Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 50 LIVE TEXT. Crucișătorul rusesc "Moskva" s-a scufundat, anunță presa de stat din Rusia

Război Rusia - Ucraina, ziua 50. Soarta Mariupolului, cel mai lovit oraş din Ucraina, pare că va fi decisă curând. Două regimente ucrainene mai stau în calea ruşilor veniţi să cucerească oraşul-port. După ce a acuzat Rusia de genocid, preşedintele SUA, Joe Biden, oferă echipamente militare suplimentare în valoare de 800 de milioane de dolari Ucrainei, care vor fi folosite în bătălia pentru estul ţării. Miercuri seară, armata ucraineană a anunţat că a lovit cu rachete crucişătorul Moskva, aflat în dreptul Odessei. Rusia a confirmat, joi seara, că nava s-a scufundat.

de Redactia Observator

la 14.04.2022, 23:34

UPDATE. Nava amiral "Moskva" s-a scufundat, anunță rușii

Nava de război rusească Moskva s-a scufundat, anunță presa de stat din Rusia, la o zi după ce a fost avariată de un incendiu sau de o lovitură cu rachete din partea ucrainenilor, transmite BBC.

Crucișătorul se îndrepta spre port atunci când "apele agitate" au scufundat-o, susțin cei din Ministerul Apărării din Federația Rusă. Nava avea peste 500 de militari la bord și era considerată un simbol al marinei rusești.

Pe acelaşi subiect

În cursul zilei de joi rușii anunțaseră că crucișătorul fusese grav avariat, după ce o scânteie a aprins depozitele de muniție. Echipajul de la bord a fost evacuat pe alte ambarcațiuni din zonă, au precizat autoritățile din Rusia.

UPDATE 22:11. Franţa va trimite un convoi cu echipamente umanitare la frontiera României cu Ucraina

Franţa a anunţat, joi seară, că va trimite un convoi cu 50 de tone de materiale destinate serviciilor de urgenţă din Ucraina până la frontiera dintre România şi Ucraina, de unde vor fi preluate de autorităţile ucrainene, informează cotidianul Le Monde. Un convoi de 40 de vehicule care transportă 50 de tone de echipamente de salvare va pleca vineri dimineaţă din Franţa şi va ajunge la frontiera României cu Ucraina, anunţă Direcţia generală pentru siguranţă civilă de la Paris.

Este vorba de materiale şi instrumente pentru localizarea victimelor aflate sub dărâmături, precum şi de echipamente pentru stingerea incendiilor. Vor fi livrate Ucrainei inclusiv 12 vehicule de stingere a incendiilor şi 12 vehicule de intervenţie pentru salvarea persoanelor, a explicat Alexandre Jouassard, comandantul Direcţiei generale pentru siguranţă civilă.

UPDATE 21:25. Ucraina respinge acuzaţiile privind comiterea de atacuri pe teritoriul Rusiei

Administraţia de la Kiev a negat, joi seară, că ar fi atacat localităţi de pe teritoriul Rusiei situate în apropierea frontierei cu Ucraina, informează cotidianul Le Parisien, citat de Mediafax. "Serviciile speciale inamice au început aplicarea unui plan de comitere a unor atacuri teroriste pentru a genera o isterie antiucraineană în Rusia", susţine Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare de la Kiev.

Anterior, oficiali ruşi citaţi de postul de televiziune Sky News şi de cotidianul Le Figaro au afirmat că două localităţi din regiunile ruse Breansk şi Belgorod, situate în apropierea frontierei cu Ucraina, au fost atacate de armata ucraineană. Alţi oficiali ruşi au semnalat atacuri asupra unui post de frontieră. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

UPDATE 20:40. Zelenski cere din nou armament și acuză țările care cumpără petrol rusesc

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză, într-un interviu acordat BBC, statele membre ale Uniunii Europene (UE) care continuă să cumpere petrol rusesc că-şi ”câştigă banii din sângele poporului”. Liderul de la Kiev a dat exemplul Germaniei şi Ungariei, pe care le acuză că blochează un embargo UE al achiziţiilor energetice din Rusia, din care acesta urmează să câştige în acest an până la 250 de miliarde de lire sterline (326 de miliarde de dolari), relatează BBC News.

”Unii dintre prietenii şi partenerii noştri înţeleg că acum sunt alte vremuri, că nu mai este vorba despre afaceri şi bani”, a declarat Zelenski BBC în sala sa de criză, la Kiev. ”Este o problemă de supravieţuire”, subliniază el.

Şeful statului urainean îndeamnă, de asemenea, la livrări suplimentare de armament Ucrainei, subliniind că Kievul nu primeşte livrări de armament suficient de rapid pentru a face faţă asaltului Rusiei. 

”Statele Unite, Regatul Unit, unele ţări europene încearcă să ajute şi ajută”, declară el. ”Cu toate acestea avem nevoie (de armament) mai devreme, mai devreme şi mai repede. Cuvântul cheie este acum”, subliniază el.

UPDATE 18:50. Armata ucraineană a distrus un pod din Harkov în timp ce un convoi rusesc îl traversa

Unităţile speciale ale armatei ucrainene au distrus un pod din Harkov în timp ce un convoi rusesc îl traversa, anunţă CNN. Atacul a avut loc lângă localitatea Izium, în sud-estul regiunii Harkov.

UPDATE 18:22. Autorităţile ruse susţin că armata ucraineană le-a atacat teritoriul cu elicoptere

Două localităţi din regiunile ruse Breansk şi Belgorod, situate în apropierea frontierei cu Ucraina, au fost atacate de armata ucraineană, afirmă oficiali locali citaţi de postul de televiziune Sky News şi de cotidianul Le Figaro. "Astăzi, satul Klimovo a fost vizat de atacuri lansate de forţele armate ucrainene. Două clădiri rezidenţiale au fost avariate ca rezultat al atacurilor cu obuze şi există victime în rândul localnicilor", a declarat guvernatorul regiunii Breansk, Aleksandr Bogomaz. Localitatea Klimovo se află la zece kilometri distanţă de frontiera Rusiei cu Ucraina.

La rândul său, guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a atribuit armatei ruse un atac asupra satului Spodariuşin, situat în apropierea frontierei cu Ucraina. Comitetul rus de investigaţii s-a sesizat în aceste cazuri şi susţine că elicoptere militare ucrainene au pătruns pe teritoriul Rusiei. "Membri ai forţelor armate ucrainene au pătruns ilegal în spaţiul aerian al Rusiei cu două elicoptere de luptă înarmate şi au efectuat şase atacuri în regiunea Breansk", susţine Comitetul.

UPDATE 17:05. Ce s-a întâmplat pe crucișătorul rusesc Moskva? Americanii evocă două scenarii care nu arată grozav pentru ruși

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat pentru CNN că ”a avut loc o explozie”  pe crucișătorul rusesc Moskva, dar a adăugat că Statele Unite nu pot evalua în acest moment dacă nava a fost lovită de o rachetă. „Nu suntem foarte siguri ce s-a întâmplat acolo (n.red - pe navă). Pe acest crucișător a existat o explozie - cel puțin o explozie - una destul de majoră, care a provocat daune mari navei", a spus Kirby. Rusia susține că nava sa amiral din Marea Neagră a ”rămas pe linia de plutire” după ce un incendiu a detonat muniția de la bord. Varianta oficialilor ucraineni  - crucișătorul Moskva a fost lovit de rachete antinavă Neptun și s-a scufundat.

UPDATE 16:55. Treizeci de ucraineni, 22 de militari şi opt civili, eliberaţi în al patrulea schimb de prizonieri cu Rusia

Treizeci de prizonieri ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia, anunţă Kievul joi, la cinci zile după eliberarea a 12 militari şi 14 civili ucraineni, relatează AFP, citat de news.ro. ”Din ordinul preşedintelui Volodimir Zelenski, un al patrulea schimb de prizonieri a avut loc azi (joi). Cinci ofiţeri şi 17 militari au fisr eliberaţi şi opt civili, inclusiv o femeie”, anunţă într-o postare pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk. Doi piloţi ucraineni, luaţi prizonieri de către armata rusă la 8 martie, la est de Kiev, deţinuţi de atunci în Rusia, au fost eliberaţi, anunţă joi Ministerul ucrainean al Apărării, fără să precizeze condiţiile eliberărării acestora.

UPDATE 16:09. Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, ar fi suferit un atac de cord, iar Putin ar fi cerut arestarea a 20 de generali. Anunţul făcut de un dizident rus

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, ar fi suferit un atac de cord, acesta fiind motivul pentru care nu a mai fost văzut în public de foarte multă vreme. Informaţia a fost dezvăluită de Leonid Nevzlin, un om de afaceri rus care trăieşte în Israel. Dizidentul rus susţine că are informaţia de la sursele sale din Moscova. "Serghei Şoigu este în afara jocului, poate că va deveni invalid dacă supravieţuieşte. A avut brusc un atac de cord masiv, este la terapie intensivă, conectat la aparate. Există zvonuri că atacul de cord nu ar fi putut avea loc din cauze naturale", a fost mesajul postat de omul de afaceri pe contul său de Facebook.

UPDATE 14:50. Ucraina: Pod din Harkov, distrus în timp ce era traversat de soldaţi ruşi

Un echipaj special de intervenţie, din cadrul forţelor armate ucrainene, a distrus un pod din Harkov, chiar în timp ce era traversat de un convoi de tancuri ruseşti, au anunţat joi oficialii din Ucraina. Aceştia au precizat că în apropiere de Izium s-au dat, în ultimele zile, lupte grele, relatează CNN. Informaţiile nu au putut fi verificate independent.

UPDATE 14:30. Zelenski, mesaj dur pentru Vladimir Putin

Preşedintele ucrainean Volodimi Zelenski a declarat, miercuri seară, într-un nou discurs adresat naţiunii, că Rusia trebuie să încerce cu adevărat să caute pacea, altfel, ca urmare a acestui război, "va părăsi pentru totdeauna arena internaţională".

El a mai spus că a discutat cu preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, dar şi cu preşedintele american Joe Biden, cu care a convenit pentru un nou sprijin de 800 de milioane de dolari. Zelenski consideră că activitatea febrilă a forţelor ruse, care îşi intensifică luptele în direcţiile de est şi de sud, arată nesiguranţa lor.

UPDATE 14:10. Informaţii contradictorii despre soarta crucişătorului rus Moskva

Informaţiile despre soarta crucişătorului rus Moskva sunt contradictorii, Ucraina anunţând chiar că nava a fost scufundată, în timp ce Moscova susţine că vasul a fost avariat şi sunt luate măsuri pentru remorcarea sa către un port, informează joi agenţiile de presă internaţionale.

Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici a anunţat joi la prânz că nava militară Moskva s-a scufundat după ce în ajun a fost avariată grav de rachete ucrainene. ''Unde este Moskva? S-a scufundat'', a scris Arestovici pe Twitter, deşi nu există o confirmare oficială, potrivit postului naţional de televiziune ucrainean. Nava-amiral a Flotei ruse din Marea Neagră a fost lovită miercuri seară de două rachete Neptun lansate de forţele ucrainene, potrivit relatărilor de la Kiev.

Dar, deşi Ministerul Apărării rus a confirmat joi că nava a fost avariată şi că echipajul a fost evacuat, instituţia a transmis doar că a avut loc un incendiu la bord, fără să menţioneze motivele. ''Focarul incendiului a fost circumscris, nu mai există flăcări. Exploziile de muniţii au încetat. Crucişătorul Moskva îşi păstrează flotabilitatea'', a indicat ministerul, care a precizat că se iau măsuri pentru remorcarea navei către port.

Incerte sunt şi informaţiile privind locul în care nava a fost avariată, relatează Agerpres. Potrivit unor relatări nava a fost avariată în apropiere de Insula Şerpilor, în timp ce alte surse afirmă că incidentul s-a produs în apropiere de golful Sevastopol.

Crucişătorul Moskva, ce are o lungime de peste 180 de metri, a fost lansat în 1979 şi şi-a început misiunile în 1983. Nava a fost utilizată pentru a lansa rachete asupra teritoriului ucrainean. Potrivit relatărilor din presa ucraineană, nava a fost implicată în cucerirea Insulei Şerpilor, în urmă cu câteva săptămâni.

În cazul în care versiunea Ucrainei se confirmă, Moskva ar fi a doua mare navă de război rusă avariată grav de rachete ucrainene după 24 februarie, când Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei, ceea ce Moscova numeşte ''operaţiune militară specială pentru denazificarea'' ţării vecine.

UPDATE 13:50. Negocieri cu Rusia, "în desfăşurare", anunţă Ucraina

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailor Podoliak a afirmat, în cadrul unor declaraţii televizate, că negocierile sunt "în desfăşurare" cu privire la o potenţială cale către pace, dar a adăugat că un subiect sensibil rămâne numărul de ţări care ar acţiona în calitate de garanţi de securitate pentru Ucraina. ”Consultările cu privire la obligaţiile legale care trebuie făcute, cum va fi în ceea ce priveşte un tratat multilateral sunt în desfăşurare acum”, a spus Mihailo Podoliak. ”Trebuie să înţelegem că ruşii categoric nu vor să crească numărul de ţări care pot fi garanţii securităţii. Este important pentru noi să avem cât mai multe dintre acele ţări”, a mai subliniat el.

La o întâlnire recentă, de la Istanbul, între delegaţiile ruso-ucrainene, negociatorii au stabilit acorduri preliminare cu privire la posibilitatea unui statut neutru pentru Ucraina, dar protejat de garanţi de securitate internaţională. Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat la începutul acestei săptămâni că procesul de negociere este în ”impas”, dar Podoliak insistă că eforturile continuă.

UPDATE 13:20. UE și SUA, nou ajutor militar de 1,3 miliarde de euro pentru Ucraina

Guvernul Statelor Unite a anunțat miercuri ajutoare militare suplimentare pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari (740 de milioane de euro). Și UE oferă alte 500 de milioane de euro Ucrainei, bani pentru ajutor militar, potrivit CNN. Volodimir Zelenski i-a mulțumit miercuri lui Joe Biden

UPDATE 12:40. Rusia ameninţă cu arme nucleare în regiunea baltică dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la organizaţia militară, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică, scrie Agerpres.

UPDATE 12:20. Ucraina: 300 de civili, ţinuţi ostatici 4 săptămâni

Ministerul ucrainean al Apărării susţine că aproximativ 300 de persoane au fost ţinute ostatice timp de patru săptămâni în subsolul unei şcoli din satul Iahidne, lângă Cernihiv, în nordul Ucrainei, iar 18 dintre ele au murit în captivitate, conform BBC.

Oficialii au inclus în postarea de pe Twitter şi o imagine cu un perete, despre care susţin că a fost folosită de ostatici pentru a ţine evidenţa zilelor în care au fost sechestraţi şi pentru a nota numele celor care se presupune că au murit, arată news.ro.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Săptămâna trecută, corespondentul BBC Yogita Limaye a vizitat satul Iahidne, unde sătenii au vorbit despre suferinţa lor. La acea vreme, sătenii estimau că aproximativ 130 de oameni fuseseră înghesuiţi într-o încăpere de aproximativ 65 de metri pătraţi.

UPDATE 12:10. Zelenski a postat o imagine cu nava Moscova, înainte să fie distrusă de rachete

Celebrul gest de sfidare al soldaților ucraineni de pe Insula Șerpilor a ajuns pe timbrele ucrainene. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a fotografiat, miercuri, cu timbrele în care apare nava rusă Moscova, înainte ca aceasta să fi fost distrusă de armata ucraineană.

UPDATE 11:50. Ucraina anunţă bilanţul copiilor ucişi de la începutul invaziei

Procurorul general din Ucraina a declarat că, până acum, au fost înregistrate oficial 197 de decese în rândul copiilor, de la debutul invaziei ruse, pe 24 februarie 2022. De asemenea, 351 de minori au fost răniţi, au precizat autorităţile ucrainene, conform BBC. Cele mai mari rate de deces au fost raportate în regiunile Doneţk, Kiev şi Harkov, iar numărătoarea victimelor continuă.

UPDATE 11:20. Rusia a respins propunerea Ucrainei de a elibera prizonieri în schimbul lui Viktor Medvedciuk

Rusia a respins propunerea Ucrainei de a elibera prizonieri ucraineni în schimbul omului de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, arestat în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că politicianul "nu este cetăţean rus, nu are nicio legătură cu operaţiunea militară specială (în Ucraina), este un politician străin".

UPDATE 11:00. Oraşe din estul Ucrainei, posibile ţinte ale armatei ruse

Ministerul ucrainean al Apărării transmite că oraşele Kramatorsk şi Kostiantynivka, din estul ţării, ar putea avea aceeaşi soartă ca localităţile din centrul Ucrainei.

Oficialii au precizat, într-o postare pe Twitter, că discursul susţinut marţi de preşedintele rus Vladimir Putin sugerează un interes crescut pentru regiunea Donbas, unde ar fi relocaţi soldaţii, "în pregătirea unei ofensive puternice". "Apărarea continuă a oraşului Mariupol a doborât numeroşi soldaţi ruşi şi a distrus echipamente militare semnificative ale inamicilor", a adăugat ministrul Apărării, potrivit CNN.

UPDATE 10:40. Zelenski, dezamăgit de Macron, care a evitat să vorbească despre "genocid" în Ucraina

Refuzul preşedintelui francez Emmanuel Macron de a denunţa miercuri un genocid în Ucraina de către armata rusă este "foarte dureros", a transmis omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

"Dacă sunt adevărate, astfel de remarci sunt foarte dăunătoare pentru noi", a spus preşedintele Zelenski la o conferinţă de presă comună cu şefii de stat polonez, lituanian, estonian şi leton, aflaţi în vizită la Kiev. "Voi face tot posibilul pentru a discuta această problemă cu domnul Macron astăzi. Dacă nu, atunci mâine când îşi va găsi timp", a adăugat domnul Zelenski.

Miercuri, preşedintele francez a evitat să folosească termenul "genocid" folosit de omologul său american Joe Biden pentru a-l acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru acţiunile armatei ruse în Ucraina.

UPDATE 10:20. Nouă culoare umanitare, deschise joi în Ucraina

Nouă culoare de evacuare au fost convenite pentru joi în Ucraina, într-un efort de a ajuta oamenii blocaţi în oraşele asediate să scape, potrivit vicepremierului ţării, Irina Vereşciuk, relatează BBC.

Vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, a declarat pe contul său de Telegram că au fost organizate culoare umanitare din oraşe precum Berdeansk, Tokmak, Enerhodar şi Mariupol, care este ocupat de trupele ruse de săptămâni întregi. Ea a adăugat că rutele de evacuare vor funcţiona în regiunea Lugansk dacă forţele ruse de ocupare vor opri bombardamentele.

UPDATE 10:10. Soldaţii lui Putin, rugaţi să nu mai atace lăcaşe de cult

Reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai Consiliului Europei au cerut joi Rusiei să nu mai atace lăcaşe de cult şi locuri cu semnificaţie religioasă din Ucraina, transmite dpa. 

Ca structuri angajate în promovarea dialogului paşnic, "facem apel la Rusia să înceteze distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult, care este o crimă împotriva umanităţii, la fel ca şi uciderea nediferenţiată a zeci de mii de civili", arată declaraţia citată de Agerpres"Suntem consternaţi de distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult: biserici, sinagogi şi moschei. Acestea sunt vitale pentru diferitele comunităţi religioase din ţară, mai mult ca oricând pe timp de criză."

Oficialităţile de la Kiev estimează că în războiul declanşat de Rusia au fost distruse circa 60 de biserici şi alte lăcaşe de cult. 

UPDATE 9:45. Crucişătorul Moscova, distrus de "rachete ucrainene" în Marea Nagră, ar fi participat la luptele pentru Insula Şerpilor

Oficialii ucraineni anunţă că nava rusească Moscova, avariată grav, miercuri seară, după un atac cu rachete Neptun lansate din Marea Neagră, a participat la luptele date în februarie pentru a prelua controlul asupra Insulei Şerpilor. Guvernatorul din Odessa, Maxim Marcenko, susţine că este vorba despre crucişătorul care le-a cerut militarilor ucraineni să se predea, primind în schimb celebra replică: "Duceţi-vă dracului".  În tabăra cealaltă, Kremlinul recunoaşte că nava a fost puternic avariată, fără a preciza însă cauza.

UPDATE 9:00. Australia impune sancţiuni suplimentare întreprinderilor de stat ruse

Australia a impus, joi, sancţiuni financiare specifice care vizează 14 întreprinderi de stat ruseşti, inclusiv entităţi din domeniul apărării, precum producătorul de camioane Kamaz, şi companiile de transport maritim SEVMASH şi United Shipbuilding Corp, transmite Reuters.

Sancţiunile se vor extinde şi asupra companiei de electronice Ruselectronics, responsabilă pentru producţia a aproximativ 80% din toate componentele electronice ruseşti. De asemenea, Căile Ferate Ruse vor fi vizate din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova, a declarat ministrul australian de Externe, Marise Payne, într-un comunicat.

Australia a sancţionat până în prezent aproximativ 600 de persoane şi entităţi, inclusiv cea mai mare parte a sectorului bancar al Rusiei şi toate organizaţiile responsabile pentru datoria suverană a ţării. De asemenea, a furnizat Ucrainei echipamente de apărare şi materiale umanitare şi a interzis exporturile de alumină şi minereuri de aluminiu, inclusiv bauxită, către Rusia.

UPDATE 8:15. Ajutor american de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite au anunțat miercuri că vor trimite Ucrainei echipamente militare suplimentare în valoare de 800 de milioane de dolari, inclusiv artilerie, transportoare blindate de trupe și elicoptere. Franța și Germania au promis, de asemenea, ajutoare suplimentare. Înalți oficiali americani analizează dacă să trimită la Kiev un membru de rang înalt al cabinetului, precum secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Austin Lloyd, în semn de solidaritate, a declarat o sursă familiarizată cu situația.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, este vorba de 18 tunuri M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie folosite până de curând de armata americană în Afganistan, însoţite de 40.000 de obuze de 155 mm, 10 radare anti-artilerie mobile AN/TPQ36 şi două radare antiaeriene AN/MPQ64 "Sentinel". Această nouă tranşă include şi 300 de drone "kamikaze" Switchblade, precum şi 500 de rachete Javelin şi "mii de alte sisteme antitanc", la care se adaugă 200 de vehicule blindate M113 şi 100 de vehicule blindate uşoare Humvee.

Joe Biden şi-a dat acordul şi pentru trimiterea de 11 elicoptere Mi-17 de fabricaţie sovietică, destinate armatei afgane, înainte ca aceasta să capituleze în faţa talibanilor. John Kirby a precizat că acestea provin din stocurile armatei americane, sunt disponibile imediat şi vor fi livrate "cât mai curând posibil".

Rusia va considera vehiculele SUA și NATO care transportă arme pe teritoriul ucrainean drept ținte militare legitime, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov pentru agenția de presă TASS. Rusia va impune sancțiuni pentru 398 de membri ai Camerei Reprezentanților din SUA și 87 de senatori canadieni, a declarat Ministerul de Externe, citat de Interfax, după ce Washingtonul a vizat 328 de membri ai Camerei inferioare a Parlamentului rus.

UPDATE 7:45. Ucraina negociază un schimb de prizonieri cu Rusia

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că negociază pentru un schimb de prizonieri cu Rusia şi speră să-i readucă pe cei 169 de soldaţi capturaţi la Cernobîl Potrivit ministrului Afacerilor Interne Denis Monastirski, citat de Kiev Independent, forţele ruse au dus soldaţii în Rusia şi Belarus.

Fosta centrală nucleară de la Cernobîl (nordul Ucrainei) a fost preluată de forţele ruse în prima zi a invaziei, la 24 februarie, dar în prezent se află din nou sub controlul Ucrainei, relatează news.ro. Invazia rusă în Ucraina a intrat joi în a 50-a zi.

UPDATE 7:15. Navă rusească, afectată de o explozie, în Marea Neagră. Ucraina revendică atacul

Rusia a anunțat că nava amiral a flotei sale din Marea Neagră a fost grav avariată, iar echipajul său a fost evacuat în urma unei explozii despre care un oficial ucrainean a afirmat că a fost rezultatul unui atac cu rachete, scrie Reuters, care face un bilanț al evenimentelor din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că un incendiu a afectat crucișătorul Moskva și a provocat explozia muniției, a relatat agenția de presă Interfax. Cauza incendiului nu a fost preccizată, dar Maksym Marchenko, guvernatorul ucrainean al regiunii portului Odessa de la Marea Neagră, a declarat că Moskva a fost lovit de două rachete de croazieră Neptun de fabricație ucraineană. "Rachetele Neptun care păzesc Marea Neagră au provocat pagube foarte grave", a declarat acesta într-o postare online, potrivit Mediafax.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii, iar Reuters nu a putut verifica afirmațiile niciuneia dintre părți.

Moskva este a doua navă importantă despre care se știe că a suferit avarii grave de la începutul războiului. Luna trecută, Ucraina a declarat că a distrus o navă de sprijin pentru debarcare, Orsk, în Marea Azov. Marina rusă a lansat rachete de croazieră în Ucraina, iar activitățile sale din Marea Neagră sunt cruciale pentru a sprijini operațiunile terestre din sudul țării, unde se luptă pentru a prelua controlul portului Mariupol. Agențiile de presă ruse au declarat că Moskva, pus în funcțiune în 1983, a fost înarmat cu 16 rachete de croazieră anti-navă Vulkan cu o rază de acțiune de cel puțin 700 km.

UPDATE 7:00. Bătălie majoră pentru Mariupol

Rusia a declarat că 1.026 de soldați din Brigada 36 de pușcași marini a Ucrainei, inclusiv 162 de ofițeri, s-au predat în Mariupol și că orașul se află în totalitate sub controlul său. Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că nu are informații despre predare. Capturarea districtului industrial Azovstal, unde s-au ascuns pușcașii marini, ar oferi Rusiei controlul asupra principalului port ucrainean de la Marea Azov, ar consolida un coridor terestru sudic și ar extinde ocupația sa în estul țării.

"Forțele ruse își intensifică activitățile pe fronturile de sud și de est, încercând să își răzbune înfrângerile", a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un discurs video, miercuri seară.

Marea Britanie a anunțat noi măsuri financiare împotriva separatiștilor, iar Australia a impus joi sancțiuni financiare țintite împotriva a 14 companii de stat ruse. Fiji a declarat că investighează sosirea superyachtului Amadea, deținut de miliardarul rus Suleiman Kerimov, care a fost sancționat de Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Ucraina spune că zeci de mii de oameni ar fi fost uciși în Mariupol și acuză Rusia că blochează convoaiele de ajutor pentru civilii izolați acolo. Primarul Vadym Boichenko a declarat că Rusia a adus crematorii mobile "pentru a scăpa de dovezile crimelor de război" - o declarație care nu a putut fi verificată. Moscova a acuzat Ucraina pentru decesele civililor și spune că Kievul denigrează forțele armate ruse.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat, în cadrul unei vizite la Kiev împreună cu omologii săi lituanian, leton și estonian, că cei care au comis și ordonat crime trebuie aduși în fața justiției. Președintele Germaniei nu li s-a alăturat, așa cum plănuise. Zelenskiy a negat un articol de ziar potrivit căruia ar fi refuzat vizita din cauza relațiilor bune pe care Steinmeier le-a avut cu Moscova.

Kremlinul a denunțat descrierea președintelui Joe Biden a acțiunilor Moscovei în Ucraina ca fiind echivalente cu genocidul, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând că acest lucru este inacceptabil din partea liderului unei țări despre care a spus că a comis crimele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 50 LIVE TEXT. Crucișătorul rusesc "Moskva" s-a scufundat, anunță presa de stat din Rusia