Liderul suprem al Iranului, către şeful Hamas: Nu vom intra în război cu Israelul în numele vostru
Război Israel - Hamas. Liderul suprem al Iranului i-ar fi spus șefului Hamas în timpul întâlnirii lor de la începutul lunii noiembrie că Teheranul nu va intra în război în numele grupării palestiniene pentru că nu a fost avertizat cu privire la atacul din 7 octombrie asupra Israelului, relatează Reuters, citând trei înalți oficiali, cărora nu le-a dezvăluit identitatea.
De Redactia Observator la 16.11.2023, 18:50Liderul suprem al Iranului i-a transmis un mesaj clar șefului Hamas la întâlnirea celor doi, de la începutul lunii noiembrie, la Teheran: Nu ne-ați avertizat cu privire la atacul vostru din 7 octombrie asupra Israelului şi noi nu vom intra în război în numele vostru.
Ayatollahul Ali Khamenei i-a spus lui Ismail Haniyeh că Iranul, un vechi susținător al Hamas, va continua să acorde grupării sprijin politic și moral, dar nu va interveni direct în conflict. Informaţia vine de la oficiali iranieni și ai grupării Hamas.
Totodată, Khamenei i-a cerut şefului Hamas să reducă la tăcere vocile din cadrul grupării palestiniene care solicită în mod public Iranului și grupării libaneze Hezbollah să se alăture luptei împotriva Israelului, a declarat un oficial Hamas pentru Reuters.
După publicarea acestor dezvăluiri de către Reuters, Hamas a postat o declarație pe Telegram în care neagă corectitudinea articolului, pe care l-a descris drept "fără dovezi". Mesajul nu a precizat şi ce anume este inexact, iar Hamas nu a răspuns solicitărilor Reuters de a clarifica.
- Momentul în care o dronă americană MQ-9 este doborâtă de rebelii Houthi din Yemen. SUA confirmă atacul
- Serghei Lavrov: Occidentul a provocat crize pe piaţa globală de petrol şi gaz prin graba de a face tranziţia...
- 10.000 de palestinieni ucişi în Gaza într-o lună de război, spune Hamas. SUA sunt gata să intervină militar...
- Mesajul războinic postat de Ayatollahul Khamenei: Israelul ar putea fi "distrus în câteva zile fără ajutorul...
Axei Rezistenţei, supusă testului
Oficialii iranieni, inclusiv ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian, au declarat public de numeroase ori că nu doresc ca războiul Israel-Hamas să se răspândească în regiune. Conflictul actual marchează pentru prima dată când așa-numita Axă a Rezistenței, o alianță militară construită de Iran timp de patru decenii pentru a se opune puterii israeliene și americane în Orientul Mijlociu, s-a mobilizat pe mai multe fronturi în același timp.
De la declanşarea războiului pe 7 octombrie, gruparea Hezbollah a avut cele mai grele confruntări cu Israelul din ultimii aproape 20 de ani. De asemenea, milițiile susținute de Iran au ţintit forțele americane în Irak și Siria. Iar rebelii Houthi din Yemen au lansat rachete și drone asupra Israelului.
Conflictul dintre Israel şi Hamas testează limitele acestei coaliții regionale. Guvernul sirian, Hezbollah, Hamas și alte grupuri militante din Irak până în Yemen au priorități și provocări interne diferite.
Trei surse apropiate de Hezbollah au spus că gruparea libaneză a fost luată prin surprindere de atacul devastator al Hamas de luna trecută, care a ucis 1.200 de israelieni. Au spus că luptătorii Hezbollah nici măcar nu erau în alertă în satele din apropierea graniței cu Israelul și că a fost nevoie să fie chemați de urgenţă. "Ne-am trezit într-un război", a spus un comandant Hezbollah.
Mohanad Hage Ali, un expert în Hezbollah la Centrul Carnegie din Beirut, a declarat că atacul Hamas de pe 7 octombrie i-a pus pe partenerii din aşa-numita Axă a Rezistenţei în faţa unor alegeri dificile în confruntarea cu un adversar care are o putere de foc net superioară. "Când trezești ursul cu un astfel de atac, este destul de dificil pentru aliații tăi să aibă în aceeași poziție ca tine".
Hamas a cerut ajutor din partea Axei Rezistenţei
Pe 7 octombrie, comandantul militar al Hamas, Mohammed Deif, le-a cerut aliaților din axă să se alăture luptei. "Frații noștri din rezistența islamică din Liban, Iran, Yemen, Irak și Siria, aceasta este ziua în care rezistența voastră se unește cu poporul vostru din Palestina", a spus el într-un mesaj audio. Cu toate astea, un alt lider Hamas a spus într-un interviu din 16 octombrie că mulțumeşte Hezbollah pentru acțiunile sale, dar este nevoie de mai mult ajutor.
Cu toate astea, liderul alianței, Iranul, nu va interveni direct în conflict decât dacă el însuși este atacat de Israel sau de Statele Unite, susţin șase oficiali care cunosc strategia Teheranului, dar care au refuzat să fie identificaţi. În schimb, conducătorii Iranului intenționează să se folosească de rețeaua lor de aliați, inclusiv Hezbollah, pentru a lansa atacuri cu rachete și drone asupra țintelor israeliene și americane din Orientul Mijlociu.
Strategia Teheranului este un efort calibrat de a demonstra solidaritatea cu Hamas în Gaza și de a suprasolicita forțele israeliene fără a se angaja într-o confruntare directă cu Israelul care ar putea atrage şi Statele Unite, au adăugat ei.
"Acesta este modul lor de a încerca să creeze descurajare", a explicat Dennis Ross, un fost diplomat american, specializat în Orientul Mijlociu. "Este un mod de a spune: Uite atâta timp cât nu ne ataci, rămânem aşa. Dar dacă ne ataci, totul se schimba".
Iranul a spus în repetate rânduri că toți membrii alianței iau propriile decizii în mod independent. Numele de "Axa Rezistenței" a fost folosit de oficialii iranieni pentru a descrie coaliția, dar originea sa nu este clară.