Macron, criticat masiv în SUA după ce a spus că Europa nu trebuie atrasă în conflictul China-Taiwan. "Acționează contrar intereselor strategice ale UE și NATO"
Emmanuel Macron se află în ultimele zile în mijlocul unei noi controverse, asta după ce a declarat că Europa ar trebui să aibă o abordare proprie în legătură cu politica sa energetică și de apărare, dar și în relațiile internaționale, inclusiv în ceea ce privește subiecte delicate precum statutul insulei Taiwan. Oficialii din SUA și din Europa l-au criticat pe președintele francez pentru că a fost blând cu Beijingul și a criticat Washingtonul, mai ales având în vedere că americanii au susținut Ucraina în războiul pornit de Rusia, conform Financial Times.
De Adrian Popovici la 11.04.2023, 16:31- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Unii analiștii susțin că aceste comentarii au venit într-un moment nepotrivit, China efectuând exerciții militare pe scară largă Taiwan, ca răspuns la vizita președintelui insulei în SUA săptămâna trecută. Macron a acordat un interviu după o vizită de stat de trei zile în China, în parte cu scopul de a-l convinge pe președintele Xi Jinping să-și folosească influența asupra lui Vladimir Putin în cazul războiului din Ucraina.
"Este în interesul nostru să accelerăm în privința Taiwanului? Nu. Cel mai rău lucru ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să devenim adepți pe acest subiect și să ne adaptăm ritmului american și unei reacții exagerate din partea Chinei", a spus Macron.
Președintele francez a avertizat asupra unei "capcane pentru Europa" dacă va fi "prinsă în crize care nu-i aparțin", asta în timp ce încearcă să devină mai independentă în ceea ce privește securitatea, apărarea și situația economică. Dacă ar exista un conflict între SUA și China, atunci Europa "nu ar avea timpul sau mijloacele necesare pentru a-și construi autonomia strategică". În acest caz, a susținut el, europenii ar deveni "vasali" în loc de cel de-al treilea pol de putere de pe scena globală.
Poziția lui Macron, criticată
- Macron, avertisment pentru UE: Să nu se implice în tensiunile dintre SUA şi China. "Capcana" în care ar putea fi...
- Ce mesaj a vrut să transmită Emmanuel Macron prin escala sa de 2 ore la Bucureşti. Liderul de la Elysee nu a...
- Emmanuel Macron a fost pentru două ore în România. Cum şi-a petrecut timpul pe Aeroportul Otopeni
Antoine Bondaz, specialist în Taiwan la Fundația pentru Cercetare Strategică, un think-tank francez, a declarat că este problematic faptul că Macron pare să sugereze că SUA sunt la fel de vinovate pentru orice escaladare a Taiwanului ca și Beijingul. Acest lucru a pus la îndoială poziția Franței și eforturile UE de a lua o poziție mai dură față de Beijing.
Senatorul american Marco Rubio, într-un videoclip postat pe Twitter, a declarat că interviul lui Macron este îngrijorător și a sugerat o regândire a sprijinului Washingtonului pentru Ucraina. "Dacă Macron vorbește în numele întregii Europe și poziția lor acum este că nu vor alege părți între SUA și China în privința Taiwanului, poate că nici noi nu ar trebui să luăm parte. . . și să-l lăsăm se ocupe de Ucraina", a spus acesta.
Dovilė Šakalienė, un parlamentar lituanian, l-a acuzat pe Macron de "orbire geopolitică" și că acționează "contrar intereselor strategice ale UE și NATO". Multe țări foste comuniste din Europa de Est s-au identificat cu poziția Taiwanului, deoarece văd o paralelă între acțiunile Beijingului împotriva insulei și amenințarea reprezentată de Rusia pentru fostele națiuni sovietice.
Un diplomat francez a apărat interviul lui Macron, reiterând pozițiile vechi privind necesitatea ca Europa să-și promoveze propria autonomie strategică și a subliniat că poziția Franței față de Taiwan nu s-a schimbat. "Macron și Biden au vorbit înainte de călătorie, astfel încât să vă puteți imagina că au discutat despre China. Obiectivul lui Macron în această călătorie a fost să discute cu Beijingul despre mai multe chestiuni", a spus diplomatul. "Crearea unei politici externe independente a fost mult timp o poziție franceză, încă de la generalul Charles de Gaulle și chiar mai devreme."