Lady Gabriella de Windsor, verișoara Reginei Elisabeta a II-a, a leşinat la vederea sicriului. Mii de britanici stau la cozi kilometrice pentru a-i aduce un omagiu suveranei
Patru zile nu par suficiente pentru ca toţi britancii care vor să îşi ia rămas bun de la Regina să ajungă catafalcul monarhului. Cozile formate încă de acum două zile au ajuns să se întindă şi pe şase kilometri, însă nimeni nu iese din rând.
De Mădălina Iacob la 15.09.2022, 19:49O coadă care se întinde pe aproape 6 kilometri, de la Wesminster Hall şi până la Tower Bridge. 10 ore au de aşteptat cei care vor să-i aducă un ultim omagiu reginei Elisabeta a doua. Suficient timp cât să lege prietenii sau să îşi împărtăşească amintirile preferate despre suverană. Când ajung în faţa sicriului, cei mai mulţi sunt copleşiţi de emoţie. Cu ochii în lacrimi trimit un sărut către catafalc şi fac o ultimă reverenţă în faţa reginei lor.
Oamenii stau la coadă de câteva zile, pentru a putea să-i ofere un ultim omagiu suveranei
Prima care a reuşit să ajungă în faţa catafalcului a fost Vanessa, o femeie de 56 de ani, originară din Sri Lanka, dar care stă de 40 de ani în Marea Britanie. S-a aşezat la coadă încă de luni. A venit pregătită cu mâncare, băutură şi haine groase.
Vanessa Nathakumaran, prima persoană la coadă: Doresc să îmi arăt astfel respectul pentru toate lucrurile măreţe pe care le-a făcut Regina pentru Commonwealth în lumea întreagă şi pe plan internaţional timp de mai bine de 70 de ani.
- Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni, la ora 21:30, la Windsor
- Cozi uriaşe, la Westminster. Mii de oameni ar putea aştepta şi 30 de ore pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei...
- Momente dramatice lângă sicriul reginei Elisabeta a II-a. Un soldat din Garda Regală a leşinat, prăbuşindu-se...
Atât ei, cât şi celorlalţi oameni aşezaţi la coadă de mai mult de o zi, organizatorii le-au adus ceai şi micul dejun. Nu doar britancii vor să-şi ia adio de la Elisabeta a doua. Printre cei care s-au adunat la coadă s-au numărat şi turişti aflaţi pentru doar câteva zile în Regat.
Turistă: Am crezut că nu o să fiu impresionată şi doar o să vizitez oraşul. După ce am văzut procesiunea, însă, am simţit o tristeţe puternică.
Sicriul este păzit de patru gărzi regale, care la început aveau de efectuat ture de câte şase ore. După ce ieri unul dintre militari a căzut ca secerat, soldaţii au început să se înlocuiască la 30 de minute. Transmisiunea în direct a televiziunii publice britanice a fost întreruptă temporar la scurt timp după incident. Emoţiile au fost prea mari şi pentru şi verişoara Reginei, Lady Gabriella de Windsor, care a leşinat la vederea sicriului.
Prinţii William şi Harry, cele mai comentate apariţii din timpul ceremoniilor
Cele mai comentate apariţii, din timpul ceremoniilor de ieri, rămân cele ale nepoţilor reginei, prinţii William şi Harry şi ale soţiilor acestora, care înainte de moartea suveranei, nu îşi vorbeau mai deloc. Acum, în semn de respect faţă de bunica lor, au mers unul lângă altul, într-o imagine care le-a amintit britanicilor de o scenă petrecută acum 25 de ani, când şi-au condus mama pe ultimul drum. Cei doi fraţi Nu au stat însă foarte aproape unul de altul şi nu au schimbat nicio privire, semn că armonia dintre ei ar putea să nu fie de durată
Judi James, expert comunicare non-verbală: A fost un spaţiu mare între ei , cum s-a întâmplat cu toţi membrii familiei regale, ceea ce a însemnat că nu a fost contact vizual. Au adoptat amândoi o atitudine militară şi au pornit la marş într-un mod solemn.
În ciuda solemnităţii acestor zile, se înmulţesc şi protestele la adresa monarhiei. Revista "The Cut'', care are numai cuvinte de laudă la adresa lui Meghan Markle, îl critică pe socrul ei, regele Charles, pe care l-a poreclit ''Regele Agitaţiei'', o referire la momentele de nervozitate din ultimele zile ale noului monarh, dar şi pentru faptul că ar urma să dea afară zeci de angajaţi, care lucrau pentru el cât a fost prinţ. Şi poliţia din Regat este criticată, după ce a arestat mai multe persoane care în timpul ceremoniilor din ultimele zile au afişat pancarte prin care cereau abolirea monarhiei.