Antena Meniu Search
x

Momentul în care o dronă americană MQ-9 este doborâtă de rebelii Houthi din Yemen. SUA confirmă atacul

O dronă militară americană MQ-9 a fost doborâtă miercuri de rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran. Informaţia a fost confirmată de SUA, care au precizat că incidentul a avut loc desupra apelor internaționale de pe coasta Yemenului. Este posibil ca rebeli Houthii să fi folosit o rachetă SA-6, model sovietic, pentru a doborâ drona americană care valorează 32 de milioane de dolari, relatează Fox News, citând surse. 

de Redactia Observator

la 09.11.2023, 15:00

Momentul în care o dronă americană MQ-9 este doborâtă de rebelii Houthi din Yemen. SUA confirmă
Momentul în care o dronă americană MQ-9 este doborâtă de rebelii Houthi din Yemen. SUA confirmă - Twitter

Oficialii americani, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că drona, fabricată de General Atomics, a fost doborâtă în largul coastelor Yemenului. Aceştia nu au precizat dacă a fost doborâtă în spaţiul aerian internaţional, menţionează Reuters.

Rebelii houthi au doborât o dronă americană în largul Yemenului, a declarat o sursă din cadrul Departamentului Apărării din SUA, confirmând anunţul făcut anterior de această mişcare rebelă apropiată de Iran, potrivit  AFP.

Agenţia de ştiri Fars, condusă de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice, o aripă militară loială liderului suprem Ali Khamenei, a publicat un video care ar surprinde momentul în care este doborâtă drona.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

"Un aparat militar american pilotat de la distanţă MQ-9 a fost doborât în largul Yemenului de către houthi", a declarat un înalt oficial al Pentagonului. Rebelii houthi, apropiaţi de Iran, au anunţat miercuri că au doborât o dronă americană în largul Yemenului, care ar fi fost desfăşurată, potrivit lor, ca parte a sprijinului militar al SUA pentru Israel.

"Apărarea noastră aeriană a reuşit să doboare un aparat american MQ-9 care desfăşura activităţi ostile, de supraveghere şi de spionaj în spaţiul aerian în apele teritoriale yemenite, în cadrul sprijinului militar american pentru entitatea israeliană", au declarat rebelii houthi într-un comunicat.

Houthi fac parte din aşa-numită "axă a rezistenţei", un apelativ desemnând forţele inamice Israelului. Ei au revendicat mai multe atacuri cu drone şi cu rachete împotriva Israelului, aflat în război cu gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza. Rebelii houthi, care luptă împotriva forţelor guvernamentale yemenite, au preluat controlul capitalei ţării Sanaa în 2014, aminteşte AFP.

Deşi dronele americane au mai fost doborâte de rebelii Houthi în trecut, acest incident are loc într-un moment deosebit de tensionat în regiune. Washingtonul se află în alertă sporită în ceea ce priveşte activitatea grupurilor susţinute de Iran, în timp ce tensiunile regionale cresc din cauza războiului dintre Israel şi Hamas. Pentagonul a trimis mii de soldaţi în regiune pentru a încerca să limiteze conflictul, inclusiv două portavioane. Unele dintre aceste trupe s-au aflat în Marea Roşie la bordul unor nave militare.

Luna trecută, o navă de război a Marinei americane a interceptat patru rachete de croazieră şi peste o duzină de drone lansate de rebelii Houthi din Yemen, care se îndreptau spre Israel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Momentul în care o dronă americană MQ-9 este doborâtă de rebelii Houthi din Yemen. SUA confirmă atacul