Lavrov, discurs dur la ONU: "Nu are rost să spun cât de periculos e să lupţi la victorie împotriva unei puteri nucleare"
Rusia ameninţă din nou Europa! Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a transmis un mesaj dur la Adunarea Generală ONU de la New York. A avertizat Occidentul să nu se pună cu Rusia și a criticat dur sprijinul acordat Ucrainei. Discursul a venit la scurt timp după ce ruşii au bombardat de două ori cu drone un spital din Ucraina. Al doilea atac a avut loc când pacienții erau evacuați. Nouă persoane au murit.
De Redactia Observator la 29.09.2024, 09:26Război în Ucraina. "Nu am de gând să vorbesc despre lipsa de sens şi despre cât de periculos ar putea fi să încerci să lupţi pentru victorie împotriva unei puteri nucleare", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. În faţa Adunării Generale a ONU, Serghei Lavrov le-a reamintit ţărilor occidentale că este greu să se pună cu "o putere nucleară precum Rusia". "Occidentul speră să învingă Rusia folosind regimul neo-nazist ilegitim de la Kiev, dar astfel pregătește Europa pentru o aventură sinucigaşă", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.
Rusia are peste 4.000 de rachete nucleare
Lavrov, care a vorbit în locul lui Vladimir Putin, a mai subliniat că aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta o linie roşie pentru Kremlin. Declaraţiile care dau fiori reci vin la numai trei zile după ce Putin a anunţat noi schimbări în doctrina sa nucleară. Liderul de la Kremlin a avertizat că ar putea folosi arme nucleare împotriva NATO dacă vreo rachetă a Vestului, lansată din Ucraina, loveşte Rusia. "Documentul revizuit propune să considere orice agresiune a unui stat non-nuclear împotriva Rusiei, dar cu participarea sau sprijinul unei stat nuclear, drept un atac comun asupra Federaţiei Ruse", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.
Un atac nuclear asupra unei ţări NATO i-ar determina pe aliaţi să răspundă la fel. Rusia are peste 4.000 de rachete nucleare, majoritatea dintre ele, însă, de fabricaţie sovietică, iar multe ar putea fi nefuncţionale. Pe locul doi în topul arsenalului apar Statele Unite, cu 3.700 de bombe, iar China, Franţa şi Marea Britanie au, în total, peste 1.000. Pe front, bombardamentele se intensifcă. Ieri, un spital din regiunea Sumî a fost luat la ţintă de două ori de ruşi. Al doilea atac a avut loc chiar în timp ce salvatorii îi evacuau pe răniţi. Cel puţin nouă persoane şi-au pierdut viaţa. Atacul vine în contextul în care Zelenski face presiuni asupra Occidentului în speranţa că va obţine permisiunea SUA şi a aliaţilor săi să lovească Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune.