Antena LIVE

Curs valutar

Israel, în război pe 4 fronturi, dă jumătate de miliard de dolari pe o armă minune. Cost de circa 4 dolari per lovitură

Aflat în război pe 4 fronturi, cu Hezbollah în Liban, cu Hamas în Gaza, cu rebelii Houthi din Yemen şi cu Iran, Israel accelerează implementarea Iron Beam, un nou sistem de apărarea aeriană cu laser, prin acordarea unui contract de peste 500 milioane de dolari.

De la 28.10.2024, 18:03
WhatsApp
Israel, în război pe 4 fronturi, dă jumătate de miliard de dolari pe o armă minune. Cost de circa 4 dolari per lovitură Ministerul Apărării din Israel

Ministerul israelian al Apărării a anunţat luni atribuirea unui contract uriaş, de circa 530 milioane de dolari, mai multor companii israeliene pentru accelerarea dezvoltării sistemului laser antiaerian Iron Beam, relatează APF şi dpa. Sistemul, care se va adăuga celorlalte mijloace de apărare antiaeriană utilizate de Israel, ar urma să permită armatei să intercepteze mai eficient dronele. Acestea din urmă, larg folosite de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah contra Israelului de un an, au scăpat de mai multe ori apărării antiaeriene israeliene, provocând victime militare şi civile.

''Ministerul Apărării a semnat un contract uriaş, în sumă de circa 2 miliarde de şekeli (aproximativ 530 milioane de dolari) pentru o extindere semnificativă a echipamentului sistemelor de interceptare laser (Iron Beam), cu principalul dezvoltator, compania Rafael, şi cu compania Elbit Systems'', a indicat instituţia într-un comunicat. Sistemul ar urma să fie operaţional peste un an, a precizat Eyal Zamir, director general în minister, citat în comunicat. La sfârşitul lui septembrie, Israelul a anunţat că a obţinut un nou pachet de ajutor militar american de 8,7 miliarde de dolari ''în sprijinul efortului militar în curs''.

Ministerul Apărării preciza că, din acest total, 5,2 miliarde erau alocate ameliorării sistemelor de apărare antiaeriană existente, precum şi unui ''sistem de apărare avansat implicând un fascicul laser foarte puternic în ultimele etape ale dezvoltării sale''. Potrivit ministerului, acest sistem ar putea fi instalat la bordul unui mic avion civil pentru a ţinti orice obiect zburător, cum sunt ''drone, obuze, rachete, rachete balistice''.

Cost de circa 4 dolari per lovitură

Pe acelaşi subiect

Conform unor informaţii din SUA, sistemul poate neutraliza drone la un cost de circa 4 dolari per lovitură, comparativ cu costurile raportate pentru un singur interceptor pentru "Iron Dome", "Tamir", care variază de la 40.000 de dolari la peste 80.000 de dolari.   Israelul dispune de o umbrelă antiaeriană şi antirachetă multistrat, constituită din sistemele Arrow şi David's Sling (Praştia lui David), specific concepute pentru a intercepta rachetele balistice, şi din Iron Dome, care interceptează rachetele cu rază mai scurtă de acţiune. 

Israelul are trei sisteme de apărare aeriană, pe mai multe straturi, care se suprapun uşor, majoritatea dezvoltate împreună cu SUA începând cu anii 1980. "Arrow 3" sau "Săgeata" interceptează rachete balistice cu rază lungă de acțiune care părăsesc atmosfera pământului, în timp ce o versiune mai veche a sistemului "Arrow" este folosită pentru rachete cu rază medie spre lungă de acțiune.

"David's Sling" sau "Praştia lui David" apără împotriva rachetelor cu rază scurtă spre lungă de acțiune, a dronelor și avioanelor. Iar "Iron Dome" sau "Domul de fier", cel mai cunoscut sistem de apărare israelian, este specializat pentru rachetele cu rază mai scurtă, precum cele lansate de Hezbollah sau Hamas, inclusiv artilerie. 

Ce este sistemul laser antiaerian Iron Beam

Ministerul Apărării a decis să construiască Iron Beam în 2022, după ce, în timpul testelor, a distrus rachete, obuze de mortiere, drone și muniţie antitanc, potrivit The Economist. Premierul de atunci, Naftali Bennett, anunţa că Israelul va ridica un "zid de laser".  Marele avantaj al Iron Beam, potrivit lui Uzi Rubin, un fost șef din Ministerul Apărării, este "muniţia" nelimitată. O lovitură cu laser poate fi produsă cu motorină în valoare de câțiva dolari printr-un generator de electricitate, potrivit acestuia. 

Iron Beam este o minune tehnologică, explică sursa citată. Tunurile laser mobile folosesc o configurație complexă de oglinzi pentru a redirecționa fotonii de la diodele emițătoare de lumină într-un singur fascicul. Pentru a preveni topirea oglinzilor, acestea au fost proiectate cu sisteme excepționale de reflectivitate și răcire. După un traseu de 10 km, un laser Iron Beam are diametrul unei monede și este uimitor de precis, în ciuda efectelor de distorsionare ale vântului și ale temperaturii aerului.

Dar oricât de înfricoșătoare ar putea părea laserele Iron Beam de 100 de kilowați (kW), Uzi Rubin a avertizat că așteptările de tip "Star Wars" sunt nerealiste. Experții consideră că raza de acțiune a Iron Beam, în cel mai bun caz, va fi puțin de o treime din cea a interceptoarelor Tamir, care pot atinge ținte de până la 70 km distanță. Dezvoltatorul israelian al sistemului, compania de stat Rafael, a vorbit despre o rază de câţiva km. Un dezavantaj este că vremea poate afecta sistemul. Umiditatea și particulele, cum ar fi fumul, absorb energia laserului.

Un alt dezavantaj este " timpul de transport".  Este nevoie de câteva secunde pentru ca un laser Iron Beam să pompeze suficientă energie într-o rachetă care se învârte pentru ca aceasta să explodeze. Prin urmare, un pistol sau tun Iron Beam nu va putea opri un val masiv de rachete, așa că sistemul ar urma să fie folosit în tandem cu Iron Dome, care lansează rapid salve de interceptoare. Iron Beam ar urma să extragă date de țintire din rețeaua de radare și computere a lui Iron Dome. Laserele noului sistem ar putea fi mai potrivite pentru a lupta cu dronele de atac mai lente, care nu se rotesc și se bazează pe sisteme de ghidare relativ delicate, astfel încât să poată fi doborâte cu explozii laser mai scurte.

O îngrijorare este că Hamas și restul de grupări militante ar putea reuși să îmbrace rachete într-un material rezistent la căldură. Și costul de instalare al bateriilor lui Iron Beam este considerabil, deși nu a fost dezvăluit. Yaakov Amidror, un general pensionat, a avertizat că rămâne de văzut dacă Iron Beam poate doborî suficiente rachete pentru a justifica investiția.

În prezent sunt în curs de dezvoltare şi alte sisteme de apărare antiaeriană cu laser. Americanii de la Lockheed Martin au semnat în decembrie 2022 un acord cu Rafael pentru a dezvolta în comun o variantă de Iron Beam pentru armata americană și aliații acestora. Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene ale SUA din Albuquerque, New Mexico, dezvoltă lasere de 300 kW pentru a doborî valuri "copleșitoare" de rachete, potrivit lui Nicholas Morley, un om de știință implicat în proiect. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

israel sistem aparare laser iron beam
Întrebarea zilei
Şoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamaţi în aplicaţia Poliției. Vi se pare o idee bună?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Fabrica unde se va produce un tractor 100% românesc. Utilajul va fi asamblat...
Fanatik.ro
Publicat 28.10.2024
Până când putem da vina pe părinți?
spotmedia.ro
Publicat 27.10.2024
Panourile solare ieftine schimbă lumea: Este ceva de neoprit
spotmedia.ro
Publicat 26.10.2024
Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani își pot construi case pe...
Gandul
Publicat 28.10.2024
Un fost deținut rus trimis pe frontul din Ucraina și-a împușcat camarazii care...
Adevărul
Publicat 28.10.2024
Dani Oțil, în lacrimi în timpul unui podcast. Ce l-a emoționat atât de tare:...
A1
Publicat 25.10.2024
Horoscopul zilei de 29 octombrie 2024. Berbecii se relaxează. Află ce se...
CaTine
Publicat 28.10.2024
Nu trebuie să renunți la pâine pentru a avea o dietă sănătoasă! Ce...
spynews.ro
Publicat 28.10.2024
Vinicius NU ia Balonul de Aur 2024! Fabrizio Romano, anunț-șoc: „Nimeni de la...
GSP
Publicat 28.10.2024
Sanda Țăranu îi dă replica Marinei Voica, vecina ei din Breaza. De ce a pus...
Click.ro
Publicat 28.10.2024
Numerele pe care le folosesc hackerii. Nu răspunde la apelurile care au aceste...
Useit
Publicat 27.10.2024
Ce trebuie să pui pe masă, neapărat, ASTAZI de Sfântul Dumitru pentru a atrage...
Redacţia.ro
Publicat 26.10.2024
CTP, după dezbaterea Maia Sandu-Alexandr Stoianoglo: „Schimonosirea limbii...
libertatea.ro
Publicat 28.10.2024
Decizia lui Kate Cassidy de a părăsi Argentina „o va bântui pentru tot restul...
ZU
Publicat 28.10.2024
Scones cu mac și lămâie, biscuiții perfecți pentru mic dejun
Hello taste
Publicat 28.10.2024
Semnele travaliului. Cum știu mămicile că se apropie momentul nașterii
Deparinti
Publicat 28.10.2024
Cerințele atipice pe care le au candidații la interviul de angajare:...
ziare.com
Publicat 28.10.2024
Berk Oktay publică o fotografie emoționantă alături de fiica sa. Actorul își...
Happy
Publicat 25.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de sigur este să-ți trosnești gâtul. Ce se poate întâmpla dacă adopți...
Medicool
Publicat 28.10.2024