agenția Europeană pentru Medicamente, autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, a anunțat săptămâna trecută că vaccinul este „sigur și eficient” și nu este legat de un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge, recomandând reluarea vaccinărilor.
Cu toate acestea, agenţia europeană, cu sediul la Amsterdam, a adăugat că nu este în măsură să “excludă definitiv” o legătură între vaccinul AstraZeneca şi apariţia unor probleme rare de coagulare.
În pofida undei verde din partea EMA, Norvegia, Suedia şi Danemarca au ales să condiţioneze reluarea vaccinării de evaluări mai avansate asupra problemelor de coagulare, rare dar grave, apărute la persoane vaccinate.
Islanda, unde aproape 38.000 de persoane au primit cel puţin o doză dintr-un vaccin anti-COVID-19, a înregistrat patru cazuri de formare de cheaguri de sânge după vaccinare: două pentru vaccinul AstraZeneca, unul pentru vaccinul Pfizer/BioNTech şi unul pentru vaccinul Moderna, potrivit autorităţilor.