”Lovitură puternică în inima marinei ruse”. Ce înseamnă distrugerea navei amiral a rușilor în Marea Neagră
Una dintre cele mai importante nave de război ale marinei ruse, crucișătorul Moskva/Moscova fie plutește abandonată, fie s-a scufundat în Mărea Negră, o lovitură masivă pentru o armată care luptă împotriva rezistenței ucrainene de 50 de zile, relatează CNN.
De Redactia Observator la 14.04.2022, 12:35Marinarii ruși au fost evacuați de pe crucișătorul cu rachete ghidate, Moskva/Moscova, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră. Presa rusă a anunțat miercuri că un incendiu a detonat muniție la bord.
Presa de stat TASS și RIA au scris, citând Ministerul rus al Apărării, că nava de război Moscova a fost grav avariată în incident. Cauza incendiului este investigată. Canalele rusești nu au oferit informații despre posibilele victime. Însă cu câteva ore mai devreme, un oficial ucrainean a susținut că nava de război rusă a fost lovită de rachete de croazieră trase din Ucraina.
Din cauza furtunii mari de pe Marea Neagră, care blochează sateliții, CNN nu a putut confirma vizual dacă nava a fost lovită sau care este starea ei actuală. Analiștii militari susțin că un incendiu la bordul unei astfel de nave poate fi catastrofal și duce la o explozie care o poate scufunda.
Indiferent de cauza incendiului, analiștii militari spun că incidentul lovește puternic în inima marinei ruse, precum și în mândria națională. Este comparabil cu pierderea unei nave americane de război în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau a unui portavion în prezent.
- 300 de drone ucigaşe şi 500 de rachete Javelin, trimise în Ucraina. SUA sprijină Kievul cu echipament militar în...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 50 LIVE TEXT. Nava rusească Moscova a fost grav afectată de o explozie, în Marea...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 49 LIVE TEXT. Rusia acuză Ucraina de atacuri şi sabotaje pe teritoriul rus şi...
„Doar pierderea unui submarin cu rachete balistice sau a singurului portavion al Rusiei Kutznetsov ar aduce o lovitură mai gravă pentru moralul Rusiei și pentru reputația marinei în ochii rușilor”, a comentat Carl Schuster, un fost căpitan al Marinei SUA și fost director de operațiuni la Centrul Comun de Informații al Comandamentului Pacific al SUA.
Alessio Patalano, profesor în strategie militară la King’s College din Londra, a spus că pierderea navei de război ar fi o „lovitură masivă” pentru Rusia. „Navele operează departe de atenția publicului, iar activitățile lor sunt rareori subiect de știri. Dar sunt bucăți mari plutitoare de teritoriu național, iar atunci când pierzi una, care pe deasupra mai este și navă amiral, mesajul politic și simbolic - pe lângă pierderea militară - iese în evidență tocmai din cauza asta”, a comentat acesta.