Antena Meniu Search
x

Crucişătorul Moscova, distrus de "rachete ucrainene" în Marea Neagră. Ar fi aceeaşi navă căreia eroii din Insula Şerpilor i-au transmis "să se ducă dracului"

Oficialii ucraineni anunţă că nava rusească Moscova, avariată grav, miercuri seară, după un atac cu rachete Neptun lansate din Marea Neagră, a participat la luptele date în februarie pentru a prelua controlul asupra Insulei Şerpilor. Guvernatorul din Odessa, Maxim Marcenko, susţine că este vorba despre crucişătorul care le-a cerut militarilor ucraineni să se predea, primind în schimb celebra replică: "Duceţi-vă dracului".  În tabăra cealaltă, Kremlinul recunoaşte că nava a fost puternic avariată, fără a preciza însă cauza.

de Redactia Observator

la 14.04.2022, 13:30

Nava de război Moscova, avariată grav
Nava de război Moscova, avariată grav - Profimedia (scop ilustrativ)

Război Rusia - Ucraina, ziua 50 LIVE TEXT. Rusia a anunțat că nava amiral a flotei sale din Marea Neagră a fost grav avariată, iar echipajul său a fost evacuat în urma unei explozii despre care un oficial ucrainean a afirmat că a fost rezultatul unui atac cu rachete, scrie Reuters, care face un bilanț al evenimentelor din Ucraina.

Nava de război Moscova, grav afectată. Versiunea Rusiei asupra evenimentelor

Ministerul rus al Apărării a anunțat că un incendiu a afectat crucișătorul Moscova și a provocat explozia muniției, a relatat agenția de presă Interfax. Cauza incendiului nu a fost preccizată, dar Maksym Marchenko, guvernatorul ucrainean al regiunii portului Odessa de la Marea Neagră, a declarat că Moscova a fost lovit de două rachete de croazieră Neptun de fabricație ucraineană. "Rachetele Neptun care păzesc Marea Neagră au provocat pagube foarte grave", a declarat acesta într-o postare online. Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii, iar Reuters nu a putut verifica afirmațiile niciuneia dintre părți.

Moscova este a doua navă importantă despre care se știe că a suferit avarii grave de la începutul războiului, relatează Mediafax. Luna trecută, Ucraina a declarat că a distrus o navă de sprijin pentru debarcare, Orsk, în Marea Azov. Marina rusă a lansat rachete de croazieră în Ucraina, iar activitățile sale din Marea Neagră sunt cruciale pentru a sprijini operațiunile terestre din sudul țării, unde se luptă pentru a prelua controlul portului Mariupol.

Pe acelaşi subiect

Agențiile de presă ruse au declarat că Moscova, pus în funcțiune în 1983, a fost înarmat cu 16 rachete de croazieră anti-navă Vulkan cu o rază de acțiune de cel puțin 700 km.

Luptele din Insula Şerpilor. "Duceţi-vă dracului"

Treisprezece poliţişti de frontieră au murit apărând Insula Şerpilor, din Marea Neagră a anunţat în februarie Poliţia de Frontieră din Ucraina. Preşedintele Vladimir Zelenski a anunţat că cei 13 vor primi postmortem distincţia de Erou al Ucrainei.

Tot atunci, CNN a prezentat un scurt videoclip în care era redat dialogul dintre nava rusească de atac şi ucrainenii care apărau Insula Şerpilor. "Suntem o navă militară. Suntem o navă militară de război. Vă recomandăm să depuneţi armele pentru a evita o baie de sânge şi victime pe care nimeni nu şi le doreşte. Dacă nu respectaţi ordinul, vă bombardăm", a fost anunţul făcut de nava rusească. De partea cealaltă, răspunsul a fost scurt: "Duceţi-vă dracului".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Crucişătorul Moscova, distrus de "rachete ucrainene" în Marea Neagră. Ar fi aceeaşi navă căreia eroii din Insula Şerpilor i-au transmis "să se ducă dracului"