Israelul a început să administreze a treia doză de vaccin Pfizer. Cine sunt persoanele chemate din nou la vaccinare
Israelul a început luni să administreze o a treia doză de vaccin împotriva Covid-19 unor pacienţi care au un sistem imunitar slab, în urma unei creşteri a contaminărilor cu varinata indiană (delta) a SARS-CoV-2.
De Ana Maria Ghiarasim la 12.07.2021, 18:18Israelul este una dintre primele ţări care a lansat, la jumătatea lui decembrie, o vastă campanie de vaccinare, în urma unui acord cu gigantul farmaceutic american Pfizer, care a furnizat rapid milioane de doze acestei ţări, în schimbul unor date cu privire la efectele vaccinului pe care l-a dezvoltat împreună cu firma germană în domeniul biotehnologiei BioNTech.
Această campanie a permis administrarea a două doze de vaccin unei proporţii de 55% din populaţie - 85% adulţi -, ceea ce a favorizat o redeschidere a cafenelelor, barurilor şi magazineloir şi o reducere a numărului cazurilor de la 10.000 la mai puţin de 100 de contaminări pe zi.
Eficacitatea vaccinului Pfizer scade pe măsură ce varianta Delta se răspândește
Însă, în ultimele săptămâni, numărul cazurilor a început să crească, în urma răspândirii variantei indiene (delta) a SARS-CoV-2, iar autorităţile israeliene au reimpus anumite măsuri sanitare - purtarea măştii în locuri publice închise.
- Eficacitatea vaccinului Pfizer în prevenirea infecțiilor cu Covid-19 scade pe măsură ce varianta Delta se...
- Israelul impune din nou purtarea măștii în locuri publice închise, în urma creşterii cazurilor COVID
- Riscăm noi lockdown-uri din cauza tulpinii Delta, care se răspândește necontrolat. Vești rele din Marea Britanie...
Peste 400 de noi cazuri au fost declarate în ultimele 24 de ore, în creştere de la o medie de 200 de cazuri zilnice în urmă cu o săptămână.
În acest context, Ministerul israelian al Sănătăţii a anunţat luni că a autorizat administrarea celei de a treia doze de vaccin Pfizer anumitor persoane, al căror sistem imunitar este deosebit de vulnerabil şi care nu răspunde suficient după vaccinarea cu două doze de vaccin împotriva Covid-19.
A treia doză administrată într-un spital la Tel Aviv
”Există tot mai multe probe care arată că pacienţii cu imunosupresie nu dezvoltă un nivel suficient de anticorpi după două doze de vaccin împotriva noului coronavirus. Unii pot dezvolta aceşti anticorpi după a treia doză”, precizează într-un comunicat ministerul, citat de news.ro.
”Având în vedere numărul de cazuri din ultimele săptămâni şi riscul mare pe care-l reprezintă pentru pacienţi imunodeficienţi atinşi de maladii grave, aceşti pacienţi pot de-acum fi vaccinaţi cu a treia doză de vaccin”, anunţă ministerul, care publică o listă cu tipuri de pacienţi care pot avea nevoie de o atreia doză de vaccin, ca de exemplu cei care au primit un transplant de organe.
În urma acestui anunţ, Spitalul Sheba, situat în regiunea Tel Aviv, a anunţat că a vaccinat cu a treia doză de vaccin pacienţi vulnerabili.
”Am scris istorie azi, când am administrat a treia doză de vaccin Pfizer unor pacienţi care au primit grefe de inimă”, şi-a exprimat satisfacţia spitalul, într-un comunicat.
Reacția Pfizer/ BioNTech la administrarea a trei doze de vaccin anti-Covid-19
Laboratorul Pfizer şi firma BioNTech au anunţat joi că urmează să prezinte ”rezultate încurajatoare ale unor teste în curs cu privire la a treia doză de vaccin actual” autorităţilor de reglementare din Statele Unite şi din Europa.
Cele două firme consideră că o atreia doză de vaccin ar putea consolida nivelul anticorpilor împotriva noului coronavirus împotriva variantei indiene (delta), a SARS-CoV-2, foarte contagioasă.