Antena Meniu Search
x

10.000 de palestinieni ucişi în Gaza într-o lună de război, spune Hamas. SUA sunt gata să intervină militar dacă Hezbollah atacă Israelul

Război Israel-Hamas. Peste 10.000 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza în 31 de zile de război, potrivit palestinienilor. Hamas susţine că a lansat 16 rachete din Liban asupra Israelului. În acest timp, civilii din Gaza au primit un termen de patru ore pentru a fugi spre regiunea de sud a Fâşiei. SUA au avertizat Iranul şi Hezbollah că sunt gata să intervină în cazul unui atac asupra Israelului. 

de Redactia Observator

la 06.11.2023, 18:36

10.000 de palestinieni ucişi în Gaza într-o lună de război. SUA sunt gata să intervină militar dacă Hezbollah atacă Israelul
10.000 de palestinieni ucişi în Gaza într-o lună de război. SUA sunt gata să intervină militar dacă Hezbollah atacă Israelul - Profimedia

Braţul armat al grupării islamiste palestiniene Hamas a declarat luni că a lansat din Liban 16 rachete asupra zonelor din nordul Israelului, afirmând totodată că a vizat şi partea de sud a oraşului Haifa, potrivit France Presse şi Reuters.

Într-un comunicat, Brigazile Ezzedin Al-Qassam au afirmat că aceste tiruri intervin "ca răspuns la masacrele ocupaţiei (israeliene) şi agresiunii acesteia împotriva poporului nostru în Fâşia Gaza". vArmata israeliană a raportat la rândul său "în jur de 30 de tiruri" de proiectile "dinspre Liban spre nordul Israelului", adăugând că a ripostat, ţintind locurile de unde au venit tirurile.

Hamas: 10.000 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza în 31 de zile de război

Hamas a anunţat luni că peste 10.000 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza în decurs de aproape o lună de la începutul războiului declanşat la 7 octombrie prin atacul sângeros al grupării islamiste în comunităţi din sudul Israelului.

Pe acelaşi subiect

Acest bilanţ este consemnat ca atare de agenţiile de presă internaţionale, întrucât nu există posibilitatea verificării acestuia din surse independente. Un aliat al puternicei mişcări armate libaneze Hezbollah, Hamas dispune de combatanţi în Liban, iar aripa sa militară a revendicat mai multe tiruri împotriva Israelului trase din sudul Libanului de la începutul războiului în 7 octombrie.

Zona de frontieră între Liban şi Israel este scena unor schimburi zilnice de focuri între armata israeliană, pe de o parte, şi Hezbollahul proiranian şi aliaţii săi, între care Hamas, de la începutul războiului între Israel şi gruparea islamistă palestiniană.

Totuşi, este prima oară când gruparea afirmă că a bombardat obiective situate atât de departe de graniţă. Oraşul-port Haifa este situat la aproximativ 50 km de frontiera libaneză. Din 7 octombrie, 81 de persoane şi-au pierdut viaţa de partea libaneză a frontierei, între care 11 civili şi 59 de combatanţi ai Hezbollah, conform unei estimări făcute de AFP. Şase soldaţi şi doi civili au fost ucişi de partea israeliană a frontierei, potrivit autorităţilor.

Civilii din Gaza, patru ore pentru a fugi spre regiunea de sud a Fâşiei

Armata israeliană a anunţat luni că le acordă civililor din nordul Fâşiei Gaza un nou termen de patru ore pentru a fugi spre regiunea de sud a enclavei, relatează dpa. Armata va da un interval de patru ore pe un anumit drum spre sudul Fâşei, a scris un purtător de cuvânt pe platforma X, postând şi o hartă.

Purtătorul de cuvânt le-a cerut oamenilor să se mute în sud cât de curând posibil pentru propria siguranţă. În urmă cu circa o săptămână, armata şi-a extins operaţiunile la sol în războiul împotriva Hamas, care conduce în Fâşia Gaza. Duminică noaptea, armata a anunţat că a împărţit teritoriul în două şi că există acum "o Gaza de nord şi o Gaza de sud".

Armata israeliană a făcut în mod repetat apel la populaţia palestiniană din nord să se îndrepte către sud, recomandare ascultată de cel puţin 700.000 de persoane, potrivit sursei citate. ONU a spus că există circa 1,4 milioane de strămutaţi intern şi a descris condiţiile umanitare din Gaza drept crâncene. În total, peste 2,2 milioane de persoane trăiesc în Fâşia Gaza.

Armata israeliană se luptă cu Hamas în principal în nord, totuşi au existat lovituri aeriene israeliene în sud. Sudul nu este o "zonă sigură", dar este mai sigur "decât orice alt loc din Gaza", a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

SUA sunt gata să intervină pe cale militară în cazul unui atac asupra Israelului

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a transmis mesaje către Iran şi gruparea şiită fundamentalistă Hezbollah (din Liban) prin intermediul unor ţări din regiune, precum Turcia, prin care au avertizat că SUA sunt gata să intervină pe cale militară în cazul în care aceste entităţi ar lansa atacuri împotriva Israelului, au declarat surse oficiale americane, citate de publicaţia The New York Times în ediţia sa de luni, potrivit postului de televiziune israelian i24news.

Israelul, potrivit publicaţiei citate, a solicitat SUA furnizarea a 24.000 de puşti de asalt pentru forţele naţionale de poliţie, menţionând posibilitatea ca o parte din aceste arme să fie distribuită civililor. Această solicitare a stârnit preocupare în rândul mai multor reprezentanţi ai Congresului şi Departamentului de Stat american, care au exprimat temeri că aceste arme ar putea să ajungă în mâinile unor grupuri radicale din rândul locuitorilor coloniilor israeliene din Cisiordania, ceea ce ar amplifica riscul agravării tensiunilor în regiune.

Costul armelor solicitate de Israel se ridică la circa 34 de milioane de dolari

Costul armelor solicitate de Israel se ridică la circa 34 de milioane de dolari, sumă care trebuie aprobată de Congres şi Departamentul de Stat. Preşedintele Joe Biden şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la escaladarea violenţelor în Cisiordania, un fenomen ce a existat dinainte de declanşarea războiului actual între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, după incursiunea sângeroasă din 7 octombrie a combatanţilor Hamas în sudul Israelului.

Potrivit unor surse americane, o escaladare a violenţei ar fi încurajată de miniştrii de extremă dreapta din cabinetul de miniştri israelian şi de declaraţii ale unor responsabili israelieni care se pronunţă în favoarea anexării teritoriilor palestiniene.

Un oficial al Biroului pentru afaceri politico-militare din SUA a dezvăluit că reprezentanţi ai Departamentului de Stat au transmis aceste îngrijorări colegilor lor israelieni, care au dat asigurări că armele respective vor fi rezervate exclusiv pentru uzul forţelor de poliţie, potrivit i24news.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » 10.000 de palestinieni ucişi în Gaza într-o lună de război, spune Hamas. SUA sunt gata să intervină militar dacă Hezbollah atacă Israelul