Italia ar putea deveni prima ţară europeană care impune certificatul COVID tuturor angajaţilor din sectorul public şi privat
Certificatul digital COVID (Green Pass) va deveni obligatoriu în Italia pentru toţi angajaţii începând de luna viitoare, a declarat un oficial, potrivit Reuters. Astfel, Italia ar deveni prima ţară europeană care implementează această măsură, în timp ce continuă, pe două fronturi, lupta cu noile infecţii şi cu reticenţa oamenilor faţă de vaccinare.
De Redactia Observator la 16.09.2021, 13:06- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Certificatul digital atestă vaccinarea cu cel puţin o doză din serul anti-COVID, precum şi rezultatul negativ al testelor efectuate recent sau recuperarea în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2. Documentul a fost conceput pentru a facilita circulaţia persoanelor între statele membre UE, dar e folosit şi în interiorul fiecărei ţări în parte, pentru acces în diverse mijloace de transport sau pentru a putea participa la evenimente. Totuşi, lucrurile ar putea ajunge curând la un nou nivel, în premieră europeană.
Măsurile impuse de autorităţi în Italia
Italia se numără printre ţările cele mai stricte când vine vorba de prezentarea certificatului digital COVID, cetăţenii fiind obligaţi de ceva vreme să prezinte documentul la intrarea în muzee, săli de sport sau restaurante. Ulterior, măsura a fost extinsă şi în şcoli, pentru profesori şi personal auxiliar, în ciuda controverselor iscate inclusiv între guvernanţi. Iar potrivit ministrului Afacerilor Regionale, Mariastella Gelmini, cabinetul premierului Mario Draghi este pregătit să meargă mai departe cu restricţiile impuse, relatează Reuters. Autorităţile italiene au în vedere introducerea obligativităţii certificatului verde atât pentru angajaţii din sectorul public, cât şi pentru cei din mediul privat. Gelmini a precizat că "vaccinul este singura armă pe care o avem împotriva COVID şi nu putem controla răspândirea infecţiei decât prin vaccinarea unei mari majorităţi a populaţiei." Dacă măsura va fi aprobată, cei care nu o respectă vor putea fi sancţionaţi prin suspendarea contractului de muncă sau pierderea salariului. Rămâne neclar, însă, dacă persoanele prinse fără certificat pot fi sau nu concediate.
Bilanţul COVID-19 în Italia
La nivel european, Italia a înregistrat al doilea cel mai mare număr de decese asociate COVID-19, după Marea Britanie. De la debutul pandemiei, în ţară au murit peste 130.000 de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, iar creşterea cazurilor a închis vreme îndelungată regiuni importante. Până acum, aproximativ 73% din populația eligibilă s-a vaccinat, iar 65% din cetăţeni au primit deja schema completă.