Antena LIVE

Curs valutar

Israelul acuzat că a atacat Libanul fără a lăsa civilii să plece. Mii de oameni, prinşi în trafic la fugă. "Suntem în pragul unui război total"

Cel puțin 558 de persoane au fost ucise luni în Liban în urma atacurilor aeriene israeliene, inclusiv 50 de copii și 94 de femei, potrivit autorităţilor locale. "Rămânem în război" a transmis ministrul Sănătății.  În total, 1.835 de persoane au fost rănite doar luni. Între timp, Israelul își continuă atacurile şi marți. Turcia a acuzat Israelul că ''duce întreaga regiune la haos" iar şeful diplomaţiei europene a avertizat că Orientul Mijlociu riscă să se scufunde într-un "într-un război total". În acest timp, guvernul israelian este acuzat că nu a lăsat populaţiei timp suficient să plece după ce a trimis alerte pe telefon. Pe reţelele de socializare s-au răspândit imagini cu cozi de maşini în mai multe oraşe din Liban de unde mii de oameni încercau să fugă.

De la 24.09.2024, 15:03
WhatsApp
Galerie (9)
Israelul acuzat că a atacat Libanul fără a lăsa civilii să plece. Mii de oameni, prinşi în trafic la fugă. Suntem în pragul unui război total Profimedia

Război Israel - Hezbollah. Potrivit Ministerului Sănătăţii libanez, cel puțin 558 de persoane au fost ucise doar luni în urma unui val de atacuri aeriene israeliene, inclusiv 50 de copii și 94 de femei. Alte 1.835 de persoane au fost rănite. Un oficial libanez a spus că este vorba de cel mai sângeros bilanţ cotidian de la războiul civil din 1975-1990. "Rămânem în război și rămânem în miezul atacurilor. Responsabilitățile noastre nu s-au încheiat", a declarat ministrul sănătății, Firass Abiad, citat de CNN. 

Printre cei uciși luni s-au numărat şi salvatori, a spus Abiad. 14 ambulanțe și camioane de pompieri au fost lovite de forțele israeliene. Mii de oameni au fost forţaţi să-și părăsească casele, în special în sudul Libanului. Numărul persoanelor strămutate în țară în ultimele 24 de ore, din zonele afectate de atacurile israeliene, a ajuns la 16.500, a declarat marți pentru CNN Nasser Yassine, ministrul libanez pentru coordonarea răspunsului la situaţii de criză. Pottrivit acestuia au fost înfiinţate 150 de adăposturi temporare în şcoli şi alte facilităţi, cu o capacitate de peste 26.000 de persoane, pentru a-i găzdui pe civilii care fug de ceea ce a calificat drept "atrocităţile israeliene".

Deşi premierul israelian Benjamin Netanuyahu a transmis poporului din Liban că "Războiul Israelului nu e cu voi, e cu Hezbollah", guvernul său este criticat că nu a lasat populaţiei timp suficient să plece după ce a trimis alerte pe telefon că urmează atacuri. În mai multe oraşe din Liban de unde mii de oameni încercau să fugă s-au format cozi de maşini.

Pe acelaşi subiect

Israelul a avertizat populaţia din Liban să evacueze zonele unde se crede că ascunde arme mişcarea islamistă. Mii de familii din sudul Libanului şi-au încărcat bunurile, vârstnicii şi copiii în automobile, camionete sau camioane şi au pornit spre zone mai sigure, aglomerând şoselele din nord.

Între timp, armata israeliană a continuat şi marţi atacurile. A transmis că a lovit în cursul nopţii zeci de ţinte Hezbollah din sudul Libanului, în timp ce organizaţia islamistă a anunţat la rândul ei că a atacat cu rachete Fadi mai multe obiective militare israeliene, inclusiv o fabrică de explozibil aflată la 60 de kilometri în interiorul teritoriului israelian, relatează Reuters.

La aproape un an de la declanşarea războiului din Gaza împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas, la graniţa sa de sud, Israelul se concentrează acum pe frontiera de nord, de unde Hezbollah, susţinută de Iran, lansează rachete către Israel în sprijinul Hamas.Armata israeliană a precizat că a lovit o celulă militantă a Hezbollah şi alte obiective ale Hezbollah din sud. Poliţia din nordul Israelului a menţionat că au fost găsite în mai multe zone fragmente de interceptoare de rachete.

Israelul a avertizat zilele trecute populaţia din Liban să evacueze zonele unde se crede că ascunde arme mişcarea islamistă. Mii de familii din sudul Libanului şi-au încărcat bunurile, vârstnicii şi copiii în automobile, camionete sau camioane şi au pornit spre zone mai sigure, aglomerând şoselele din nord.

Armata israeliană a precizat că a vizat obiective militare ale Hezbollah în sudul, estul şi nordul Libanului, inclusiv lansatoare de rachete, posturi de comandă şi infrastructură, iar forţele aeriene israeliene au lovit circa 1600 de ţinte ale Hezbollah din sudul Libanului şi din valea Bekaa.

Josep Borrell: "Suntem în pragul unui război total''

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat luni că actualul conflict dintre Israel şi Hezbollahul libanez ameninţă să scufunde Orientul Mijlociu într-un război total. "Pot spune că suntem aproape în pragul unui război total", a declarat diplomatul european, care urma să participe în cursul serii la o reuniune a ţărilor din G7, în ajunul începerii "săptămânii la nivel înalt" a Adunării Generale a ONU la New York.

Înaltul Reprezentant al UE a cerut încă o dată încetarea focului de-a lungul liniei albastre dintre nordul Israelului şi sudul Libanului unde s-a implantat Hezbollah. La fel ca în Fâşia Gaza, devastată de aproape un an de război între Israel şi Hamasul palestinian, Borrell a denunţat faptul că civilii "plătesc un preţ intolerabil, inacceptabil".

Linia albastră a Naţiunilor Unite separă din 2000 forţele armate libaneze de cele ale Israelului. "Acum este momentul să facem ceva. Fiecare trebuie să facă tot ce poate pentru a opri acest lucru", a spus el, recunoscând eşecul eforturilor diplomatice de până în prezent pentru a opri războiul din Fâşia Gaza. 

Turcia acuză Israelul că ''duce întreaga regiune la haos''

Turcia a acuzat luni Israelul că prin atacurile sale militare din Liban a "intrat într-o nouă fază" care "va duce întreaga regiune la haos". "Atacurile Israelului în Liban marchează o nouă fază în dorinţa sa de a duce întreaga regiune la haos", a afirmat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

"Este imperativ ca toate instituţiile însărcinate cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, în special Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, precum şi comunitatea internaţională, să ia fără întârziere măsurile necesare", a adăugat Ministerul turc de Externe. "Ţările care sprijină Israelul necondiţionat îl ajută pe (prim-ministrul israelian Benjamin) Netanyahu să verse sânge pentru a-şi servi interesele politice", a mai scris ministerul turc.

Americanii întăresc prezenţa militară în Orientul Mijlociu

Statele Unite vor trimite în plus "un număr mic" de efective militare în Orientul Mijlociu ca răspuns la tensiunile regionale în creştere, a anunţat luni Pentagonul. Anunţul Washingtonului, principalul susţinător al Israelului, vine într-un moment în care teama de un conflict generalizat creşte.

"În lumina tensiunilor sporite din Orientul Mijlociu şi ca măsură de precauţie, trimitem suplimentar un număr mic de militari americani cu scopul de a ne consolida forţele deja prezente în regiune", a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, refuzând să dea mai multe detalii din motive de securitate.

Statele Unite au desfăşurat mii de soldaţi în regiune, precum şi nave militare, avioane de luptă şi sisteme de apărare aeriană menite să protejeze Israelul şi forţele americane la faţa locului. "Este clar că aceste operaţiuni de represalii între Israel şi (Hezbollah) riscă să se intensifice şi să degenereze într-un război regional de mai mare amploare, de unde importanţa rezolvării situaţiei prin diplomaţie", a mai pledat Ryder.

În timp ce frontul războiului s-a mutat în ultimele zile spre Liban, Hezbollahul, susţinut de Iran, a promis că va continua să atace Israelul "până la sfârşitul agresiunii din Fâşia Gaza", teritoriu palestinian asediat şi devastat de război de aproape un an.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi israel hezbollah razboi israel hezbollah liban
Întrebarea zilei
Preferaţi podcasturile şi cărţile de dezvoltare personală, în locul unui psiholog?

Prefer cărţile/podcasturile

Prefer să merg la psiholog

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Județele din România din care oamenii vor să plece. Nu găsesc deloc de muncă...
Fanatik.ro
Publicat 24.09.2024
Amenzi de până la 50.000 de euro sau expulzare pentru cei care-i încurajează...
spotmedia.ro
Publicat 24.09.2024
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată vin ninsorile în...
Gandul
Publicat 24.09.2024
Vine marea criză cu sărăcie și tăieri de pensii și salarii? Economist:...
Adevărul
Publicat 24.09.2024
Cu ce se ocupă Vlad Condurache, fostul concurent de la Asia Express. Nu mulți...
A1
Publicat 23.09.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2024. Săgetătorii vor mai mult de la viitorul...
CaTine
Publicat 24.09.2024
Cristina Ștefania a ajuns de urgență la spital! Speak, declarații despre...
spynews.ro
Publicat 24.09.2024
Viața în România a unui străin aflat la 11.000 km distanță de casă. Ce a...
GSP
Publicat 21.09.2024
Povestea de film a româncei care a fost dată de mamă unei familii din Turcia...
Click.ro
Publicat 24.09.2024
Barajul Celor 3 Defileuri din China afectează rotația Pământului. Cum e posibil
Useit
Publicat 24.09.2024
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redacţia.ro
Publicat 24.09.2024
Pleacă în Marrakesh și se cazează într-un hotel de lux, în ciuda problemelor...
libertatea.ro
Publicat 24.09.2024
IU a intrat în istorie ca prima cântăreață care a susținut un concert solo...
ZU
Publicat 24.09.2024
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Hello taste
Publicat 24.09.2024
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
Deparinti
Publicat 24.09.2024
Lovitură de imagine pentru PNL. De ce vor liberalii să îl aducă pe...
ziare.com
Publicat 24.09.2024
Motivul pentru care Thalia a ajuns la Paris. Celebra artistă a întors toate...
Happy
Publicat 24.09.2024
Terapia prin dans: ce este și ce beneficii aduce sănătății mintale
Medicool
Publicat 24.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024