Agenţia Europeană a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient
Autoritatea de reglementare a UE spune că vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficient”. Anunțul vine după ce mai multe state membre ale Uniunii Europene au suspendat imunizarea de teama efectelor adverse.
UPDATE 18:10: Emer Cooke, directoarea Agenției Europene a Medicamentului, a anunțat joi că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, dar va urma o investigație suplimentară privind cazurile rare de reacții secundare semnalate.
EMA anunţă că vaccinul AstraZeneca-Oxford ”nu este asociat” unui risc mai mare de formare a unor cheaguri de sânge.
"Nu este asociat cu o creștere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge, a anunțat Emer Cooke, dar ”nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin".
Prin această decizie, EMA se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care şi-a reiterat joi îndemnul la o continuare a folosirii vaccinului AstraZeneca-Oxford împotriva covid-19.
Update: Cinci cazuri rare de cheaguri de sânge în rândul beneficiarilor vaccinului AstraZeneca din Marea Britanie au fost raportate de autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA). Cu toate acestea, MHRA a spus că beneficiile vaccinului depășesc cu mult riscurile și că dovezile nu sugerează că serul AstraZeneca provoacă cheaguri de sânge. Cazurile sunt în curs de investigare. Până în prezent, în Marea Britanie au fost administrate 11 milioane de doze de vaccin AstraZeneca.
Update: Comitetul Consultativ Mondial privind Securitatea Vaccinării (GACVS) al OMS urmează să publice vineri, la sfârşitul zilei, concluziile evaluării sae în ceea ce privește siguranţa vaccinului AstraZeneca, a anunţat agenţia ONU.
Există „o serie de opțiuni” deschise oamenilor de știință de la Agenția Europeană a Medicamentului, a spus șeful acesteia la începutul acestei săptămâni, inclusiv suspendarea aprobării pentru acest ser în UE, în contextul în care programul de vaccinare al blocului comunitar duce lipsă de ser suficient, relatează AFP.
15 țări din UE au decis suspendarea totală a vaccinării cu acest ser, iar 7 au decis să continue administrarea lui printre care și România. Cu toate acestea EMA a spus că nu a găsit „nicio indicație” a unei probleme grave și că numărul de cheaguri de sânge post-vaccin nu este mai mare decât în rândul populației generale, nevaccinate.
Controversa din jurul acestui ser a afectat efortul global de vaccinare care vizează să pună capăt unei pandemii care a ucis peste 2,6 milioane de oameni și vine în contextul în care mai multe țări raportează creșteri ale numărului de infecții.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri că încă evaluează riscurile, însă recomandă continuarea utilizării vaccinului AstraZeneca în baza raportului beneficii - riscuri. „În acest moment, OMS consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile și recomandă continuarea vaccinărilor", se arată într-un comunicat al OMS.
Mai multe țări europene au suspendat imunizarea cu serul Oxford-AstraZeneca, printre care Germania, Franța și Italia. Cele 3 puteri din UE au pus pauză vaccinării cu AstraZeneca ca ”măsură de precauție”. Așteaptă rezultatele unei investigații ale cărei concluzii vor fi anunțate joi de Agenția Europeană a Medicamentului. Însă, Organizația Mondială a Sănătății spune că vaccinarea nu ar trebui suspendată pentru că nu există o legătură directă între vaccin și cheagurile de sânge.
Cheagurile de sânge se formează în mod natural și nu sunt ieșite din comun. 17 milioane de oameni din UK și UE au primit o doză de AstraZeneca. Mai puțin de 40 de cazuri de cheaguri de sânge au fost raportate în total până săptămâna trecută. România a decis suspendarea unui singur lot AstraZeneca (ABV2856) şi continuarea campaniei deoarece „beneficiile depăşesc riscurile”. Reamintim că sunt 13 state la nivelul UE care au decis suspendarea temporară a unui singur lot, 15 care au decis suspendarea cu toate tipurile de vaccin de la AstraZeneca și 7 care au decis continuarea campaniei de vaccinare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰