Antena LIVE

ISW: Atacul din Crimeea, considerat începutul contraofensivei ucrainene pe Frontul de Sud. Rușii sunt derutaţi. Ce arată imaginile din satelit

Oficialii ruși sunt confuzi cu privire la atacul din 9 august asupra bazei aeriene Saki din Crimeea, la peste 225 de kilometri în spatele liniilor rusești, care a distrus cel puțin opt avioane rusești și mai multe clădiri, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza de joi.

De la 11.08.2022, 11:51
Ce arată imaginile din satelit Twitter via EliotHiggins

Oficialii ucraineni consideră atacul din 9 august din Crimeea drept începutul contraofensivei Ucrainei în sudul ţării, sugerând că armata ucraineană se așteaptă la lupte intense în august și septembrie, care ar putea decide rezultatul următoarei etape a războiului, potrivit ISW

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ''a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu Crimeea''

Întrebat despre începutul contraofensivei planificată de Ucraina, un oficial ucrainean a spus pentru Politico pe 10 august că ''puteți spune că asta este''. La fel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comentat în termeni vagi pe 10 august că războiul ''a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea - cu eliberarea ei''.

Imaginile din satelit au confirmat informaţiile forțelor aeriene ucrainene conform cărora atacul din Crimeea a distrus cel puțin opt avioane rusești, contrazicând afirmațiile Rusiei că exploziile nu au deteriorat nicio aeronavă și că nu au fost rezultatul unui atac.

Pe acelaşi subiect

Site-urile ruse au scris povești contradictorii: Ministerul rus al Apărării a susținut pe 9 august că muniția din baza a explodat din cauza neglijenței, nu a unui atac și a susținut că nicio aeronavă nu a fost avariată. Bloggerul militar rus Rybar a scris pe 10 august că explozia nu a fost cauzată de un atac cu rachete și a lansat ipoteza unei neglijențe sau sabotaj cu drone.

Teoriile diferite din presa rusă și de pe canalele de Telegram indică faptul că fie oficialii din cadrul Ministerului rus al Apărării au ipoteze contradictorii cu privire la atac, fie că Kremlinul nu a reușit să-și coordoneze operațiunea de informare pentru a nega faptul că Ucraina a condus un atac de succes atât de departe în spatele liniilor rusești. 

Forțele ruse de la baza aeriană Saki probabil că știu până acum ce s-a întâmplat, dar nu înțeleg încă cum sau de unde au condus forțele ucrainene atacul.

Ce arată imaginile din satelit

''Imaginile din satelit cu aerodromul Saki din Crimeea, realizate ieri la ora 11.10, arată că peste 30 de avioane și elicoptere au fost acolo înainte de explozie - în valoare totală de peste 1 miliard de dolari. Ar dura peste 18 luni pentru a le înlocui chiar și fără sancțiuni'', a scris pe Twitter Anton Gerashchenko, consilier al Ministerului de Interne din Ucraina.

Eliot Higgins:  Imaginile din satelit ale bazei aeriene din Crimeea sugerează că a fost vorba de un atac, nu de un accident

”Comparația imaginilor din 9 august și 10 august arată cratere foarte mari, multe avioane și clădiri distruse. Pare o lovitură directă asupra clădirii din stânga, așa că orice ar fi fost pare să fi lovit cu precizie” a scris pe Twitter Eliot Higgins, fondator al grupului de investigații Bellingcat.

”Pot distinge trei cratere, în locuri care par a fi folosite pentru depozitare, așa că s-ar putea ca acestea să fi fost țintele, totul a fost distrus atunci când ce era depozitat acolo a explodat. Observ, de asemenea, că craterele au dimensiuni similare” a mai comentat acesta.

”O modalitate de a interpreta aceste cratere - atacuri precise cu muniții cu rază lungă de acțiune, ceea ce sugerează că este un moment destul de bun pentru turiştii ruși din Crimeea să folosească podul peste Strâmtoarea Kerci cât mai pot” explică Eliot Higgins.

”Nu-mi amintesc când Rusia a pierdut atât de multe aeronave într-o singură zi, trebuie să fie profund îngrijorată de capacitatea Ucrainei de a da lovituri similare în alte zone, în special la podul peste Strâmtorea Kerci”, a spus Eliot Higgins. ”Tocmai am măsurat cât de bine am putut craterele, par cu o lățime de aproximativ 20-25 m, ceea ce ar însemnă că a fost folosită o muniție destul de mare” a mai scris pe Twitter Eliot Higgins.

”Se pare că Regimentul 43 de Aviație de Atac Naval al Flotei Mării Negre a pierdut mai mult de jumătate din aeronavele escadronului său de Su-24M/MR și aproape jumătate din escadronul său Su-30SM” a estimat pe Twitter și analistul militar Rob Lee.

Unii ucraineni anunță pierderi și mai grele pentru ruși în Crimeea: În jur de 24 de aeronave

”Forțele ruse au pierdut 8 avioane SU-27, 6 elicopetere Mi-8, 5 avioane SU-24, 4 avioane SU-30M, 1 avion ІL-20RT și 4 depozite de muniție. 24 de avioane în total”, potrivit WarMonitor, un cont de Twitter pro-ucrainean care prezintă constant informații despre situația de pe frontul din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

atac conflict rusia ucraina crimeea front volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce să adaugi în ciorba de cartofi cu afumătură ca să-ți iasă delicioasă....
Fanatik.ro
Publicat 16.05.2024
Prin ce a trecut o familie de români care a mers cu mașina în vacanță în...
Fanatik.ro
Publicat 16.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții....
Useit
Publicat 16.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024