Antena LIVE

Curs valutar

Live Text

Israel a atacat Iran. IDF a lovit doar ținte militare, nu și petroliere sau nucleare. SUA cer Teheranului să nu răspundă cu un alt atac

Israelul a atacat azi noapte Iranul, în valuri de lovituri aeriene. Armata israeliană a confirmat sâmbătă că a lansat lovituri "precise"  asupra unor ţinte militare din Iran "ca răspuns la luni de atacuri continue" ale Republicii Islamice. Aceste lovituri sunt efectuate drept represalii la atacul iranian din 1 octombrie, când în jur de 200 de rachete au fost lansate înspre teritoriul israelian, majoritatea interceptate.

De la 26.10.2024, 10:50
WhatsApp
Vezi și:

Război în Orientul Mijlociu. După mai bine de trei săptămâni de la atacul masiv al Iranului, Israelul a răspuns. În timpul nopţii au fost auzite mai multe explozii în Teheran, dar şi în apropierea aeroportului. Atât Iranul cât şi Irakul şi-au închis spaţiul aerian în contextul loviturilor lansate de armata israeliană. Pe reţelele sociale apar o serie imagini cu zonele afectate, neverificate însă. 

UPDATE 10:50 - După loviturile aeriene israeliene de vineri noaptea împotriva Iranului, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a reafirmat sâmbătă, într-o convorbire telefonică cu omologul său israelian Yoav Gallant, sprijinul Statelor Unite pentru Israel, transmite DPA. "Secretarul Austin a reafirmat angajamentul de neclintit al Statelor Unite pentru securitatea şi dreptul la apărare ale Israelului", arată un comunicat al Pentagonului.

Şeful Departamentului Apărării a adăugat că Washingtonul este decis să apere personalul american, Israelul şi partenerii de Iran şi grupările teroriste susţinute de Teheran şi "să împiedice orice actor să exploateze tensiunile sau să extindă conflictul din regiune". El a dorit de asemenea să obţină de la Gallant informaţii actualizate despre atacurile israeliene.

UPDATE 10:00 - Televiziunea publică israeliană a anunţat sâmbătă că Israelul a lansat trei valuri de atacuri aeriene asupra Iranului, iar operaţiunea s-a încheiat, obiectivele fiind atinse, transmite Reuters. Iranul a comunicat că sistemele de apărare antiaeriană au contracarat cu succes atacuri în provinciile Teheran, Khuzestan şi Ilam, iar daunele sunt "limitate". Presa iraniană a relatat despre mai multe explozii, timp de câteva ore, în capitală şi la baze militare din apropiere, începând de sâmbătă la ora locală 2 a.m. (vineri 22.30 GTMT). Agenţia de presă semi-oficială Tasnim din Iran, preluată de Reuters, a transmis că "fără îndoială Israelul se va confrunta cu o reacţie proporţională".

Pe acelaşi subiect

UPDATE 9:20 - Irakul și-a redeschis spațiul aerian, a declarat ministerul național al Transporturilor, după o închidere anterioară determinată de preocupări de securitate. Spațiul aerian a fost închis timp de aproximativ 4 ore, după o decizie similară a autorității de aviație civilă din Iran.

UPDATE 8:85 - Teheranul a anunţat sâmbătă suspendarea până la noi ordine a tuturor zborurilor în spaţiul său aerian, într-un moment în care Israelul afirmă că efectuează "lovituri de precizie" asupra unor ţinte militare de pe teritoriul iranian, relatează AFP. "Pasagerii care au cumpărat bilete vor fi informaţi cu privire la reluarea zborurilor de către companiile aeriene", a declarat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei aviaţiei civile din Iran, Jafar Yazarloo, citat de agenţia de presă Irna.

UPDATE 7:16 - Atacurile Israelului asupra unor ţinte militare din Iran par să fi fost un răspuns ţintit şi proporţional la atacurile anterioare ale Teheranului, cu risc scăzut de vătămare a civililor, a declarat un înalt oficial al administraţiei Biden, conform Reuters. "În cazul în care Iranul alege să răspundă, suntem pe deplin pregătiţi să apărăm Israelul şi să sprijinim Israelul şi vor exista consecinţe dacă Iranul va lua această decizie nefericită. Dar în ceea ce ne priveşte, acest schimb direct, acesta ar trebui să fie finalul", a spus oficialul american. 

El a precizat că Statele Unite sunt informate privind ţintele specifice din Iran, dar a refuzat să comenteze altceva decât faptul că acestea sunt de natură militară. "Avem mai multe canale de comunicare cu Iranul, directe şi indirecte. Încercăm să evităm orice sentiment de comunicare defectuoasă, iar ei ştiu exact care este poziţia noastră cu privire la mai multe probleme, inclusiv pericolele şi riscurile comportamentului lor", a spus oficialul american. El a precizat că SUA "nu au participat la această operaţiune militară" şi că "preşedintele şi echipa sa de securitate naţională, desigur, au lucrat cu israelienii în ultimele săptămâni pentru a încuraja Israelul să aibă un răspuns care a fost direcţionat şi proporţional cu un nivel scăzut de riscă pentru populaţia civilă şi se pare că asta a fost exact ceea ce s-a întâmplat în această seară". Acesta ar trebui să fie sfârşitul schimburilor directe de tiruri între cele două ţări, a spus oficialul, adăugând că SUA au mai multe canale directe şi indirecte de comunicare cu Iranul, unde şi-au exprimat clar poziţia.

UPDATE 6:40 - Atacul asupra Iranului s-a încheiat. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a confirmat sâmbătă dimineața că țara și-a încheiat "răspunsul" față de Iran. "Acum pot confirma că am încheiat răspunsul israelian la atacurile Iranului împotriva Israelului", a spus contraamiralul Daniel Hagari într-un mesaj video distribuit de Forțele de Apărare Israelului. "Am efectuat lovituri țintite și precise asupra țintelor militare din Iran – zădărnicind amenințările imediate la adresa statului Israel. Forțele de Apărare Israelului și-au îndeplinit misiunea", a spus el. 

Hagari a avertizat că, dacă Iranul ar începe "o nouă rundă de escaladare", Israelul va fi "obligat să răspundă". "Mesajul nostru este clar: toți cei care amenință statul Israel și încearcă să tragă regiunea într-o escaladare mai largă vor plăti un preț mare", a spus el. "Am demonstrat astăzi că avem atât capacitatea, cât și hotărârea de a acționa decisiv și suntem pregătiți în atac și apărare, pentru a apăra statul Israel și poporul Israel".

Potrivit armatei, zeci de avioane ale forţelor aeriene israeliene au participat la operaţiune, la aproximativ 1.600 de kilometri de Israel.

UPDATE 6:30 - Cartierul general al Apărării Aeriene Naţionale al Iranului a declarat că Israelul a atacat centre militare din provinciile Teheran, Khuzestan şi Ilam. Acesta a transmis: "Sistemul integrat de apărare aeriană a urmărit şi contracarat cu succes această acţiune agresivă, deşi au fost cauzate pagube limitate în unele locaţii, iar dimensiunile acestui incident sunt în prezent în curs de investigare". Oficialii iranieni au declarat anterior că apărarea antiaeriană a fost desfășurată "în mai multe zone din jurul Teheranului și al țării", potrivit IRNA, conform CNN.

Mai multe explozii s-au auzit în Teheran

Sirenele au început să sune în capitala Iranului în mijlocul nopţii. Cel puţin cinci explozii au fost auzite în primele minute ale atacului, unele şi în apropiere de aeroportul din Teheran. Zeci de zboruri au fost deviate şi spaţiul aerian al ţării va fi închis în această dimineaţă. Panică a fost şi lângă sediul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului, dar şi în oraşul Karaj.

Ţintele au fost, în principal, bazele militare şi depozitele de arme, iar unii oficiali israelieni spun că nu îşi propun să lovească instalaţiile nucleare sau petroliere ale ţării. În acelaşi timp, au fost distruse şi puncte strategice din sudul şi centrul Siriei. Statele Unite ar fi aflat de atac cu scurt timp înainte să aibă loc, însă neagă că ar fi fost implicate. 

La scurt timp după primele explozii, Israelul a lansat un al doilea val de lovituri, sistemul de apărare aeriană fiind în continuare activ. Alte patru explozii au fost auzite în estul capitalei, iar totul a fost urmărit de premierul Benjamin Netanyahu din buncărul aflat sub baza militară Kirya din Tel Aviv. 

Israel a atacat Iran. IDF a lansat "lovituri de precizie" asupra unor ținte militare iraniene

Armata israeliană a confirmat sâmbătă că a efectuat "lovituri de precizie" asupra unor ţinte militare din Iran "ca răspuns la luni de atacuri continue" ale Republicii Islamice, potrivit CNN. "Ca răspuns la luni de atacuri continue ale regimului iranian împotriva statului Israel, armata israeliană efectuează în acest moment lovituri precise asupra unor ţinte militare din Iran", a indicat armata într-un comunicat. Aceste lovituri sunt efectuate drept represalii la atacul iranian din 1 octombrie, când în jur de 200 de rachete au fost lansate înspre teritoriul israelian, majoritatea interceptate. "Regimul iranian şi aliaţii săi din regiune au continuat să atace Israelul din 7 octombrie (2023) - pe şapte fronturi - inclusiv atacuri de pe teritoriul iranian (...). Statul Israel are dreptul şi datoria de a răspunde. Capacităţile noastre defensive şi ofensive sunt pe deplin mobilizate", a spus armata.

Decizia de a răspunde Iranului a venit după săptămâni de discuţii intense. Pe 1 octombrie, Iranul a lansat aproximativ 180 de rachete balistice în direcția Israelului. Teheranul a folosit pentru prima dată hipersonice Fatah şi a ţintit, mai ales, posturi militare israeliene. Benjamin Netanyahu a promis la câteva ore că iranienii au greşit şi că vor plăti pentru asta. În aprilie, Israelul a interceptat aproape toate cele peste 300 de drone și rachete lansate din Iran. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

atac israel iran razboi orientul mijlociu
Întrebarea zilei
Mergeţi să votaţi la alegerile prezidenţiale?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Se deschide în România o fabrică de-o importanță însemnată în lume. Doar...
Fanatik.ro
Publicat 25.10.2024
O turbină eoliană a fost transformată într-o căsuță primitoare
spotmedia.ro
Publicat 23.10.2024
O tehnologie unică va fi testată pe căile ferate din Elveția. Potențial...
spotmedia.ro
Publicat 22.10.2024
S-a întâmplat într-un non-stop din Iași. Cum s-a scumpit un suc de la 6.5 lei...
Gandul
Publicat 25.10.2024
Candidatul cel mai slab pregătit în cursa pentru Cotroceni. Rezultatele...
Adevărul
Publicat 25.10.2024
Dani Oțil, în lacrimi în timpul unui podcast. Ce l-a emoționat atât de tare:...
A1
Publicat 25.10.2024
Horoscopul zilei de 27 octombrie 2024. Gemenii sunt plini de energie. Află ce se...
CaTine
Publicat 26.10.2024
Alina Petre, primele declarații după ce soțul ei a fost reținut de DNA. Ce...
spynews.ro
Publicat 25.10.2024
O vedetă din anii 90 parchează mașinile de sute de mii de euro ale...
GSP
Publicat 22.10.2024
Ce s-a ales de celebrul actor adorat de milioane de români. Dramele și...
Click.ro
Publicat 25.10.2024
Oamenii continuă să evolueze. Ce abilități speciale au cei care trăiesc în...
Useit
Publicat 26.10.2024
Cine este românul care și-a zidit iubita într-un perete dintr-un bar din...
Redacţia.ro
Publicat 25.10.2024
Derută printre militarii ruși după întâlnirea cu soldații din Coreea de...
libertatea.ro
Publicat 25.10.2024
Kate Cassidy s-a simțit ca o „ostatică” înainte de a părăsi Argentina:...
ZU
Publicat 26.10.2024
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri...
Hello taste
Publicat 26.10.2024
Febra albă: ce este și ce poți face pentru copil atunci când apare
Deparinti
Publicat 26.10.2024
Surprizele fiscale care împovărează românii. Motivele pentru care...
ziare.com
Publicat 25.10.2024
Berk Oktay publică o fotografie emoționantă alături de fiica sa. Actorul își...
Happy
Publicat 25.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rata metabolismului bazal. Ce este și cum se calculează
Medicool
Publicat 26.10.2024