Lovitură de stat în Sudan. Cel puţin 61 de morţi şi 200 de răniţi în urma luptelor pentru putere
Forţele de Sprijin Rapid (FSR), ale generalului Mohamed Hamdane Daglo, au anunţat sâmbătă că au preluat controlul asupra palatului prezidenţial al şefului armatei Abdel Fattah al-Burhane, care conduce de facto Sudanul de la lovitura de stat din octombrie 2021, transmite AFP. În al treilea său ''comunicat către popor'' de la începutul dimineţii de sâmbătă, gruparea paramilitară a fostelor miliţii din Darfur afirmă că deţine ''palatul prezidenţial, aeroportul din Khartoum, precum şi alte câteva baze din diferite provincii''. De partea sa, armata sudaneză susţine că informaţiile difuzate de FSR sunt ''minciuni'', conform Agerpres.
De Redactia Observator la 16.04.2023, 20:13- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- A treia răsturnare de situație în cazul asasinării lui Ioan Crișan. Fiica lui, lăsată în libertate acum 3 săptămâni, a fost arestată alături de complici
Armata a anunţat că a lovit sâmbătă mai multe baze aflate sub controlul paramilitarilor la Khartoum.
''Armata aerului sudaneză a distruse bazele Tiba şi Soba (la Khartoum) ce aparţin miliţiilor Forţei de Sprijin Rapid'', a indicat armata sudaneză într-un comunicat. Aceasta le-a solicitat civililor să rămână în case.
Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu miniştrii de Externe din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite despre situaţia din Sudan şi a apreciat că este esenţial ca părţile să pună capăt ostilităţilor imediat, fără o condiţie prealabilă, transmite News.ro.
Ambasadele străine cer încetarea ostilităţilor
"Salut oportunitatea de a mă consulta cu Faisal bin Farhan al-Saud, ministrul de externe al Regatului Arabiei Saudite, şi cu Abdullah bin Zayed al-Nahyan, ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, cu privire la luptele periculoase dintre forţele armate sudaneze şi Forţele de Securitate Rapidă, care ameninţă securitatea şi siguranţa civililor sudanezi şi subminează eforturile de restabilire a tranziţiei democratice a Sudanului. Am convenit că este esenţial ca părţile să pună capăt ostilităţilor imediat, fără o condiţie prealabilă. Îi îndemn pe generalul Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan şi pe generalul Mohamed Hamdan Degalo să ia măsuri active pentru a reduce tensiunile şi a asigura siguranţa tuturor civililor. Singura cale de urmat este revenirea la negocieri care susţin aspiraţiile democratice ale poporului sudanez. Continuăm să rămânem în strânsă legătură cu Ambasada noastră din Khartoum şi să avem responsabilitatea deplină a personalului nostru. De asemenea, am comunicat cu cetăţenii americani care s-ar putea afla în regiune despre măsurile de siguranţă şi alte măsuri de precauţie", a afirmat Blinken.
Rapid Support Forces (RSF-Forţele de Sprijin Rapid) au declarat că au preluat sâmbătă controlul palatului prezidenţial, reşedinţa şefului armatei şi aeroportul internaţional din Khartoum, într-o aparentă tentativă de lovitură de stat. În urma revoltei, 27 de persoane au murit, iar peste 200 au fost rănite. RSF, despre care analiştii spun că are 100.000 de membri, a spus că forţele sale au fost atacate mai întâi de armată.
Cum s-a ajuns la conflict civil în Sudan?
Anterior, RSF, condusă de fostul lider al miliţiei, generalul Mohamed Hamdan Degalo, mai cunoscut sub numele de Hemedti, a declarat că armata a înconjurat una dintre bazele sale şi a deschis focul cu arme grele. O confruntare prelungită între RSF şi armată ar putea înrăutăţi semnificativ situaţia securităţii într-o ţară vastă, care se confruntă deja cu criza economică şi izbucnirea violenţelor tribale.
Partidele politice civile care au semnat un acord iniţial de împărţire a puterii cu armata şi RSF le-au cerut să înceteze ostilităţile. Separat, ambasadele Rusiei şi SUA au cerut, de asemenea, încetarea violenţei.
Ostilităţile au urmat unor zile de tensiune între armată şi RSF, care ar putea submina eforturile de lungă durată de a readuce Sudanul la guvernare civilă, după lupte pentru putere şi lovituri de stat militare. Hemedti, cândva unul dintre cei mai temuţi lideri de miliţie din Darfur, se pusese în fruntea unei tranziţii planificate către democraţie, tulburând colegii conducători militari şi declanşând o mobilizare a trupelor în capitala Khartoum.
Conflictul dintre forţe a ieşit la suprafaţă joi, când armata a declarat că mişcările recente ale RSF, în special în Merowe, sunt ilegale. RSF a declarat într-un comunicat că acţiunile conducerii forţelor armate şi ale ”unor ofiţeri” au fost un atac asupra forţelor sale şi menite să creeze instabilitate. Sâmbătă a avut loc un schimb puternic de focuri de armă în Merowe, au declarat martorii oculari pentru Reuters. RSF a numit sâmbătă acţiunile armatei drept ”un atac brutal”, care ar trebui condamnat. Acesta a spus că RSF a informat mediatorii locali şi internaţionali despre aceste evoluţii.
RSF, care, împreună cu armata, l-a răsturnat pe autocratul de lungă durată Omar al-Bashir în 2019, a început să redistribuie unităţi în Khartoum şi în alte părţi, pe fondul discuţiilor de luna trecută privind integrarea sa în armată, în cadrul unui plan de tranziţie care ar duce la noi alegeri. Hemedti este lider adjunct al Consiliului suveran de guvernământ, condus de generalul Abdel Fattah al-Burhan din 2019.