Antena Meniu Search
x

A lovit Ucraina cu rachete în inima Crimeei? Sabotaj sau neglijență? Ce s-a întamplat la baza rusească Saki

Explozii puternice s-au produs marți seară în apropierea bazei aeriene militare rusești Saki din Crimeea, în ceea ce ar putea fi cea mai lungă lovitură a armatei ucrainene în regiunile ocupate de ruși. În mod oficial, autoritățile ruse susțin ipoteza unei neglijențe care ar fi dus la detonarea muniției de război pentru avioane, dar personalități publice și bloggeri militari ruși înaintează varianta unui sabotaj organizat cu drone. Război Rusia - Ucraina, ziua 168 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 10.08.2022, 14:23

A lovit Ucraina cu rachete în inima Crimeei? Sabotaj sau neglijență? Ce s-a întamplat la baza rusească Saki
A lovit Ucraina cu rachete în inima Crimeei? Sabotaj sau neglijență? Ce s-a întamplat la baza rusească Saki - Profimedia

Ministerul Apărării din Ucraina, care nu și-a asumat public responsabilitate, a declarat, potrivit publicației ucrainene Pravda, că nu cunoaște cauza exploziilor și incendiului de pe teritoriul aerodromului Saki: ”Evenimentul poate fi folosit de o țară teroristă într-un război informațional. Nu excludem ca ocupanții să găsească ”întâmplător” o ”insignă”, ”o carte de vizită” sau chiar ”ADN” caracteristic”.  Între timp, ucrainenii s-au bucurat ca de o victorie pe rețelele de socializare unde au s-au întrecut în glume și meme-uri. 

Martorii au auzit marți, 9 august, 12 explozii puternice la baza aeriană Saki din Novofedorivka, pe coasta de vest a Crimeei. Imaginile postate pe rețelele de socializare au arătat un nor mare de fum și consecințele incidentului.  Ministerul rus al Apărării susține că au fost detonate muniții pentru aeronave în zonele de depozitare din baza aeriană Saki din cauza unui protocolul defectuos de incendiu, respingând informațiile conform cărora atacuri ucrainene sau sabotaje ar fi provocat exploziile.

Inițial Ministerul rus al Apărării a adăugat că incidentul nu s-a soldat cu victime sau daune la echipamentul aviatic rusesc, dar șeful desemnat de ruși în regiunea Crimeea, Sergey Aksyonov, a anunțat după câteva ore, un mort (civil) și 14 raniți, printre care 2 copii. În plus, imaginile filmate au arătat pompierii stingând un avion în flăcări, ceea ce contrazice și afirmația inițială a Ministerului rus al Apărării. Imaginile postate pe Telegram arată cel puțin un avion de război, un Su-24M, distrus și sugerează că și alte aeronave au fost avariate sau distruse. Forțele armate ale Ucrainei au declarat că 12 avioane și un depozit de muniție au fost distruse.

ISW: Kremlinul nu e interesat să dea vina pe armata ucraineană pentru explozii

Pe acelaşi subiect

Potrivit lui Serghei Aksyenov, s-au organizat filtre pe o rază de 5 km în jurul bazei, fiind montate garduri. Intrarea în Novofedorivka a fost limitată, dar oricine a putut pleca. Oficialul nu a vorbit de o evacuare generală din regiunea Saki, ci de 30 de persoane evacuate din casele situate în apropierea aerodromului.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu blocaje în trafic la podul din Crimeea și cu mai multe microbuze cu evacuați, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Bloggerii ruși de război susțin însă că imaginile sunt false și că turiștii nu s-au panicat să fugă din Crimeea. Margarita Simonyan, șefa canalului finanțat de Kremlin, Russia Today, a susținut că incidentul este rezultatul unui sabotaj, mai degrabă decât al unei lovituri cu rachete.

Bloggerii ruși și alte siteuri rusești și-au exprimat opinii diferite cu privire la cauza exploziilor, unii speculează că forțele ucrainene au folosit sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune (ATACMS) furnizate de SUA. Cu toate acestea, potrivit ISW, forțele ucrainene nu au sisteme ATACMS. Alții susțin că anumite persoane ar fi instalat explozibili pe drone cu care au provocat exploziile la bază. 

Kremlinul nu este avantajat să acuze Ucraina că a atacat în Crimeea cu rachete, deoarece asta ar demonstra ineficiența sistemelor rusești de apărare aeriană, arătată deja de scufundarea navei Moskva în luna aprilie. ISW nu a putut evalua în mod independent cauza exactă a exploziilor. Faptul că pe o filmare se văd două explozii simultane în zona bazei militare exclude probabil versiunea oficială rusă de incendii accidentale, dar nu exclude nici sabotajul, nici atacul cu rachete cu rază lungă, potrivit ISW.

Ucraina și-ar fi putut modifica rachetele Neptun pentru a fi utilizate în atacuri terestre (așa cum au făcut rușii atât cu rachetele antinavă, cât și cu rachetele antiaeriene), dar nu există dovezi care să susțină această ipoteză în acest moment, potrivit ISW. 

NYT: Partizanii ucraineni ar fi în spatele atacurile din zonele ocupate de ruși

Exploziile de la bază aeriană din Crimeea se numără printre atacurile pentru care armata ucraineană s-a bazat pe locuitorii din teritoriile ocupate de ruși, scrie publicația americană The New York Times.  Pentru a atinge ținte aflate în spatele liniilor inamice, armata ucraineană ar apela la locuitori din teritoriile ocupate de ruși, care sunt loiali Ucrainei.

Acestor luptători din umbră, cunoscuți și ca partizani, li s-a atribuit o serie de atacuri misterioase produse recent: îmbolnăvirea primarului instalat de Kremlin în Herson, uciderea șefului adjunct dintr-un alt oraș important din regiune la mai puțin de 24 de ore și o serie de explozii la o bază aeriană rusă din Peninsula Crimeea.

Un înalt oficial militar ucrainean a spus pentru NYT că forțele ucrainene se află în spatele exploziilor de la baza aeriană Saki de pe coasta de vest a Crimeei. ”Aceasta a fost o bază aeriană din care avioanele decolau în mod constant pentru atacuri împotriva forțelor noastre în teatrul de război din sud”, a spus oficialul, vorbind sub condiția anonimatului. Oficialul nu a dezvăluit tipul de armă folosit în atac, a spus doar că ”a fost folosit un dispozitiv exclusiv de fabricație ucraineană”.

Oficial militar ucrainean: În atac a fost folosit un dispozitiv exclusiv de fabricație ucraineană

Un atac asupra forțelor ruse din Peninsula Crimeea ar reprezenta un pas major în eforturile ofensive ale Ucrainei și o rușine pentru Vladimir Putin, potrivit NYT. Ucraina are puține arme care pot atinge ținte în peninsulă, în afară avioanelor care ar risca să fie doborâte imediat de apărarea antiaeriană a Rusiei din regiune. Baza aeriană, care se află în apropierea orașului Novofederivka, se află la peste 320 de km de cea mai apropiată poziție militară ucraineană.

Înaltul oficial ucrainean a spus că atacul a implicat forțe de rezistență loiale guvernului de la Kiev, dar nu a dezvăluit dacă acestea au efectuat atacul sau dacă au asistat unități militare ucrainene obișnuite în țintirea bazei. Pentru a lovi ținte aflate în spatele liniilor inamice, Ucraina a început să apeleze la gherile din teritoriile ocupate de ruși, susțin oficiali citați de NYT. Partizanii au ajutat, de exemplu, forțele ucrainene să atace baze rusești și depozite de muniții din regiunea Herson, spun oficialii ucraineni.

În mod public, oficialii ucraineni nu au confirmat implicarea armatei. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că nu poate ”determina cauza exploziei” și a sugerat ca personalul de la bază să respecte reglementările privind interzicerea fumatului. Însă alți oficiali nu au negat că Ucraina s-a aflat în spatele exploziei.

”Viitorul Crimeei este să fie o perlă a Mării Negre, un parc național cu o natură unică și o stațiune mondială, nu o bază militară pentru teroriști. Este doar începutul”, a spus într-un mesaj pe Twitter Mykhailo Podolyak, consilier principal al președintelui Zelenski. În discursul său de noapte, Zelenski nu a spus dacă Ucraina se află în spatele atacului din Crimeea, dar a precizat că ”Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea”.

În timp ce Rusia nu a oferit oficial nicio speculație cu privire la implicarea forțelor ucrainene, Serghei Aksyonov, a decis ridicarea nivelului amenințării teroriste la culoarea galben, semn că oficialii sunt îngrijorați de securitatea peninsulei. ”Această măsură este exclusiv profilactică, deoarece situația din regiune este sub control deplin”, a explicat Aksyonov pe Telegram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » A lovit Ucraina cu rachete în inima Crimeei? Sabotaj sau neglijență? Ce s-a întamplat la baza rusească Saki