Antena Meniu Search
x

Vaccinul AstraZeneca este eficient în proporţie de 79%, conform unui studiu din SUA

Vaccinul AstraZeneca - Oxford are o eficienţă de 79% împotriva Covid-19 şi nu creşte riscul formării unor cheaguri de sânge, arată un studiu clinic efectuat în Statele Unite. Asta, în timp ce un sondaj arată că acest ser este perceput în multe țări europene mai degrabă "periculos" decât "sigur", relatează AFP.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 22.03.2021, 13:54

Vaccinul AstraZeneca este eficient în proporţie de 79%, conform unui studiu din SUA - Shutterstock

Vaccinul AstraZeneca are o eficienţă de 79% în prevenirea simptomelor Covid-19 în populaţia generală şi de 100% în împiedicarea formelor grave ale bolii şi spitalizării, a anunţat Laboratorul suedezo-britanic luni, în urma unor teste clinice în faza 3 efectuate în SUA asupra a 32.449 de participanţi.

Prin comparaţie, vaccinul Moderna are o eficacitate mai mare de 94% în prevenirea coronavirusului, iar vaccinul Pfizer-BioNTech s-a dovedit a avea 95% eficienţă.

De asemenea, potrivit specialiștilor, serul are o eficienţă de 80% la persoane în vârstă şi nu creşte riscul formării unor cheaguri de sânge.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford este perceput ca mai degrabă ”periculos” decât ”sigur” în Germania, Franţa, Spania şi Italia, arată un studiu de opinie realizat în perioada 12-18 martie.

Pe acelaşi subiect

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) l-a catalogat însă drept ”sigur şi eficient”, iar utilizarea vaccnului a fost reluată în mai multe ţări.

Însă impactul asupra opiniei publice s-a făcut simţit, subliniază Institutul YouGov, potrivit News.ro

”Nu doar că am constatat o creştere considerabilă a numărului persoanelor care-l consideră periculos în ultimele două săptămâni în Euripa, dar vaccinul AstraZeneca(-Oxford) continuă să fie considerat cu mult mai puţin sigur decât vaccinurile Pfizer(-BioNTech) şi Moderna”, a anunțat YouGov într-un comunicat.

OMS: Cerem ţărilor să continue să folosească AstraZeneca

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, vineri, ca lumea să continue administrarea vaccinurilor pentru Covid-19 ale AstraZeneca, afirmând că acestea au un profil pozitiv între beneficii şi riscuri, potrivit unui comunicat al OMS, citat de Reuters.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Geneva, că vaccinul AstraZeneca poate să prevină Covid-19.

"Cerem ţărilor să continue să folosească acest vaccin important pentru Covid-19", a afirmat directorul general al OMS.

Acesta a făcut declaraţia după ce comisia pentru siguranţă a vaccinurilor a OMS a afirmat că datele disponibile referitoare la vaccinul AstraZeneca nu indică vreo creştere a formării cheagurilor de sânge în urma imunizării cu acest vaccin.

Autorităţile de reglementare în domeniul sănătăţii din Europa şi Marea Britanie au afirmat în această săptămână că beneficiile imunizării cu vaccinul AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile, anunţuri care au determinat mai multe ţări să reia vaccinările.

”Nu există nicio îndoială. Covid-19 este o boală mortală, iar vaccinul realizat de Oxford-AstraZeneca poate să o prevină. Este important să ne aducem aminte că boala Covid-19 poate provoca cheaguri de sânge şi un nivel scăzut al trombocitelor”, a afirmat Ghebreyesus.

Comisia consultativă globală privind siguranţa vaccinurilor a OMS a afirmat într-un comunicat că vaccinul AstraZeneca ”are un profil pozitiv între beneficii şi risc” şi ”un potenţial extraordinar” în prevenirea infectărilor şi reducerea deceselor.

Comisia OMS, care s-a întrunit virtual de marţi până joi, a analizat datele referitoare la siguranţă din Europa, Marea Britanie, India şi baza de date globală a OMS.

”În timp ce au fost raportate şi cazuri foarte rare şi unice de evenimente tromboembolice în combinaţie cu trombocitopenie, cum ar fi tromboza sinusului venos cerebral, în urma vaccinărilor cu vavaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca în Europa, nu este sigur că au fost provocate de vaccinare”, potrivit comunicatului instituţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Vaccinul AstraZeneca este eficient în proporţie de 79%, conform unui studiu din SUA