Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video ONU avertizează că încălzirea globală va fi de două ori mai rea decât se aștepta. Emisiile de carbon trebuie reduse drastic și imediat

Apocalipsa climatică e aici, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite în cel mai nou raport. Încălzirea globală va fi de două ori mai rea decât se credea iniţial, iar temperatura medie a Pământului va crește cu 3 grade Celsius în acest secol. Acesta este avertismentul ONU, care spune că emisiile de carbon trebuie reduse drastic și imediat. Altfel, șansele de a limita creșterea temperaturii globale pe calea actuală sunt aproape zero. Acest lucru ar putea avea consecințe catastrofale pentru omenire. De altfel, Marea Caspică, cea mai mare mare mare interioară, suferă deja din cauza crizei climatice. Nivelul apei mării scade din ce în ce mai mult, ceea ce pune în pericol echilibrul ecosistemelor din și de lângă aceasta. Kazahstan, Iran, Azerbaidjan, Rusia și Turkmenistan sunt țările care au ieșire la Marea Caspică.

de Redactia Observator

la 25.10.2024 , 14:19

ONU avertizează că șansele de a limita încălzirea globală la 1,5°C sunt aproape nule, pe fondul creșterii accelerate a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Conform raportului anual Emissions Gap, publicat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), șansele de a limita încălzirea globală la 1.5°C sunt "aproape nule" pe calea actuală.

În 2023, emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record, cu o rată de creștere de aproape două ori mai rapidă decât în decada anterioară pandemiei COVID-19.

Vezi și

Această tendință se înregistrează în ciuda discuțiilor climatice de zeci de ani și a creșterii utilizării energiei eoliene și solare.

Pe acelaşi subiect

Raportul estimează că, în absența unor măsuri rapide, planeta ar putea suferi o încălzire de 3,1°C până la sfârșitul secolului, comparativ cu nivelurile pre-industriale.

Emisii mari în China și India. UE și UK au atins maximul

Deși emisiile din multe țări dezvoltate, precum Regatul Unit și Uniunea Europeană, au atins un maxim, scăderile nu sunt suficiente pentru a compensa creșterile rapide din țări precum China și India.

Inger Andersen, director executiv al UNEP, a vorbit despre nevoia de mobilizare globală urgentă înaintea summitului climatic din Baku, Azerbaidjan, unde țările participante trebuie să prezinte angajamente de reducere a emisiilor. Raportul concluzionează că, fără măsuri drastice, progresul în limitarea încălzirii globale va fi imposibil.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Resimţiţi efectele trecerii la ora de iarna?
Observator » Ştiri externe » ONU avertizează că încălzirea globală va fi de două ori mai rea decât se aștepta. Emisiile de carbon trebuie reduse drastic și imediat